Hoek (Erp)

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

hoek_erp_straatnaambord.jpg

Hoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 1993 gemeente Erp. In 1994 over naar gemeente Veghel, in 2017 over naar gemeente Meierijstad. De buurtschap valt onder het dorp Erp.

Hoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 1993 gemeente Erp. In 1994 over naar gemeente Veghel, in 2017 over naar gemeente Meierijstad. De buurtschap valt onder het dorp Erp.

hoek_erp_op_kaart_openstreetmap.jpg

Buurtschap Hoek ligt direct ZO van de dorpskern van Erp en grenst in het N aan het riviertje de Aa en in het Z aan de provinciale weg N616 (Veghel - Gemert), die ter plekke Heuvelberg heet. (© www.openstreetmap.org)

Buurtschap Hoek ligt direct ZO van de dorpskern van Erp en grenst in het N aan het riviertje de Aa en in het Z aan de provinciale weg N616 (Veghel - Gemert), die ter plekke Heuvelberg heet. (© www.openstreetmap.org)

Hoek (Erp)

Terug naar boven

Status

- Hoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 1993 gemeente Erp. In 1994 over naar gemeente Veghel, in 2017 over naar gemeente Meierijstad.

- De buurtschap Hoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Erp.

- De buurtschap Hoek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 De Hoek.

Naamsverklaring
"De rivier de Aa maakte hier veel 'hoeken' (bochten), wat de naam van het gehucht is geworden. Door kanalisatie van de rivier zijn veel bochten nu uit het landschap verdwenen."(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hoek ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Kempkesweg (de O helft van deze weg), Boterweg (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Erp), Hoeksehei en Gemertsedijk / Heuvelberg (de N616; het gedeelte van deze weg NW van het kruispunt met de Coxsebaan). De buurtschap ligt ZO van het dorp Erp, NNO van het dorp Boerdonk, ZO van het dorp Veghel, WZW van het dorp Boekel, N van het dorp Beek en Donk en NW van het dorp Gemert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Hoek 21 huizen met 107 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De kortgevelboerderij op Hoek 13 met dwarsdeel dateert in de kern mogelijk uit 1849 of eerder. Het jaartal 1849 is op een balk in de boerderij aangebracht. De huidige opzet zal in het derde kwart van de 19e eeuw zijn ontstaan. Voor de boerderij staat een oude lindeboom. Op het erf staat rechts van de boerderij een gedeeltelijk open schuur die gedeeltelijk ingrijpend is verbouwd tot vakantiehuis. De boerderij is het enige gemeentelijke monument van deze buurtschap. De buurtschap heeft geen rijksmonumenten.

- "Emaillemuseum 'Het Kleine Aadal' in buurtschap Hoek bij Erp, eigendom van Wim van Heeswijk, biedt een unieke verzameling van nostalgisch emaille. De collectie bevat ongeveer 6500 stuks keuken emaille van allerlei artikelen in bijna alle mogelijke kleuren en decoraties. Ook kun je een verzameling van het merk Petrus Regout bekijken. Dit alles in een sfeervolle nostalgische omgeving verdeeld over zeven verschillende ruimtes. Tijdens de rondleiding krijg je als bezoeker uitleg over de diverse fabrieken en merken. Ook het ontstaan van de collectie en de verhalen achter de meeste items komen hierin aan bod. Tevens zijn er diverse miniatuurwinkeltjes te bezichtigen. - De reportage van 'Man bijt hond' biedt een mooie impressie van het museum."

Terug naar boven

Links

- Voedselbos: - "Wij zijn Danya (anno 2020 31 jaar) en Gijs (32) en wij nemen jullie mee in de uitbreiding, onderhoud en alles wat er bij komt kijken in ons Voedselbos 'Onder de linde' in buurtschap Hoek bij Erp. Maar ook ontbreekt het niet aan een grote moestuin, akkers, kas, vijver en welke dieren wij inzetten en gaan inzetten om ons te helpen in het voedselbos om uiteindelijk zo veel als mogelijk zelfvoorzienend te leven! Wij zijn nog volop aan het aanleggen en uitbreiden maar er zijn al veel eetbare soorten aanwezig! Wij kochten dit stuk grond in 2019 en zijn er gaan wonen met onze 3 honden; Tinus, Leya en Sky. Later kwamen er 2 konijnen bij en nu ook 8 kippen. We waren meteen helemaal weg van dit perceel liggend tussen de akkers, dicht aan rivier de Aa, omringt door bomen met al veel eetbare soorten: tamme kastanjes, vlierbessen, meidoorn, lijsterbes , berken, walnootbomen, appelboom en een perenboom!

Het is voor ons een grote droom die werkelijkheid aan het worden is. Zelfvoorzienend leven betekent voor ons vrijheid! Samen bouwen aan zoiets vruchtbaars en samenwerken met de natuur is Geweldig! De naam 'Onder de linde' is gekomen van onze 119 jaar oude monumentale Lindeboom die hier op het perceel staat. Ze zeggen dat de Godin Freya in de boom huist en zij staat bekend als de godin van bescherming en de liefde. De boom is erg groot en zal ons voedselbos beschermen! Vooral ik (Danya) zal jullie meenemen in de aanleg, onderhoud en aanplanting/zaaien van alles wat hier groeit en nog gaat groeien! Ik zal zeker ook tips delen voor een kleinere tuin of balkon want een eetbare tuin is overal mogelijk! Ik vind interactie met jullie erg leuk! Als je het leuk vind stel jezelf dan even voor op onze Facaebookpagina! Wil je nog wat weten over ons, stel gerust je vragen! Danya & Gijs uit Hoek bij Erp."

Reactie toevoegen