Nijnsel

Plaats
Dorp
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Nijnsel

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Nijnsel.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nijnsel (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Nijnsel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Sint-Oedenrode.

- Het dorp Nijnsel heeft - overigens net als de andere kerkdorpen van Sint-Oedenrode - in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Sint-Oedenrode.

- Onder het dorp Nijnsel vallen ook de buurtschappen Mosbulten (grotendeels), Schoor (deels), Vressel, Weieven, Wolfswinkel (deels), Zandhoef en Zwijnsbergen. Dat zijn in totaal 7 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Nènzel.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nijnsel grenst in het W aan Boskant, in het NW en N aan Sint-Oedenrode, in het O aan Mariahout en in het Z aan Breugel en Son, en ligt ZW van Veghel, N van Eindhoven en NO van Best. W door het dorpsgebied loopt de A50, van N naar Z en langs het W van de dorpskern.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nijnsel 38 huizen met 296 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.100 huizen met ruim 2.800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De afgelopen jaren is een herinrichtingsplan van Nijnsel tot stand gekomen, met medewerking van de gemeente Sint-Oedenrode, Woningbouwvereniging Wovesto en de Provincie Noord-Brabant. Dit zogeheten iDOP-plan omvatte een aanpassing van De Beckart, het terrein rond De Beckart en de parochiekerk. Een grote ingreep vormde de wijziging van de Lieshoutseweg. Het totale plan heeft ca. €600.000 gekost, welke kosten gelijkelijk zijn gedeeld door gemeente en Provincie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nijnsel heeft 3 rijksmonumenten.

- Nijnsel heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- "Het parochiebestuur wil niet achterblijven. Met de kerk, het kerkhof en het processiepark moet er een mooi geheel zijn te maken, waardoor ook de ingang van Nijnsel er fraaier uit komt te zien", zo schreef pastoor Vincent Blom in december 2010 in een nieuwsbrief over herinrichtingsplannen voor het dorpshart. In 2016 is het Processiepark verfraaid met 15 kruiswegstaties. 14 staties verbeelden het lijden en sterven van Jezus op Goede Vrijdag. De toegevoegde 15e statie herinnert aan de verrijzenis van Jezus op Pasen.

Een groep vrijwilligers heeft de staties gebouwd op Hoeve Strobol van Bert Verbakel in buurtschap Zandhoef. Omdat de 2.30 meter hoge en 1.10 meter brede staties 2.000 kg per stuk wegen, moesten ze met een dieplader naar de plek van bestemming worden vervoerd en met een hijskraan op hun plek worden gezet. Ook het zand voor de ondergrond komt, evenals het zand waar de kerk op is gebouwd, van buurtschap Zandhoef. Het Processiepark is sinds de herinrichting van het centrum van Nijnsel voor het publiek toegankelijk. De afrastering en verwilderde beplanting zijn verwijderd en de oude processiepaden zijn in ere hersteld.

- H.Martinuskapel.

- Gevelstenen in Nijnsel.

- Riekie's Blikkenmuseum omvat meer dan 9.000 blikken, doosjes en trommeltjes. Hoogstraat 23. Tel. 0413-477377. Een bezoek is alleen mogelijk na telefonische afspraak, omdat het museum is gevestigd in het woonhuis van Riekie.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - CV De Heikneuters.

- De Kerstmarkt (op een vrijdag half december) was er in 2016 voor het eerst, maar het was een groot succes dus het wordt vast wel een jaarlijks evenement.

Terug naar boven

Beeld

- Promotiefilmpje Nijnsel (van de Dorpsraad).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Actualiteiten uit Nijnsel op Facebook.

- Dorpsraad: - Dorpsraad Nijnsel.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Sint Antonius van Padua. - Kinderopvang Bellefleur is een gemoedelijk, kleinschalig kinderdagverblijf. Ze biedt dagopvang voor kinderen van 6 weken tot 4 jaar (Ukkies), peuteropvang van 2-4 jaar (Bengels) en buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen van 4 jaar t/m groep 8 van de basisschool.

- Jeugd: - Iedere 2e vrijdag van de maand is er in Nijnsel Jeugddisco The Joy voor jeugd vanaf de 6e klas.

- Muziek: - Harmonie Nijnsel is in 1920 opgericht als fanfare Sint Antonius. In 1985 is het een harmonie geworden.

- Sport: - Voetbalvereniging. - Tennisvereniging. - Korfbalvereniging. - Handboogschutterij Sint Antonius is opgericht in 1888.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging Klavertje Vier. - De Klassieke Landbouw Werktuigen vereniging (KLW) is een vereniging van en voor hobbyisten en liefhebbers van oude tractoren, stationaire motoren, landbouwwerktuigen en gereedschappen. Leden van KLW houden zich onder meer bezig met het restaureren, en met behulp van oorspronkelijke gegevens weer in 'oude staat' terugbrengen van hun 'machines'. De KLW is in 1986 in Nijnsel opgericht door enkele fanatieke hobbyisten, en is uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 800 leden, verspreid over het hele land, maar met de meeste leden in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg.

Door het jaar heen organiseert de KLW allerlei activiteiten, zoals de ruilbeurzen in het voor- en najaar, het Plattelands Festival in juni, diverse toertochten, en behendigheids- en ploegwedstrijden. De KLW word ook dikwijls gevraagd bijv. ter opluistering van een braderie of jaarmarkt. Iedere eerste dinsdag van de maand is er een praatavond in 'clubhuis' Café De Vresselse Hut in buurtschap Vressel.

Reactie toevoegen