Breugel

Plaats
Dorp
Son en Breugel
Noord-Brabant

Breugel

Terug naar boven

Status

- Breugel is een dorp* in de provincie Noord-Brabant, gemeente Son en Breugel.

* De blauwe plaatsnaamborden (komborden) voor Son en buurdorp Breugel vermelden sinds een aantal jaren de naam 'Son en Breugel', wat vanouds alleen maar de gemeentenaam was en geen plaatsnaam. Sindsdien is dus kennelijk sprake van één gezamenlijke 'bebouwde kom'.

En in 2011 heeft de gemeente ook nog eens besloten dat er sinds dat jaar ook voor de postadressen - in het postcodeboek en in de gemeentelijke systemen - alleen nog sprake is van de plaatsnaam 'Son en Breugel'. Kennelijk vindt de gemeente dat sindsdien ook gezamenlijk één woonplaats.

Volgens ons zijn het echter nog wel degelijk aparte dorpen, die weliswaar door de uitdijende nieuwbouw naar elkaar toe zijn gegroeid, maar nooit echt aan elkaar vast komen te liggen omdat de rivier de Dommel de dorpen scheidt. Wat ons betreft dan ook niet zo'n logische stap van de gemeente (maar kennelijk heeft ze er toch haar redenen voor gehad). Temeer daar wij de indruk hebben dat de inwoners ook nog gehecht zijn aan de identiteit van de afzonderlijke dorpen. Vandaar dat wij de beide kernen als dorp blijven beschouwen, en op onze site ook aparte pagina's aanhouden voor deze beide dorpen. Nadere toelichting hierover vind je op de pagina van Son en Breugel, kopje Status.

- Voor de postadressen valt het dorp onder de postale woonplaats Son en Breugel.

- Onder het dorp Breugel vallen ook de buurtschappen Eind, Hooidonk (deels), Keske, Mosbulten (deels), Olen (deels) en Stad van Gerwen (deels). Dit zijn 6 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Breugel grenst in het W aan de rivier de Dommel en Son, in het NO aan Mariahout, in het O aan Lieshout, in het ZO aan Nederwetten en Gerwen en in het Z aan Eindhoven, en ligt verder ZZO van Nijnsel, ZO van Sint-Oedenrode, Z van Veghel en W en WZW van Beek en Donk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Breugel 67 huizen met 335 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.350 huizen met ca. 5.800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het groene gebied tussen Breugel en het Wilhelminakanaal blijft voorlopig buiten de Rijksbufferzone tussen Eindhoven en Helmond. De wens van de gemeente om daar ruimte te houden om er eventueel woningen te bouwen is gehonoreerd in het voorlopige plan voor de beschermde zone. Het gebied rond de Breugelse Beek is wel onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Het rijk wil het groene gebied in het Rijk van Dommel en Aa tussen Eindhoven en Helmond beschermen. Grootschalige bouw van woningen en bedrijven is dan taboe, net als intensieve recreatie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Breugel heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de Sint Genovevakerk met naastgelegen pastorie, en het monument voor schilder Pieter Bruegel uit 1926.

- Het orgel in de Sint Genovevakerk is in 1854 gebouwd door orgelbouwer Johannes Vollebregt & Zoon. Bijzonder zijn verder o.a. de glas-in-loodramen en de kruiswegstaties (zowel in de vorm van een tableau als in houtsnijwerken). De kerk maakt tegenwoordig deel uit van de Parochie Heilige Oda.

- De beroemde schilder Pieter Bruegel de Oude is waarschijnlijk in Breugel geboren (helemaal zeker is dit echter niet; het kan ook Breda zijn geweest), omstreeks 1515. Er staan 2 monumenten voor hem in het dorp; één uit 1926, ontworpen door architect Alexander Kropholler, en een bronzen borstbeeld uit 1996, van Jan Couwenberg.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In Boerderij Breugel - een modern gebouw in de stijl van een boerderij - vinden allerlei activiteiten plaats voor kinderen, jongeren en volwassenen, op het gebied van ontspanning, muziek, theater, creativiteit en sociaal welzijn. De Boerderij wordt gerund door vrijwilligers.

Wil je in intieme sfeer genieten van regionale (top)muzikanten of theater? Plein Public organiseert in de Boerderij 6x per jaar (van oktober t/m april, maandelijks behalve in december) een bijzondere voorsteling voor iedereen die zin heeft in een gezellig avondje uit in eigen dorp. De entree is ook nog eens gratis; ze gaan 'met de pet rond'.

Terug naar boven

Eten en drinken

- De Stoerderij van Arjan Swinkels uit Breugel heeft een kudde van ca. 60 waterbuffels (waarvan er anno 2017 nog maar een 10-tal zijn in Nederland). De buffels lopen het hele jaar door lekker buiten en badderen graag in het water en in de modder. Bij De Stoerderij worden ze gemolken en wordt de buffelmelk, beroemd vanwege de traditionele Italiaanse buffelmozzarella, verwerkt tot Stoere Yoghurt, Stoer IJs, Stoere Paneer, Stoere Boter en Stoere Karnemelk. Het eigen merk heet STOER en de producten (melk, zuivel en uiteindelijk ook het vlees) vinden hun weg naar de consument via de eigen webshop en een aantal verkooppunten in de regio.

De bedrijfsvoering van De Stoerderij wordt gekenmerkt door 5 kernwaarden: de buffels staan het hele jaar door in de wei; familieleden blijven bij elkaar (kalfjes bij de buffelkoe); de dieren worden maximaal grasgevoerd; kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn taboe; en het antibioticagebruik wordt tot het minimum beperkt. Sinds 2017 pacht De Stoerderij een prachtig stuk natuurgrond van de Provincie langs de Dommel tussen Son en Breugel. De lokale bevolking heeft er goed zicht op en geniet er met volle teugen van. De Provincie Noord-Brabant kan dit duurzame, milieuvriendelijke initiatief wel waarderen en heeft het bedrijf in mei 2017 daarom in het zonnetje gezet als 'Groen bedrijf van de Maand'. (bron: Provincie Noord-Brabant, 24-5-2017)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Breugel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Breugel.

Reactie toevoegen