Nijnsel

Plaats
Dorp
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Nijnsel

Terug naar boven

Status

- Nijnsel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Sint-Oedenrode.

- Het dorp Nijnsel heeft - overigens net als de andere kerkdorpen van Sint-Oedenrode - in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Sint-Oedenrode.

- Onder het dorp Nijnsel vallen ook de buurtschappen Mosbulten (grotendeels), Schoor (deels), Vressel, Weieven, Wolfswinkel (deels), Zandhoef en Zwijnsbergen. Dat zijn in totaal 7 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Nènzel.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nijnsel grenst in het W aan het dorp Boskant, in het NW en N aan het dorp Sint-Oedenrode, in het O aan het dorp Mariahout en in het Z aan de dorpen Breugel en Son, en ligt ZW van het dorp Veghel, N van de stad Eindhoven en NO van het dorp Best. W door het dorpsgebied loopt de A50, van N naar Z en langs het W van de dorpskern.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nijnsel 38 huizen met 296 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.100 huizen met ruim 2.800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De afgelopen jaren is een herinrichtingsplan van Nijnsel tot stand gekomen, met medewerking van de gemeente Sint-Oedenrode, Woningbouwvereniging Wovesto en de Provincie Noord-Brabant. Dit zogeheten iDOP-plan omvatte een aanpassing van De Beckart, het terrein rond De Beckart en de parochiekerk. Een grote ingreep vormde de wijziging van de Lieshoutseweg. Het totale plan heeft ca. €600.000 gekost, welke kosten gelijkelijk zijn gedeeld door gemeente en Provincie.

- Ondernemer Thomas Verhagen heeft al jaren plannen voor de vestiging van een 'megastal' met ca. 18.000 varkens aan de Lieshoutseweg in Nijnsel. Dat valt echter onder buurtschap Weieven, vandaar dat wij die plannen daar verder beschrijven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nijnsel heeft 3 rijksmonumenten.

- Nijnsel heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- "Het parochiebestuur wil niet achterblijven. Met de kerk, het kerkhof en het processiepark moet er een mooi geheel zijn te maken, waardoor ook de ingang van Nijnsel er fraaier uit komt te zien", zo schreef pastoor Vincent Blom in december 2010 in een nieuwsbrief over herinrichtingsplannen voor het dorpshart. In 2016 is het Processiepark verfraaid met 15 kruiswegstaties. 14 staties verbeelden het lijden en sterven van Jezus op Goede Vrijdag. De toegevoegde 15e statie herinnert aan de verrijzenis van Jezus op Pasen.

Een groep vrijwilligers heeft de staties gebouwd op Hoeve Strobol van Bert Verbakel in buurtschap Zandhoef. Omdat de 2.30 meter hoge en 1.10 meter brede staties 2.000 kg per stuk wegen, moesten ze met een dieplader naar de plek van bestemming worden vervoerd en met een hijskraan op hun plek worden gezet. Ook het zand voor de ondergrond komt, evenals het zand waar de kerk op is gebouwd, van buurtschap Zandhoef. Het Processiepark is sinds de herinrichting van het centrum van Nijnsel voor het publiek toegankelijk. De afrastering en verwilderde beplanting zijn verwijderd en de oude processiepaden zijn in ere hersteld.

- H.Martinuskapel.

- Gevelstenen in Nijnsel.

- Riekie's Blikkenmuseum omvat meer dan 9.000 blikken, doosjes en trommeltjes. Hoogstraat 23. Tel. 0413-477377. Een bezoek is alleen mogelijk na telefonische afspraak, omdat het museum is gevestigd in het woonhuis van Riekie.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Jeugddisco The Joy is er voor jeugd vanaf groep 6 uit Sint-Oedenrode en omstreken. Iedere 2e vrijdag van de maand hebben ze een party zoals karaokeparty, schuimparty, glow in the darkparty en nog veel meer. Van 19.30 tot 22.00 uur kun je lekker komen chillen en swingen met je vrienden. De entree is gratis, een glaasje fris kost € 1,00 en een glas ranja € 0,50. Het adres is Oude Lieshoutseweg 7 (naast De Beckart) in Nijnsel.

- Carnaval. - CV De Heikneuters. - Wagenbouw CV De Heikneuters.

- Toneelvereniging Klavertje Vier speelt al meer dan 35 jaar jaarlijks in maart een klucht in Ontmoetingscentrum De Beckart in Nijnsel.

- Traditiegetrouw verzorgt het Nijnsels Blaasorkest Tiona elk jaar op de laatste zaterdag van oktober het evenement Blaasmuziek Plus in zalencentrum De Beckart in Nijnsel. Een muzikaal avondprogramma dat bol staat van entertainment in een feestelijke entourage. Naast uitvoeringen van het 13-koppige orkest zelf zijn er ook gastoptredens van andere koren, bands en/of DJ's. Het geheel begint om 20.00 uur. De deuren van De Beckart zijn vanaf 19.15 uur open en de toegang is gratis.

- De Kerstmarkt (op een vrijdag half december) was er in 2016 voor het eerst, maar het was een groot succes dus het wordt vast wel een jaarlijks evenement.

Terug naar boven

Beeld

- Promotiefilmpje Nijnsel (van de Dorpsraad).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nijnsel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Actualiteiten uit Nijnsel op Facebook.

- Dorpsraad: - Dorpsraad Nijnsel.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Sint Antonius van Padua. - Kinderopvang Bellefleur is een gemoedelijk, kleinschalig kinderdagverblijf. Ze biedt dagopvang voor kinderen van 6 weken tot 4 jaar (Ukkies), peuteropvang van 2-4 jaar (Bengels) en buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen van 4 jaar t/m groep 8 van de basisschool.

- Muziek: - Harmonie Nijnsel is in 1920 opgericht als fanfare Sint Antonius. In 1985 is de fanfare omgevormd tot harmonie. De reden voor deze verandering was gelegen in het feit dat het aantal geïnteresseerden in koperinstrumenten (kenmerkend voor een fanfare) sterk afnam. Tegelijkertijd werd geconstateerd dat er een groot aantal geïnteresseerden in houtinstrumenten (fluit en klarinet) op de muziekschool actief waren. Het harmonieorkest is in 2007 naar de 1e divisie gepromoveerd. De vereniging telt ca. 130 leden. Naast het harmonieorkest bestaat er een grote opleidingsafdeling van 75 leerlingen, die worden opgeleid enerzijds via de muziekschool, anderzijds door deelname aan respectievelijk het samenspelorkest en het opleidingsorkest. Verder beschikt de vereniging over een percussieafdeling, waar enerzijds leerlingen worden opgeleid voor de percussiegroep en anderzijds voor het orkestslagwerk.

De vereniging begint steeds meer een regionale functie te vervullen. De tijd is voorbij dat de leden alleen uit Nijnsel kwamen. Het grootste deel van de leden komt zelfs uit Sint-Oedenrode. Daarnaast zien ze steeds meer leden uit Eindhoven en de omliggende dorpen, met name uit Veghel, komen. De vereniging is momenteel zelfs het grootste muziekgezelschap in de voormalige gemeente Sint-Oedenrode.

- Al sinds 1998 maakt Blaasorkest Tiona muziek en oefenen ze wekelijks. Serieus en gedreven, maar vooral met veel plezier. Voor zichzelf, natuurlijk, maar ook om anderen te laten delen in muzikale vreugde, in muzikale emotie. Publieke optredens zijn voor hen dan ook de kers op de taart. Ze spelen een eigentijds repertoire, afgestemd op een breed publiek. Met gevoelige ballads, tijdloze evergreens, bruisende beat en soms ruige rock.

Ze vormen een hechte groep van blazers op trompet, trombone, saxofoon, klarinet, bariton en bas, ondersteund door slagwerk. Enkele muzikanten van Tiona zijn zo creatief dat zij arrangementen schrijven van pop- en andere songs die specifiek op de instrumentele bezetting van het orkest zijn afgestemd. Ze prijzen zich gelukkig dat ze dankzij de financiële steun van De Tionavrienden over een eigen professionele geluidsinstallatie beschikken. Het toont aan dat ze ernaar streven zo goed mogelijk voor de dag te komen op allerlei gelegenheden, waar livemuziek ‘feestverhogend’ bijdraagt aan sfeer en ambiance.

- Sport: - Voetbalvereniging. - Tennisvereniging. - Korfbalvereniging. - Handboogschutterij Sint Antonius bestaat al sinds 1888. Ze hebben een eigen clubgebouw in Nijnsel. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Ze geven ook schietdemonstraties en je kunt er ook terecht als je een ruimte zoekt om een feestje te geven. - De Nijnselse Ruiters en Ponyruiters.

- Overige verenigingen: - De Klassieke Landbouw Werktuigen vereniging (KLW) is een vereniging van en voor hobbyisten en liefhebbers van oude tractoren, stationaire motoren, landbouwwerktuigen en gereedschappen. Leden van KLW houden zich onder meer bezig met het restaureren, en met behulp van oorspronkelijke gegevens weer in 'oude staat' terugbrengen van hun 'machines'. De KLW is in 1986 in Nijnsel opgericht door enkele fanatieke hobbyisten, en is uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 800 leden, verspreid over het hele land, maar met de meeste leden in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg.

Door het jaar heen organiseert de KLW allerlei activiteiten, zoals de ruilbeurzen in het voor- en najaar, het Plattelands Festival in juni, diverse toertochten, en behendigheids- en ploegwedstrijden. De KLW word ook dikwijls gevraagd bijv. ter opluistering van een braderie of jaarmarkt. Iedere eerste dinsdag van de maand is er een praatavond in 'clubhuis' Café De Vresselse Hut in buurtschap Vressel.

- Zij Actief Nijnsel is een vereniging waar vrouwen vanaf 18 jaar elkaar kunnen ontmoeten. Ze bieden activiteiten die zo veel mogelijk zijn afgestemd op de interesse van de leden. Maandelijks zijn er 1 à 2 activiteiten waaraan kan worden deelgenomen, zoals lezingen, excursies, workshops, fiets-of wandeltochten, en creatieve activiteiten. Deze zijn veelal op woensdagavond in zalencentrum De Beckart of daarbuiten.

Reactie toevoegen