Breugel

Plaats
Dorp
Son en Breugel
Noord-Brabant

Breugel

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Breugel.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Breugel.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Breugel (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Breugel is een dorp* in de provincie Noord-Brabant, gemeente Son en Breugel.

* De blauwe plaatsnaamborden (komborden) voor Son en buurdorp Breugel vermelden sinds een aantal jaren de naam 'Son en Breugel', wat vanouds alleen maar de gemeentenaam was en geen plaatsnaam. Sindsdien is dus kennelijk sprake van één gezamenlijke 'bebouwde kom'. En in 2011 heeft de gemeente besloten dat er sinds dat jaar ook voor de postadressen - in het postcodeboek en in de gemeentelijke systemen - alleen nog sprake is van de plaatsnaam 'Son en Breugel'. Kennelijk vindt de gemeente dat sindsdien ook gezamenlijk één woonplaats. Volgens ons zijn het echter nog wel degelijk aparte dorpen. Vandaar dat wij op onze site ook aparte pagina's aanhouden voor deze beide dorpen. Nadere toelichting hierover vind je op de pagina van Son en Breugel, kopje Status.

- Voor de postadressen valt het dorp Breugel onder de postale woonplaats Son en Breugel.

- Onder het dorp Breugel vallen de buurtschappen Eind, Hooidonk (deels), Keske, Mosbulten (deels), Olen (deels) en Stad van Gerwen (deels). Dit zijn 6 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Gebied rond Breugelse Beek blijft mogelijk buiten Rijksbufferzone
Het groene gebied tussen Breugel en het Wilhelminakanaal blijft voorlopig buiten de Rijksbufferzone tussen Eindhoven en Helmond. De wens van de gemeente Son en Breugel om daar ruimte te houden om er eventueel woningen te bouwen is gehonoreerd in het voorlopige plan voor de beschermde zone. Het gebied rond de Breugelse Beek is wel onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Het rijk wil het groene gebied in het Rijk van Dommel en Aa tussen Eindhoven en Helmond beschermen. Grootschalige bouw van woningen en bedrijven is dan taboe, net als intensieve recreatie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Breugel heeft 3 rijksmonumenten.

- Het orgel in de Sint Genovevakerk is in 1854 gebouwd door orgelbouwer Johannes Vollebregt & Zoon. Bijzonder zijn verder o.a. de glas-in-loodramen en de kruiswegstaties (zowel in de vorm van een tableau als in houtsnijwerken).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In Boerderij Breugel - een modern gebouw in de stijl van een boerderij - vinden allerlei activiteiten plaats voor kinderen, jongeren en volwassenen, op het gebied van ontspanning, muziek, theater, creativiteit en sociaal welzijn. De Boerderij wordt gerund door vrijwilligers.

Wil je in intieme sfeer genieten van regionale (top)muzikanten of theater? Plein Public organiseert in de Boerderij 6x per jaar (van oktober t/m april, maandelijks behalve in december) een bijzondere voorsteling voor iedereen die zin heeft in een gezellig avondje uit in eigen dorp. De entree is ook nog eens gratis; ze gaan 'met de pet rond'.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Breugel.

Reactie toevoegen