Andijk

Plaats
Dorp
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

andijk_collage.jpg

Andijk, collage dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Andijk, collage dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Andijk..JPG

 In Andijk bij de gereformeerde kerk.

In Andijk bij de gereformeerde kerk.

Andijk.JPG

Op de dijk bij Andijk.

Op de dijk bij Andijk.

Andijk (4).JPG

Het Buurtje in Andijk.

Het Buurtje in Andijk.

Andijk (3).JPG

De Buutjeskerk in de Kerkbuurt.

De Buutjeskerk in de Kerkbuurt.

Andijk (2).JPG

Voormalig Poldergemaal "Het Grootslag", nu Museum..

Voormalig Poldergemaal "Het Grootslag", nu Museum..

NH gemeente Andijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Andijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Andijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Andijk

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Andijk.

Terug naar boven

Status

- Andijk is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2010.

- Wapen van de voormalige gemeente Andijk.

- Geografisch gezien (als je de plattegrond bekijkt) is er in de voormalige gemeente Andijk eigenlijk sprake van 3 los van elkaar gelegen kernen; het geheel van de buurten Kerkbuurt / Bangert / Munnikij in het westen, de centrale kern in het midden en Oosterdijk in het oosten (met daartussen nog altijd grote open gebieden, met hooguit lintbebouwingen). Kerkbuurt, Bangert en Oosterdijk zijn aparte kernen met een eigen kerk en zouden dus in principe als apart dorp beschouwd kúnnen worden. Wij hebben echter de indruk dat het hele grondgebied van de voormalige gemeente toch als één dorp beschouwd/beleefd wordt, en dat de kernen als wijken van het dorp worden beschouwd (en niet als aparte plaats(nam)en), dus conformeren wij ons daaraan. Overigens zijn al deze kernen pas betrekkelijk recent, sinds de jaren zestig, tot kern uitgegroeid. Voorheen was Andijk alleen een conglomeraat van lintbebouwingen en was er nog nergens sprake van een duidelijke kern.

Blijkens de (sites van de) dorpshuizen, hieronder gelinkt in het hoofdstuk Links, is vandaag de dag in ieder geval sprake van de aanduidingen West en Centrum. Het dorpsdeel rond de Oosterdijk zal dan wel Oost heten?

- Opmerkelijk is dat zowel in de voormalige gemeente Blokker als onder het dorp Andijk sprake is/was van een buurtschap Bangert én een buurtschap Munnikij.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1810 Andijk.

Naamsverklaring
Gewoonlijk verklaard als 'aan de dijk', naar de ligging aan de Westfriese Zeedijk. Deze verklaring is mogelijk, maar het kan ook gaan om de waterbouwkundige term andijk (Middelnederlands aendyck, andijck) 'verzwaring tegen de buitenzijde van den dijk aangebracht van een andere specie dan het hoofdlichaam'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Andijk ligt NW van Enkhuizen, NO van Wervershoof.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Andijk, die alleen het dorp beslaat, 257 huizen met 1.456 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.600 huizen met ca. 6.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De site van Chris Kistemaker bevat een flinke reeks naar internet overgezette boeken over Andijk, o.a. van zijn vader Piet Kistemaker.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Andijk heeft 3 rijksmonumenten.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Andijk.

- Poldermuseum.

- Hoedenmuseum.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Autocross (2e pinksterdag).

- Kermis Andijk-West (weekend eind juni).

- Popfestival Dijkpop (zaterdag in juli). De vrijdag voorafgaand is er De Avond van Andijk.

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Zwembad De Weid.

- De Koopmanspolder in het uiterste W van Andijk, W van Bangert, is in 2012 heringericht als natuurgebied met mogelijkheden voor recreatie. Er is gekozen voor een patroon in de vorm van een draaikolk, aangebracht in de vorm van dijkjes en ringsloten die naar het midden steeds dieper liggen en daarmee de indruk wekken van een leeglopende polder. Bezoekers kunnen via een loopbrug het uitzichtpunt in het midden van de polder bereiken. Rijkswaterstaat Waterdienst en kennisinstituut Deltares gaan in de Koopmanspolder, in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier experimenteren met verschillende waterstanden. Het is een proeftuin voor het waterbeheer van de toekomst. Nederland heeft namelijk nieuwe vormen van waterbeheer nodig om voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering.

Rijkswaterstaat heeft samen met Deltares het achteroeverconcept ontwikkeld, een nieuwe vorm van waterberging en functiecombinaties. Dit achteroeverconcept is voor het eerst toegepast in de Koopmanspolder. De functies zijn afgestemd op natuur, vis en recreatie. De combinatie van natte en droge gebieden maken de heringerichte Koopmanspolder een uitstekend leefgebied voor diverse dieren en plantensoorten. - Nadere informatie over de herinrichting van de Koopmanspolder.

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie van oude ansichtkaarten van Andijk.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Online nieuwsblad De Andijker. - Andijker Nieuws Net.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Andijk.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Centrum. - Sarto is het dorpshuis van Andijk-West, gelegen aan de Bangert.

- Onderwijs: - Dr. A. Kuyperschool. - Basisschool De Bangert. - Basisschool De Piramide.

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior. - Muziekvereniging Sursum Corda.

- Sport: - Sporting Andijk (voetbal). - Watersportvereniging WSV De Kreupel is opgericht in 1973 en heeft bijna 300 leden. Hun thuishaven is de Buurtjeshaven aan het IJsselmeer, waarin ongeveer 160 leden een ligplaats hebben. De haven en het mooie havengebouw De Uitkijk zijn eigendom van de vereniging. Vrijwel alle voorkomende werkzaamheden alsmede het havenmeesterschap worden door de leden op vrijwilligersbasis ingevuld.

- Zorg: - Zorgboerderij De Tulp.

Reactie toevoegen