Midwoud

Plaats
Dorp
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

NH gemeente Midwoud in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Midwoud in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Midwoud in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Midwoud

Terug naar boven

Status

- Midwoud is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978. In 1979 over naar gemeente Noorder-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Medemblik.

- Wapen van de voormalige gemeente Midwoud.

- Onder het dorp Midwoud vallen ook de buurtschappen Broerdijk (deels), Buurt en Wijzend (deels; één pand).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Midwoude, ca. 1338 Miderwoudt, 1395-1396 Middenwoude, 1480-1481 Mitwoude.

Naamsverklaring
Samenstelling van woud, wold 'moerasbos, zompig bos' en mid, midden 'in het midden gelegen', naar de ligging tussen Oostwoud en Nibbixwoud.(1)

Terug naar boven

Ligging

Midwoud ligt WZW van Oostwoud, NW van Hauwert en Zwaagdijk-Oost, NNO van Nibbixwoud en Zwaagdijk-West, NO van Wognum, NNO van Benningbroek, O van de A7 en Sijbekarspel, OZO van Abbekerk, ZO van Twisk, ZZW van Opperdoes en ZW van Medemblik.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Midwoud 89 huizen met 568 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 33/218 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen De Wijzend 6/28, De Boerdijk 2/12 en Oostwoud 48/310. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Midwoud - Oostwoud.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Midwoud heeft 5 rijksmonumenten, zijnde de voormalige burgemeesterswoning Mariënhof uit 1867 op Dorpsstraat 24, met koetshuis en rijk gedecoreerd toegangshek (dat zijn in totaal 3 rijksmonumenten), en stolpboerderij Jacobshoeve uit 1875 op nr. 28. Het andere rijksmonument in het dorpsgebied, de Klikjesmolen, staat in buurtschap Broerdijk en wordt daarom aldaar beschreven. In de lijst onder de link staan 6 rijksmonumenten, maar dat moeten er 5 zijn, omdat de Klikjesmolen kennelijk dubbel bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat geregistreerd.

- Gevelstenen in Midwoud.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Landgoed De Knap is al sinds 2000 de sfeervolle locatie voor Tuinfair Midwoud (za/zo/ma in het pinksterweekend), de grootste tuinfair van Nederland en België. Het 4 hectare grote landgoed met de unieke boerderij, prachtige groene boomgaard en de uitgestrekte weilanden is een natuurlijk decor waar de ruim 150 standhouders met passie en veel plezier hun diverse producten etaleren. Als bezoeker kun je genieten van de mooiste brocante, de vele kramen met uiteenlopende artikelen uit heel Nederland zoals bloemen, tuinplanten, kunst en cultuur, potterie, kleding voor jong en ouder, prachtige tuindecoraties, praktische gereedschappen, creatieve kramen, curiosa maar ook heerlijke streekproducten. Beleving genoeg en voor ieder wat wils. Verder zijn er terrassen waar professionele horeca-exploitanten hun heerlijkheden presenteren. Foodtrucks met gerechten uit verschillende werelddelen presenteren hun (biologische) culinaire hoogstandjes. De organisatie bedenkt ieder jaar een ander thema zodat er altijd een nieuw beeld is voor de trouwe bezoeker. Tuinfair Midwoud trekt ieder jaar duizenden bezoekers per dag.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Koet in Midwoud is volop in ontwikkeling op het gebied van onderwijskundige vernieuwingen, om het leren voor de kinderen nog aantrekkelijker en beter te maken. De kernwaarden die de komende jaren centraal staan zijn: verwondering, betrokkenheid, eigenaarschap en vertrouwen. Door verwondering raken kinderen betrokken en worden eigenaar van hun leerproces vanuit een basis van vertrouwen.

Reactie toevoegen