Nibbixwoud

Plaats
Dorp
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

Nibbixwoud.JPG

Het dames team  Van Nibbixwoud speelt in de hoogste klasse en is al vaak landskampioen geweest!

Het dames team Van Nibbixwoud speelt in de hoogste klasse en is al vaak landskampioen geweest!

Nibbixwoud..JPG

De Neogotische Gunerakerk in Nibbixwoud.

De Neogotische Gunerakerk in Nibbixwoud.

Nibbixwoud (3).JPG

Stelphoeve in Nibbixwoud.

Stelphoeve in Nibbixwoud.

Nibbixwoud (2).JPG

Kerk en Cultureel centrum Bessie in Nibbixwoud.

Kerk en Cultureel centrum Bessie in Nibbixwoud.

NH gemeente Nibbixwoud in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Nibbixwoud in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Nibbixwoud in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Nibbixwoud

Terug naar boven

Status

- Nibbixwoud is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978; in 1979 over naar gemeente Wognum, in 2007 over naar gemeente Medemblik.

- Wapen van de voormalige gemeente Nibbixwoud.

- Onder het dorp Nibbixwoud valt ook de buurtschap Wijzend (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
Nibbik. Een inwoner van dit dorp is een Nibbikker.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nibbixwoud ligt O van de A7, ONO van het dorp Wognum, OZO van de dorpen Benningbroek en Sijbekarspel, ZO van het dorp Abbekerk, ZZW van het dorp Midwoud, ZW van het dorp Oostwoud, WZW van de dorpen Hauwert en Zwaagdijk-Oost, WNW van het dorp Westwoud, NW van het dorp Oosterblokker, NNW van de dorpen Zwaag en Blokker en N van het dorp Zwaagdijk-West en de stad Hoorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Nibbixwoud 109 huizen met 700 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 40/280 (= huizen/inwoners), het dorp Hauwert 49/301 en buurtschappen De Wijzend 11/57 en De Zwaagdijk 9/62. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Nibbixwoud, kun je terecht bij Historische Stichting de Cromme Leeck.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2012 is in Nibbixwoud een multifunctioneel dorpshuis gerealiseerd met feestzaal, sporthal, kinderopvang en sportvelden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nibbixwoud heeft 1 rijksmonument.

- Klassieke neogotische RK Sint Cunerakerk uit 1877 (Dorpsstraat 53) met naastgelegen monumentale pastorie.

- De voormalige Hervormde kerk (Dorpsstraat 62) is een van de oudste kerkjes in West-Friesland, die in de volksmond gemoedelijk 'het Bessie' wordt genoemd. Dit is afgeleid van de oorspronkelijke naam Sint Elisabethkerk. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit de 13e of 14e eeuw en bestond voor het grootste gedeelte uit tufsteen. Rond 1820 verkeert de losstaande toren van het Bessie in een zodanige staat dat deze moet worden afgebroken. Er wordt dan een houten torentje door middel van een zogeheten dakruiter op het kerkje geplaatst. Rond 1830 raakt ook het Bessie zelf zodanig in verval dat men besluit de kerk ingrijpend te verbouwen, d.w.z. hij wordt kleiner gemaakt, waarbij het grootste gedeelte van de tufstenen muren is gesloopt. In 1834 is het herrezen Bessie ingewijd.

In 1980 is het kort ervoor overbodig geworden naburige raadhuis aan het kerkje gekoppeld, en is het geheel met steun van fondsen, en met sponsoring van materialen door lokale ondernemers en me veel zelfwerkzaamheid van de inwoners, herbestemd tot Cultureel Centrum Bessie. Zie verder de pagina Geschiedenis van het Bessie. Het cultureel centrum is de thuisbasis van een 4-tal verenigingen. Verder worden de zalen verhuurd voor bijv. trouwerijen, cursussen en vergaderingen. 1x in de 6 weken is er nog een kerkdienst van de Protestantse Gemeente Het Vierkant (Wognum - Benningbroek - Sijbekarspel - Nibbixwoud).

- Gevelstenen in Nibbixwoud.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Kermis (gedurende 5 dagen in juni).

- Jaarmarkt (op een zaterdag begin juli). Tijdens de Jaarmarkt 2017 heeft Nibbixwoud zich op de kaart gezet middels het Wereldrecord Grootste Smoothie. Met 4030 liter is het vorige record met ruim 200 liter verbroken. De smoothies werden verkocht voor €1,- per stuk. De opbrengst was voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Dat heeft €3.851 opgebracht.

- Het Nibbik Tour Team is er al sinds 1990. Dit houdt in dat meer dan 300 dorpelingen aan een Tour de France 'poule' meedoen, d.w.z. dat zij dagelijks trachten de uitslagen te voorspellen. Natuurlijk is dit in het hele land in die periode een populaire bezigheid. Bijzonder in Nibbixwoud is dat men het hier al zo lang en zo consequent doet. Regelmatig winnen er mensen die uitslagen goed hebben, lekkere taarten.

- Voor de jaarlijkse Dorpsveiling Nibbixwoud (op een zaterdag eind oktober) wordt het hele dorp gemobiliseerd. Natuurlijk als kopers voor de veiling, maar ook als inbrengers van 'koopjes'. Dat kunnen zowel producten als diensten zijn. Inwoners en bedrijfsleven in het dorp doen hun best om creatieve 'koopjes' te bedenken. Vaak zijn het originele dingen in natura die mensen zichzelf of een ander cadeau kunnen doen. Enkele van de bijzondere recente 'koopjes' waren bijvoorbeeld een motortoertocht voor een groepje mensen door West-Friesland, en een nachtje slapen voor 6 mensen in de etalage van de woonwinkel van Erik Luken.

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nibbixwoud (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Nibbixwoud op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Nibbixwoud.

- Muziek: - Fanfare St. Gregorius is volgens hun site de gezelligste fanfare van Noord-Holland. - Blaaskapel De Eigenheimers speelt natuurlijk met de Carnaval, maar ook bij de wedstrijden van SEW handbal, waarbij ze alle thuiswedstrijden proberen aanwezig te zijn en ze naar de overwinning te blazen. - Popkoor OtherWise (gemengd).

- Sport: - Voetbalvereniging S.E.W. - Handbalvereniging S.E.W. - Wat ooit begon als een paar fietsliefhebbers in Nibbixwoud die samen een rondje gingen fietsen, is inmiddels uitgegroeid tot een club met fanatieke wielrenners met een eigen tenue, die zelfs op trainingskamp zijn geweest. Uit hoeveel leden Toer Club Nibbik (TCN) exact bestaat, is niet bekend. Ze zeggen het zelf zo: als je bij de TCN hoort, dan weet je het zelf wel! De belangrijkste ongeschreven regels zijn; respect voor de wieler- en verkeersregels, en de liefde voor het wielrennen, maar ieder op zijn eigen manier. De TCN doet mee aan vele tochten, van klimmen tot waaiers en van off-road tot zelfs wedstrijden waarbij de mannen het uiterste uit zichzelf halen. Maar met de trainingsritjes gaat het een stuk gemoedelijker. Bijna elke dinsdag en donderdag zijn wel enkele TCN-ers te porren voor een lekker ritje. Wat is er immers lekkerder dan gezellig een zomeravondritje, met daarbij de gouden regel “samen uit, samen thuis”. Lijkt het je leuk om een keer mee te fietsen? Het startpunt is traditioneel om 19.00 uur, vanaf de Dres. Naast de genoemde ongeschreven regels, zijn het dragen van een helm, een propere fiets, en enige fietservaring een must.

- Zorg: - In appartementencomplex De Rietgans (van zorginstelling Leekerweide) in Nibbixwoud wonen 18 volwassenen en ouderen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Er kunnen ook cliënten wonen met ernstige meervoudige beperkingen.

Reactie toevoegen