West-Friesland

Streek
West-Friesland
Noord-Holland

Abbekerk_0.JPG

Abbekerk in West-Friesland.

Abbekerk in West-Friesland.

Andijk_0.JPG

Andijk in West-Friesland.

Andijk in West-Friesland.

Avenhorn_0.JPG

In Avenhorn in West-Friesland.

In Avenhorn in West-Friesland.

Hem.JPG

In Hem aangekomen, West-Friesland.

In Hem aangekomen, West-Friesland.

Oost-Blokker.JPG

Wasdag in Oosterblokker, West Friesland.

Wasdag in Oosterblokker, West Friesland.

Spanbroek._0.JPG

Het landschap bij Spanbroek in het voorjaar.

Het landschap bij Spanbroek in het voorjaar.

Twisk._0.JPG

Boerderij met ronde schoorsteen in Twisk, West-Friesland.

Boerderij met ronde schoorsteen in Twisk, West-Friesland.

Wadway.JPG

Het kerkje van Wadway in West-Friesland.

Het kerkje van Wadway in West-Friesland.

West-Friesland kaart (Kopie).jpg

West-Friesland is het gebied binnen de West-Friese Omringdijk, op deze kaart met een rode lijn aangegeven.

West-Friesland is het gebied binnen de West-Friese Omringdijk, op deze kaart met een rode lijn aangegeven.

West-Friesland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij De Groene Hoeve.

- Boek hier je hotel of B&B in West-Friesland.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving West-Friesland.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving West-Friesland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving West-Friesland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over West-Friesland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

- West-Friesland ligt niet in Friesland zoals de naam suggereert, maar in Noord-Holland, en wel in het noorden van Noord-Holland, binnen de Westfriese Omringdijk, Z van het meest noordelijke deel van Noord-Holland (De Kop van Noord-Holland).

- De streek West-Friesland omvat geografisch gezien de gemeenten (de afgeronde inwonertallen staan er tussen haakjes achter) Alkmaar (slechts voor een klein N deel) (94.000), Hoorn (70.000), Heerhugowaard (51.000), Medemblik (42.000), Langedijk (27.000), Koggenland (22.000), Stede Broec (21.000), Schagen (de oude gemeente van voor 2013, 19.000), Drechterland (19.000), Enkhuizen (18.000) en Opmeer (11.000) en de voormalige gemeenten Harenkarspel (16.000) en Niedorp (12.000).

- Bestuurlijk gezien valt de gemeente Schagen en vielen de voormalige gemeenten Harenkarspel en Niedorp onder het Gewest Kop van Noord-Holland.

- De streek West-Friesland omvat o.a. de steden en dorpen Aartswoud, Abbekerk, Andijk, Avenhorn, Benningbroek, Berkhout, Blokker, Bovenkarspel, Enkhuizen, De Goorn, Grootebroek, Grosthuizen, Hauwert, Hem, Hensbroek, Hoogkarspel, Hoogwoud, Hoorn, Lambertschaag, Lutjebroek, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Obdam, Onderdijk, Oosterblokker, Oosterleek, Oostwoud, Opmeer, Opperdoes, Oudendijk, Scharwoude, Schellinkhout, Sijbekarspel, Spanbroek, Spierdijk, Twisk, Ursem, Venhuizen, Wadway, De Weere, Wervershoof, Westwoud, Wijdenes, Wognum, Zuidermeer, Zwaag, Zwaagdijk Oost en Zwaagdijk West.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Ooit besloot de graaf van Holland dat 'zijn heerlijkheid' West-Friesland die naam zou dragen. Tenminste, op papier. Maar het gebied binnen de Omringdijk wordt in hele oude bronnen net zo hardnekkig aangeduid als Hollant, Westfrieslant en andere variaties die de schrijver het beste uitkwamen. Sinds een akte in 1299 bij het hof van de graaf van Holland op papier is gezet, bestaat de naam West-Friesland. Daarna heeft het gebied een moeizame worsteling gehad met de juiste naam. En de spelling. Volgens het Westfries Archief komen in de hele oude papieren allerlei spellingsvormen voor, dus daar is evenmin een harde aanwijzing te vinden. West-Friesland kreeg bij de vernieuwing van de spelling in 1948 dat koppelstreepje. Vandaag de dag gaan er soms stemmen op om dat streepje voortaan weer weg te laten. Sommigen spellen Westfriesland, anderen gebruiken beide spellingen door elkaar zoals hier.

Naamsverklaring
De naam van deze streek heeft te maken met het feit dat oorspronkelijk Friesland en  Noord-Holland aan elkaar vast zaten en deze streek dus werkelijk in het westen van Friesland lag. - Waarom West-Friesland zo heet.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van West-Friesland, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Canon van West-Friesland.

- Westfries Museum in Hoorn.

- Het Westfries Genootschap: zet zich al sinds 1924 in voor behoud en ontwikkeling van de cultuur en de historie van West-Friesland.

- Het ontstaan van West-Friesland door Frans J.P.M. Kwaad, fysisch-geograaf.

- Nederlandse Geologische Vereniging afdeling West-Friesland.

- Stichting Westfriese Families (genealogie).

- Stichting Coordinatie Onderzoek Oud-Geestmerambacht (een streek N van Alkmaar).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

N23 Westfrisiaweg
De verkeersverbinding tussen Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Enkhuizen is de verkeersslagader van West-Friesland. Het verkeer op deze wegen is het afgelopen decennium sterk gegroeid, met als gevolg steeds meer dichtslibbende wegen, vertragingen en ongelukken. Al meer dan 40 jaar wordt gediscussieerd over het verbeteren van deze wegverbinding. Gezien het regio-overschrijdend belang van de route neemt de provincie in 2000 het voortouw om te komen tot een hoogwaardige verkeersverbinding. In 2006 ondertekenen 16 gemeenten, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het georganiseerd bedrijfsleven een intentieovereenkomst als eerste stap naar de opwaardering van het tracé. De N23 Westfrisiaweg is het Noord-Hollandse deel van de totale verkeersverbinding N23 van Alkmaar naar Zwolle. De aanleg is in 2012 van start gegaan. Nadere informatie vindt u op de site N23 Westfrisiaweg.

- Regiovisie bestuurlijke organisatie West-Friesland (2009).

- West-Friesland heeft de ambitie om zich de komende jaren te ontwikkelen tot BioValley, de 'biologische groentetuin van Nederland'.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- 2013 was het Jaar van de Stolp. Via de link kun je een fietsrouteboekje downloaden met 3 routes langs tientallen bezienswaardige stolpboerderijen in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland.

- Dirk Beemster uit Hoorn inventariseert Bouwvallen in West-Friesland.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Westfriese Waterweken (juli en augustus).

- Voor de evenenten Westfriese Mini Flora (eind februari), Halloweenfair West-Friesland (weekend in oktober) en Unicefrun West-Friesland (op een zondag eind oktober) zie bij Bovenkarspel > Jaarlijkse evenementen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Westfriese Omringdijk is een van de langste (126 km) en oudste (ca. 800 jaar oud) dijken van ons land. De dijk heeft mede bijgedragen tot het ontstaan van het huidige Noord-Holland. Het is een beeldbepalend element in West-Friesland en een belangrijk stuk cultureel erfgoed. De dijk wordt door de regio gepromoot als "keten van kunst, cultuurhistorie en recreatie".

In 2009 is het Beeldkwaliteitsplan Westfriese Omringdijk vastgesteld. De Provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaan de Westfriese Omringdijk opknappen en meer zichtbaar maken in het landschap. De Omringdijk is belangrijk Noord-Hollands cultureel erfgoed en vertelt de geschiedenis van de eeuwenlange strijd van de Westfriezen tegen het water. Doel van het Beeldkwaliteitsplan is het versterken van de ruimtelijke en cultuurhistorische kwaliteit. Daarnaast geeft het plan sturing aan ontwikkelingen en maakt het ontwikkelingskansen zichtbaar. Het Beeldkwaliteitsplan wordt verder uitgewerkt op lokaal niveau en wordt opgenomen in projecten als onderdeel van het uitvoeringsprogramma Westfriese Omringdijk.

Vele partijen zetten zich in voor het promoten van de Westfriese Omringdijk als toeristische bestemming. De vorderingen van de opknapbeurt van de dijk en de culturele activiteiten die op en rond de dijk worden georganiseerd, kunt u vinden op de site Westfriese Omringdijk.

Archeologen hebben tijdens opgravingen bij Winkel in 2015 een stuk van de oudste versie van de Westfriese Omringdijk kunnen blootleggen. In de jaren zeventig van de 20e eeuw was, even verderop, bij de aanleg van de N242 al eens onderzoek gedaan. Maar de onderzoeksmethoden zijn in de loop der jaren sterk verbeterd. Ze hopen nu dan ook nauwkeurig vast te kunnen stellen wanneer de Westfriese Omringdijk voor het eerst werd aangelegd. Bovenop de oude dijk is namelijk steeds een nieuwe laag gekomen om de dijk sterker te maken.

- In 2012 is het 88 kilometer lange wandelpad 'West-Fries Dwars' door West-Friesland aangelegd. De wandelroute loopt door het rijke Westfriese cultuurlandschap. Wandelaars komen langs karakteristieke boerderijen, dijken, ontginningslinten en droogmakerijen én maken kennis met de Westfriese Omringdijk. De route loopt van Bergen aan Zee via Enkhuizen naar Sneek (Friesland).

Terug naar boven

Links

- Site met beschrijvingen van plaatsen in West-Friesland.

- West-Fries volkslied.

Reactie toevoegen