Zwijnsbergen

Plaats
Buurtschap
Sint-Oedenrode
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

zwijnsbergen_cbs_verspreide_buurt_vressel_en_zwijnsbergen.png

Binnen de 'CBS-wijk Nijnsel' is sprake van de statistische buurt 'Verspreide huizen Vressel en Zwijnsbergen'

Binnen de 'CBS-wijk Nijnsel' is sprake van de statistische buurt 'Verspreide huizen Vressel en Zwijnsbergen'

Zwijnsbergen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij Het Hertenkamp.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Kienehoef.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zwijnsbergen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zwijnsbergen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zwijnsbergen.

Terug naar boven

Status

- Zwijnsbergen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Sint-Oedenrode.

- De buurtschap Zwijnsbergen valt onder het dorp Nijnsel. Voor de postadressen liggen beide 'in' Sint-Oedenrode.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1304 Sweensbergh.

Naamsverklaring
Het grondwoord is berg 'verheffing, hoogte'. De -s- suggereert een persoonsnaam Sween, ontstaan uit het Germaanse swaina-* 'jongen, dienaar', een vroeger in vrijwel alle Germaanse talen voorkomende persoonsnaam (vergelijk Zweins). Een diernaam zwijn in de genitief enkelvoud is op zich denkbaar, maar hier onwaarschijnlijk, omdat de oude vorm dan swines* had moeten zijn.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zwijnsbergen ligt ZO van Sint-Oedenrode en Nijnsel, rond het Z deel van de Vresselseweg en de W daarvan doodlopende weg Zwijnsbergen. De buurtschap grenst in het W aan de Dommel en in het Z aan het dorp Breugel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Zwijnsbergen wordt in de Volkstelling van 1840 niet apart vermeld, hoewel het al een zeer oude buurtschap is. Vermoedelijk zat de buurtschap in dat jaar bij de buurtschap Vressel inbegrepen.

- Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 panden aan de weg Zwijnsbergen, plus naar schatting nog een 30-tal omliggende panden O hiervan, aan de Vresselseweg en Oude Vresselseweg. Totaal dus ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners. Wellicht valt ook de huizengroep N ervan, wat vanouds de buurtschap Vressel was/is, tegenwoordig tot Zwijnsbergen te rekenen? Omdat Vressel als buurtschapsnaam niet meer in recente atlassen staat. Maar hoe terecht dat is weten wij vooralsnog niet. Voor de CBS-statistieken is sprake van een buurt 'Verspreide huizen Vressel en Zwijnsbergen', waar ook het Sint-Oedenrodese deel van de buurtschap Wolfswinkel onder valt, met in totaal ca. 150 huizen en 370 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanuit Sint-Oedenrode gezien ligt Zwijnsbergen in de ZO uithoek van de gemeente, direct N van Breugel. De gemeente Son en Breugel heeft de afgelopen jaren (o.a. in 2015) al diverse keren geprobeerd om de buurtschap Zwijnsbergen en een deel van de aangrenzende buurtschap Wolfswinkel (een deel ligt al in de gemeente Son en Breugel) naar hun gemeente over te hevelen. Maar de Zwijnsbergers en de Rooise politiek hebben zich uitgesproken om de buurtschap bij Sint-Oedenrode en daarmee bij de nieuwe gemeente Meierijstad te laten blijven horen. Son en Breugel gaat het daarom in 2017 bij de nieuwe gemeente opnieuw proberen. Eén der reageerders onder een krantenartikel stelt dat Zwijnsbergen op Breugel georiënteerd is, dat bijv. de kinderen daar naar school gaan, dus dat er wel iets te zeggen valt voor een grenscorrectie. Anderzijds kunnen we ons voorstellen dat men in dat nu nog buitengebied er bevreesd voor is dat Son en Breugel er woningbouw wil gaan plegen.

Reactie toevoegen