Niedorp

Voormalige gemeente
Hollands Kroon
West-Friesland
Noord-Holland

Niedorp

Terug naar boven

Status

- Niedorp is een voormalige gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland.

- De gemeente is per 1-8-1970 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Nieuwe Niedorp, Oude Niedorp en Winkel. In 1990 is daar een groot deel van de gemeente Barsingerhorn nog aan toegevoegd.

- De gemeente Niedorp is per 1-1-2012 opgeheven en opgegaan in de nieuwe gemeente Hollands Kroon.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Nierup.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Niedorp lag O van Schagen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Niedorp had op het moment van haar opheffing ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van) deze voormalige gemeente, kun je wellicht nog terecht bij de in 1983 opgerichte Stichting Historisch Niedorp. Wij schrijven bewust 'wellicht', omdat wij van en over deze stichting geen recente gegevens op het internet kunnen vinden. Weet iemand of deze stichting inmiddels is opgeheven, of dat ze wellicht gewoon enigszins publiciteitsschuw zijn?

- Ook op Facebook wisselt men informatie uit over de geschiedenis van de kernen van de voormalige gemeente Niedorp en haar inwoners in tekst en oude ansichtkaarten en foto's.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In de zomervakantie is er het Kinderdorp Niedorp.

- Onder het motto Nazomeren in Niedorp (weekend in augustus) staan in alle dorpen van deze voormalige gemeente de poorten van meer dan 100 particuliere tuinen e.d. open voor bezoekers. Je kunt in dat weekend een keur aan tuinen, musea, kunst-en fototentoonstellingen, muziekoptredens en diverse andere activiteiten bezoeken.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Niedorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - De in Winkel geboren en getogen Peter Wittekoek verslaat onder de titel PeWi's* Nieuwspagina het nieuws uit de kernen van de voormalige gemeente Niedorp. Hij heeft ook een Facebookpagina met nieuwtjes uit de kernen, en 1x per maand is er PeWi's Nieuwsblad, dat op tientallen afhaalpunten in de dorpen van de voormalige gemeente gratis is te verkrijgen.
* Uit te spreken als PiWi.

Reactie toevoegen