Bovenkarspel

Plaats
Dorp
Stede Broec
West-Friesland
Noord-Holland

bovenkarspel_plaatsnaambord.jpg

De dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek zijn zodanig aan elkaar gegroeid dat de gemeente Stede Broec er een bebouwde kom Stede Broec van heeft gemaakt, met witte borden eronder voor de respectievelijke kernen die je binnenkomt.

De dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek zijn zodanig aan elkaar gegroeid dat de gemeente Stede Broec er een bebouwde kom Stede Broec van heeft gemaakt, met witte borden eronder voor de respectievelijke kernen die je binnenkomt.

bovenkarspel_halloween_fair.jpg

Tijdens de Halloweenfair West-Friesland wordt een 4.000 m2 groot terrein op Camping De Gouwe Stek omgetoverd tot een terrein in halloweenthema, met o.a. een braderie, spelletjes, workshops, een griezeldoolhof, dans, zang, theater en muziek.

Tijdens de Halloweenfair West-Friesland wordt een 4.000 m2 groot terrein op Camping De Gouwe Stek omgetoverd tot een terrein in halloweenthema, met o.a. een braderie, spelletjes, workshops, een griezeldoolhof, dans, zang, theater en muziek.

bovenkarspel_westfriese_mini_flora.png

Eind februari is er in Bovenkarspel de Westfriese mini Flora

Eind februari is er in Bovenkarspel de Westfriese mini Flora

bovenkarspel_volkssterrenwacht_orion_kopie.jpg

Volkssterrenwacht Orion is in 2011 gerealiseerd in een mooi nieuw onderkomen in het nieuwbouwcomplex op recreatieterrein Het Streekbos in Bovenkarspel.

Volkssterrenwacht Orion is in 2011 gerealiseerd in een mooi nieuw onderkomen in het nieuwbouwcomplex op recreatieterrein Het Streekbos in Bovenkarspel.

NH gemeente Bovenkarspel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Bovenkarspel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Bovenkarspel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Bovenkarspel

Terug naar boven

Status

- Bovenkarspel is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland (en daarbinnen in De Streek), gemeente Stede Broec. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978.

- Wapen van de voormalige gemeente Bovenkarspel.

- Omdat, van W naar O, de dorpen Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel aan elkaar zijn gegroeid, hebben ze geen eigen bebouwde kom, maar is er één bebouwde kom met blauwe borden genaamd Stede Broec en in wit de namen van de respectievelijke dorpen eronder.

- Onder het dorp Bovenkarspel valt ook de buurtschap Broekerhaven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Broekcarspel, Ca. 1312 Bovenkerspel, 1396 Boevenkerspel, 1840 Bovencarspel.

Naamsverklaring
Betekent het boven 'meer naar achteren' gelegen karspel 'kerkdorp'. Het toponiem -karspel is ontstaan uit de verbinding kerkspel 'parochie', waaruit door de opeenhoping van medeklinkers de k is weggevallen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Bovenkarspel ligt NO van Hoorn en grenst in het W aan Grootebroek, in het N aan het buitengebied van Andijk, in het O aan Enkhuizen en in het Z aan het Markermeer. Het dorp is het meest oostelijke van De Streek en is naar Streeks gebruik geheel in de lengte gebouwd langs de straatweg van Hoorn naar Enkhuizen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Bovenkarspel 181 huizen met 992 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 148/789 (= huizen/inwoners) en buurtschap Broekerhaven (die ook wel Beekkarspel werd genoemd) 33/203. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.000 huizen met ruim 10.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bovenkarspel heeft 3 rijksmonumenten, zijnde molen Ceres, het 17e-eeuws pand op Hoofdstraat 294 en een archeologisch monumentaal terrein bij De Gouw.

- Broekerhaven heeft 2 rijksmonumenten, zijnde voormalig stoomgemaal Grootslag II (Zuiderdijk 5) uit 1907 en de overhaal met bijbehorende constructies (loopkraan, damwanden, bruggen, bedieningshuizen) (Peperstraat bij 34) uit 1924.

- De RK Sint Martinuskerk uit 1872 is in 1966 gesloopt en vervangen door de huidige moderne Sint Martinuskerk (Hoofdstraat 207). - Site Sint Martinus Parochie.

- De Hervormde kerk uit 1828 is in 1968 gesloopt en vervangen door de huidige Hervormde kerk (Hoofdstraat 257). In het kader van de fusie van de protestantse kerken in de gemeente tot Protestantse Gemeente Stede Broec is de kerk in Bovenkarspel aan de eredienst onttrokken en herbestemd tot woonhuis (men kerkt sindsdien in de Oude Kerk in Grootebroek).

- Op Murillostraat 22 bevindt zich sinds 1994 een kerk van het Leger des Heils in een verbouwde voormalige school.

- Molen Ceres staat in buurtschap Broekerhaven en wordt daarom aldaar beschreven.

- Gevelstenen in Bovenkarspel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Westfriese Flora was sinds 1933 gedurende vele decennia een begrip in de regio en ver daarbuiten. Het was de grootste overdekte bolbloemententoonstelling ter wereld, die in de hoogtijdagen 100.000 bezoekers trok. Voor de verdere geschiedenis zie de link. Sinds 2014 is er onder de naam Westfriese Mini Flora weer een Flora (eind februari), op kleinere schaal, in het Vereenigingsgebouw i.p.v. voorheen in de veilinghallen.

- De Kermis (april) is jaarlijks de eerste kermis in de regio.

- 1x in de 2 jaar (in de even jaren) is er in september de Streker Oerbos Survivalrun.

- Tijdens de Halloweenfair West-Friesland (weekend in oktober) wordt een 4000 m2 groot terrein op camping De Gouwe Stek omgetoverd tot een sfeervol verlicht en in Halloween thema omgetoverd terrein met o.a. een braderie, spelletjes, workshops, griezeldoolhof, dans, zang, theater, muziek en figuranten. - Zie ook de recensies en fotoalbums van de Halloweenfair 2015.

- De Unicefrun West-Friesland (op een zondag eind oktober) is een hardloopevenement, waarbij de opbrengst van inschrijving en sponsoring geheel ten goede komt aan de Unicef Noodhulp actie. De afstanden zijn 4 km, 10 km en 10 Engelse mijl. Alle afstanden starten in het Streekbos Bovenkarspel en gaan over gevarieerd parcours.

- De Sint Nicolaasintocht Bovenkarspel is volgens de site door het publiek uitgeroepen tot mooiste intocht van Nederland. - Sint Nicolaasintocht op Facebook.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2012 is het voormalige postkantoor van Bovenkarspel verbouwd en herbestemd tot multifunctioneel centrum Hét Postkantoor met o.a. theater (met muziek, cabaret, toneel) en film. - 't Stadsplein is het sociaal-cultureel centrum van Stede Broec in het multifunctionele centrum Het Postkantoor.

- Het Vereenigingsgebouw is de thuisbasis van vele verenigingen, maar er vinden ook regelmatig optredens plaats op het gebied van theater, toneel en muziek.

- Volkssterrenwacht Orion is in 2011 gerealiseerd in een mooi nieuw onderkomen in het nieuwbouwcomplex op recreatieterrein Het Streekbos.

- Sinds 1978 is N van Bovenkarspel recreatiegebied Het Streekbos aangelegd, met bos, recreatieplas, zandstrand, recreatiegebouw, fiets- en wandelroutes. In 1996 is er een ecoterrein ingericht met een geschikte biotoop voor water- en moerasplanten en de fauna die zich daar thuisvoelt. Sindsdien wordt het voorheen productiebos ook meer ecologisch en natuurvriendelijk beheerd.

- In Wereldwinkel Stede Broec in Bovenkarspel worden fairtrade producten en cadeau’s verkocht door een enthousiast team van vrijwilligers. Zij vinden het leuk om originele cadeaus te verkopen en daarmee tevens de boodschap uit te dragen: "verkoop van eerlijke handel met respect voor mens en milieu." Zonder fairtrade hebben de makers minder of geen kansen op de westerse exportmarkt. Bij fairtrade gaan erkende leveranciers van de Wereldwinkel langdurige handelsrelaties aan met de producenten in ontwikkelingslanden. Dit betekent voor hen ook een leefbaar loon voor een eerlijk product.

- De Kledingwinkel van het Leger des Heils in Bovenkarspel heeft een groot assortiment dames-, heren- en kinderkleding, schoenen en dekbedovertrekken. Wil je kleding doneren? Op het plein voor het korpsgebouw staat een kledingcontainer.

Terug naar boven

Eten en drinken

- De Molenwiek is een zorgbakkerij, gevestigd naast molen Ceres. De zorgbakkerij biedt mensen met een zorg- of hulpvraag een passende dagbesteding. Men kan kiezen uit horeca, bakkerij, keuken. Maar ook creatief bezig zijn of het werken in de moestuin behoort tot de mogelijkheden. De zorgbakkerij is een project van Pieter en Diana Schouten. Pieter is de bakker en Diana de zorgcoördinator. Samen bieden zij mensen een zinvolle dagbesteding. In de bakkerij bakken zij taart en koek, met zo veel als mogelijk biologische ingrediënten. Je kunt er ook terecht voor een (zakelijke) lunch, verjaardag of een high-tea.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van Broekerhaven op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Klim-Op. - Gideonschool. - Willibrordusschool. - Basisschool Palet.

- Muziek: - Gemengd Koor Floraklanken.

- Zorg: - Verzorgingshuis Het Gezinspaviljoen in Bovenkarspel omvat 42 eenpersoons-appartementen en 4 tweepersoons-appartementen. Ook echtparen kunnen hier dus terecht. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om hier tijdelijk te wonen. Daarrnaast zijn er 2 woongroepen voor mensen met dementie. Je woont hier in een kleinschalige en huiselijke omgeving.

Reactie toevoegen