Abbekerk

Plaats
Dorp
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

abbekerk_collage.jpg

Abbekerk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Abbekerk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Abbekerk..jpg

De vruchtbomen in bloei in Abbekerk.

De vruchtbomen in bloei in Abbekerk.

Abbekerk.JPG

Dorpsgezicht Abbekerk.

Dorpsgezicht Abbekerk.

Abbekerk. (2).JPG

Abbekerk in het voorjaar.

Abbekerk in het voorjaar.

Abbekerk. (3).JPG

De Hervormde kerk van Abbekerk.

De Hervormde kerk van Abbekerk.

NH gemeente Abbekerk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Abbekerk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Abbekerk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Abbekerk

Terug naar boven

Status

- Abbekerk is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978. In 1979 over naar gemeente Noorder-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Medemblik.

- Wapen van de voormalige gemeente Abbekerk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Abbenkerke, ca. 1338 Abbenkerke, 1414 Abbenkerc, 1429 Abbekerck, 1665 Abbekerck.

Naamsverklaring
Samenstelling van kerk 'eigenkerk' en de persoonsnaam Abbe.(1)

Terug naar boven

Ligging

Abbekerk ligt ZW van Medemblik, NO van Opmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Abbekerk 124 huizen met 779 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 66/422 (= huizen/inwoners), het dorp Lambertschaag (de O helft) 34/206, en de buurtschappen De Weere (het Z deel) 20/128, De Bennemeer (de W helft) 1/11 en Koppershorn 3/12. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1414 verleent graaf Willem de Zesde (de vader van Jacoba van Beieren) stadsrechten aan de dorpen Abbekerk, Twisk, Midwoud en Lambertschaag. Daartoe worden deze vier dorpen door hem samengevoegd onder de naam 'De Stede Abbekerk'. Dit stadsrecht eindigt met de Franse overheersing in de jaren 1795-1813. Een der privileges van het stadsrecht was het rechtspreken. Dat deed men in het Regthuys, met een 'regtbank' die ten dienste stond van de vier genoemde dorpen. Zie verder bij Bezienswaardigheden.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze voormalige gemeente, kun je terecht bij Stichting Historisch Abbekerk en Lambertschaag.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Abbekerk en Lambertschaag (2011).

- De gemeente wil anno 2016 woningen bouwen in Abbekerk op het Nieuwe Veld en aan de Vekenweg / Reigersweg. De Provincie heeft laten weten dat zij dat geen goed plan vindt, omdat die gebieden in weidevogelleefgebieden liggen. De gemeente beraadt zich of zij hiertegen in beroep gaat, of alternatieve locaties in het dorp gaat ontwikkelen. Waarbij wat de gemeente betreft de locaties Roskam, de voormalige gemeentewerf en de ijsbaan in aanmerking komen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Abbekerk heeft 14 rijksmonumenten.

- Hervormde kerk.

- Het Regthuys (Dorpsstraat 48), met kerker, dateert uit 1584. Uit oude geschriften is op te maken dat het gebouw ooit veel groter is geweest. Het pand is in 1981 gerestaureerd en van mei t/m september te bezichtigen.

- Voormalig stationsgebouw van de spoorlijn Hoorn-Medemblik, in gebruik geweest van 1887 tot 1941. Dit station genaamd Abbekerk-Lambertschaag, bedoeld voor deze beide dorpen dus, lag Z van het dorp aan de weg Stationsbuurt (nr. 1-3), die voor de postadressen onder het Z hiervan gelegen dorp Benningbroek valt. Benningbroek zelf had Z hiervan een eigen station, genaamd Benningbroek-Sijbekarspel. Anno 2014 zijn er plannen voor restauratie van het stationsgebouw, gecombineerd met herbouw van molen De Haen, die voorheen in Sijbekarspel stond, op de grens met Benningbroek. De bedoeling is dat er een molenschuur komt met restaurant en/of museum, met daarop de molen, en dat het geheel tevens een functie krijgt in relatie tot de toeristische stoomtramlijn Hoorn-Medemblik.

- Gevelstenen in Abbekerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarlijks komen zo'n 275 basisschoolkinderen uit Abbekerk, Lambertschaag, Hauwert, Midwoud, Oostwoud, Twisk en Opperdoes naar de ijsbaan in het dorp om tijdens het huttenbouwproject Kinder Spel en Bouw (hemelvaartsweekend) hun mooiste hutten te bouwen. Het weekend, dat door ca. 80 vrijwilligers wordt voorbereid en begeleid, wordt feestelijk afgesloten met een fakkeloptocht en slapen in de zelfgemaakte hut.

- De Triatlon Abbekerk (op een zondag begin september) is een van de langstlopende triatlons in Nederland. In 1984 gestart als kwart-triatlon, zijn daar inmiddels de achtste en de sprint afstand bij gekomen en wordt door sporters individueel en als team op de estafette gestart. Het evenement trekt ca. 300 deelnemers.

- De Abbekerker en Lambertschager IJsvereniging verzorgt niet alleen de lokale ijspret in de winter, maar organiseert ook een Veldloop op een zondag eind oktober, met een mooi en gevarieerd parcours over wegen, fruittuinen, weilanden, parken etc. Deze veldloop is voor veel atleten een mooie training zo vlak voor het begin van het crossloopseizoen. Je kunt kiezen uit de afstanden 5 en 10 kilometer.

- Musicalvereniging Abbekerk is al meer dan 60 jaar op een enthousiaste en semiprofessionele wijze met muziek bezig. De professionele kwaliteit van de uitvoeringen doet menigeen verbazen. Niet alleen de prestaties op gebied van zang, dans en acteren zijn van hoog niveau, dat geldt ook voor kostuums, decors, geluids- en lichttechniek. Elk jaar wordt eind oktober, begin november een musical opgevoerd. Alle leden staan in de schijnwerpers en worden daarbij ondersteund door vrijwilligers achter de schermen. Voorop staat dat iedereen daar plezier in heeft. Plezier op het podium straalt af op het publiek.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad De Spetter is een verwarmd buitenzwembad. Het is geopend van eind april tot begin september. Er is een 25 meter bad, dat zeer geschikt is voor zwemlessen en banen zwemmen. Tevens is er een lage en een 3,5 meter hoge duikplank. Recreatiebad met 2 glijbanen en een spuitelement. Verder is er een verwarmd peuterbad voor de allerkleinste gasten met hun ouders / verzorgers.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Abbekerk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Abbekerk - Lambertschaag.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Nieuwe Haven is het sociale en culturele hart van Abbekerk, waar iedereen elkaar ontmoet en waar van alles plaatsvindt. Een sfeervol gebouw, met gezellige bar en foyer. Compleet met alle voorzieningen, zoals verhuur van zalen van verschillende afmetingen voor diverse doeleinden. In de meeste zalen is WiFi beschikbaar. Voor jong en ouder, particulieren en bedrijven. Anno 2017 wordt er nagedacht over verschillende scenario's m.b.t. verbouw dan wel nieuwbouw van het dorpshuis. Wordt vervolgd dus...

- Onderwijs: - Basisschool De Plaats.

- Jongeren: - Jongerencentrum De Bunker.

- Sport: - VV ALC (voetbal). - Tennisvereniging. - Bridgeclub. - De ALIJV (Abbekerker en Lambertschager IJsvereniging) zorgt voor veel plezier bij jong en ouder, organiseert het jeugdschaatsen en de Veldloop, en bij vorst kan er geschaatst worden op de natuurijsbaan. - Bij Sportgymclub SVW (= Steeds Voorwaarts) Abbekerk worden wekelijks lessen gegeven door gediplomeerde en enthousiaste leiding. De mogelijkheden zijn: Gym voor alle leeftijden, Aerobics, Total body workout, en Bewegen voor senioren.

- Zorg: - Verpleeghuis De Watermolen in Abbekerk beschikt over 5 woongroepen voor mensen met dementie. In de woongroepen woont men in een huiselijke omgeving. Samen met de verzorgende en 5 à 7 medebewoners deelt men de eigen dag in. Uitgangspunt is dat iedereen die in De Watermolen woont, zelf de regie voert over het leven. In De Watermolen kan men ook zelfstandig wonen in een huurwoning. Deze woningen zijn geschikt voor mensen zonder zorgindicatie. Indien gewenst kan men gebruik maken van de (thuis)zorg van Omring.

Reactie toevoegen