Berkhout

Plaats
Dorp
Koggenland
West-Friesland
Noord-Holland

berkhout_heemkundekring_hkbb.jpg

Historische Kring Berckhout Bobel Dijck is in 2010 opgericht

Historische Kring Berckhout Bobel Dijck is in 2010 opgericht

berkhout_zegt_nee_tegen_distriport_kopie.jpg

Werkgroep Berkhout is Boos strijdt voor het groen en open houden van het Berkhoutse landschap, dus geen bedrijventerrein Distriport waarvan nut en noodzaak niet zijn aangetoond, en geen lelijke windmolens te dicht bij de lintbebouwing in deze groene oase

Werkgroep Berkhout is Boos strijdt voor het groen en open houden van het Berkhoutse landschap, dus geen bedrijventerrein Distriport waarvan nut en noodzaak niet zijn aangetoond, en geen lelijke windmolens te dicht bij de lintbebouwing in deze groene oase

Berkhout.JPG

Voorjaar in Berkhout

Voorjaar in Berkhout

Berkhout (2).JPG

De bloembollen kruipen in het voorjaar weer uit hun holen in Berkhout, een groen paradijsje op steenworp afstand van de stad Hoorn

De bloembollen kruipen in het voorjaar weer uit hun holen in Berkhout, een groen paradijsje op steenworp afstand van de stad Hoorn

NH gemeente Berkhout in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Berkhout anno ca. 1870 kaart J. Kuijper

Gemeente Berkhout anno ca. 1870 kaart J. Kuijper

Berkhout

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Berkhout.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Berkhout.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Berkhout.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Berkhout (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Berkhout is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978. In 1979 over naar gemeente Wester-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Koggenland.

- Wapen van de voormalige gemeente Berkhout.

- Onder het dorp Berkhout valt ook het grootste deel van de buurtschap Bobeldijk, een deel van buurtschap De Hulk en een deel van de buurtschap Lekermeer. Andere buurtschappen die vanouds onder Berkhout vielen (zie bij Statistische gegevens) vallen inmiddels onder andere dorpen of zijn in de loop der tijd zelf een dorp geworden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Berchout, 1387 Berchout, 1745 Berckhout.

Naamsverklaring
Samenstelling van hout 'hoogstemmig bos' en de boomnaam berk.(1)

Terug naar boven

Ligging

Berkhout ligt direct W van Hoorn, NO van Avenhorn en grenst in het O aan de A7.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Berkhout 254 huizen met 1.438 inwoners, verdeeld in dorp Berkhout 127/766 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen De Burg 3/14, De Goorn 21/98, Zuid-Spierdijk 44/228, Bobeldijk 29/143, De Leek of Leekermeer 4/20, Baarsdorpermeer of Baarsdorp of Berkhoutermeer 8/52, Zuidermeer 10/62, Zeedijk en De Hulk 5/43 en De Groote Waal 3/12. De gemeente Berkhout omvatte verder nog de buurtschap Hoogendijk.

- Tegenwoordig heeft het dorp Berkhout ca. 700 huizen met ca. 1.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp Berkhout was oorspronkelijk een lintbebouwing met in het midden het eigenlijke dorp. De andere delen met bewoning waren vroeger buurtschappen. Zo waren er het Westeinde en het Oosteinde. Westeinde was het westelijk einde van Berkhout, met daaronder weer in het westen daarvan de buurtschap De Burgt. Door uitbreiding van de bewoning verdween het verschil tussen Westeinde en de dorpskern van Berkhout, en daarmee verdween Westeinde als plaatsaanduiding. Alleen De Burgt vormde lange tijd een uitzondering, maar uiteindelijk verdween ook deze naam als plaatsaanduiding. In de jaren zeventig van de 20e eeuw werd de straat De Burg van de oude buurtschap De Burgt onderdeel van het dorp De Goorn.

Oosteinde wordt ter plekke nog wel als buurtschap beschouwd, vooral omdat de bewoning daar niet zo sterk is uitgebreid als op het Westeinde, zij het dat het oorspronkelijk begin van het Oosteinde, bij de dorpskern van Berkhout, tot de kern Berkhout wordt gerekend. De grens tussen dorp en buurtschap ligt nu bij de eerste grote sloot die het Oosteinde kruist vanuit Berkhout gezien.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van de voormalige gemeente) Berkhout, kunt u terecht bij de in 2010 opgerichte Historische Kring Berckhout Bobel Dijck. De historische kring geeft jaarlijks een Jaarboek uit met verhalen over Berkhout en Bobeldijk in vroeger tijden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het comité Berkhout is Boos verzet zich o.a. tegen de komst van het beoogde (boven)regionale bedrijventerrein Distriport Z van Berkhout. Uiteraard omdat men het groene open landschap ter plekke graag zo wil houden, maar ook omdat nut en noodzaak niet zijn aangetoond. Ramingen uit het verleden over vermeende behoefte aan (boven)regionaal bedrijventerrein blijken wel érg optimistisch te zijn geweest. Zie hiervoor verder het persbericht Provincie Noord-Holland over behoefte bedrijventerreinen Noord-Holland Noord d.d. 17-4-2013. Ook het recente rapport van div. onderzoeksbureaus Ondernemend West-Friesland. Vervolg behoefteraming werklocaties (juli 2014, gepubliceerd feb. 2015) is er duidelijk over: er zijn genoeg lokale en regionale bedrijventerreinen in de regio voor de komende decennia. Het rapport onderbouwt waarom er geen nut en noodzaak is om Distriport te ontwikkelen en adviseert ook expliciet om dit niet te doen. Zie ook naar aanleiding hiervan de open brief aan Proviciale Staten van Berkhout is Boos d.d. 22-2-2015.

- Er waren ook plannen om in het buitengebied van Berkhout een aantal grote windturbines te plaatsen. Ook daar waren de inwoners niet blij mee. Ze waren niet van plan zich daarbij neer te leggen en hebben hier uiteraard tegen geprotesteerd. In februari 2015 heeft Gedeputeerde Staten voorgesteld om de minimale afstand tussen windturbines en woonhuizen te vergroten, waardoor o.a. de locatie Berkhout/Bobeldijk zou afvallen. Provinciale Staten heeft hier in maart 2015 mee ingestemd, waardoor de locatie Berkhout voor windturbines dus van de baan is.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Berkhout heeft 7 rijksmonumenten.

- Stichting Berkhouter Kerk beheert de voormalige Nederlands Hervormde Kerk van Berkhout uit 1884 (Kerkebuurt 172). De doelstelling van de stichting is om het kerkgebouw als rijksmonument te behouden. Het kerkgebouw is na een restauratie die in april 2013 is gereedgekomen, beschikbaar voor erediensten en voor activiteiten die worden georganiseerd door verenigingen met een maatschappelijke of culturele achtergrond.

- Gevelstenen in Berkhout.

- Bromfietsmuseum Berkhout van Cor Grotenhuis is geopend als het bordje Bromfietsmuseum buiten hangt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kermis (weekend begin mei).

- Op een zondag eind juni is er de Amusementtocht. De tocht brengt u langs diverse locaties in en om Berkhout en op iedere locatie krijgt u een hapje en een drankje geserveerd. Bovendien is er live muziek. U gaat bijvoorbeeld langs bij een loonbedrijf, boerderij, windmolens, camping, gemaal en een manege. De tocht is zo'n 15 km lang en u legt hem af per fiets of brommer. Wie heel sportief is, kan de route natuurlijk ook lopen. Op het deelnameformulier staan een aantal puzzelopdrachten, waarmee mooie prijzen te winnen zijn.

Terug naar boven

Beeld

- Site van de familie Beemsterboer met honderden oude ansichtkaarten en foto's van Berkhout* en omgeving (De Goorn, Middelweg, De Hulk, Bobeldijk, Avenhorn en Grosthuizen / Scharwoude), waaronder veel zeldzame en zelfs unieke exemplaren. Extra bijzonder is dat zij naast de oude ansichtkaart of foto tevens een foto hebben gemaakt en geplaatst van de huidige situatie, zodat je in één oogopslag kunt zien wat er van vroeger al dan niet nog in het huidige straatbeeld te herkennen is.
* Verdeeld in Westeinde, Kerkebuurt, Oosteinde, Slagterslaan.

Reacties

(1)

Dank voor de informatieve website welke een indruk geeft van Berkhout in vroeger tijden. Mijn grootmoeder Antje Tensen is daar geboren op 25/01/1874 en nog meer familieleden. Ik probeer om meer achtergronden te krijgen over Berkhout uit die dagen.
Hartelijk Dank.

Red.:
Graag gedaan. Veel succes gewenst met uw zoektocht naar verdere gegevens uit die tijd.

Reactie toevoegen