Zwaagdijk-Oost

Plaats
Dorp
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

zwaagdijk rk kerk [640x480].jpg

Zwaagdijk-Oost RK St. Jozefkerk.

Zwaagdijk-Oost RK St. Jozefkerk.

Zwaagdijk-Oost

Terug naar boven

Status

- Zwaagdijk-Oost is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. T/m 1978 deels gemeente Nibbixwoud, deels gemeente Westwoud, deels gemeente Hoogkarspel en deels gemeente Wervershoof. In 1979 in zijn geheel over naar gemeente Wervershoof, in 2011 over naar gemeente Medemblik.

- Vóór de gemeentelijke herindelingen van 1979 in deze regio, was (de) Zwaagdijk verdeeld over de gemeenten Wognum, Zwaag, Nibbixwoud, Westwoud, Hoogkarspel en Wervershoof. Maar liefst 6 gemeenten dus (welk record het deelt met de dorpen Vinkel en Mastenbroek). In het in 1978 in werking getreden postcodeboek werd aanvankelijk alleen de plaatsnaam Zwaagdijk toegekend (zonder onderscheid te maken tussen de dorpen -Oost en -West). Om die gebiedjes uit elkaar te kunnen houden, kreeg de 'postale plaatsnaam' Zwaagdijk dan ook 6 postcodes (normaalgesproken hebben kleinere kernen maar 1 postcode, maar een 4-cijferige postcode mag maar in één gemeente liggen, vandaar dat er hier 6 nodig waren). Na alle gemeentelijke herindelingen zouden dat er vandaag de dag nog maar 2 hoeven zijn (immers 1 voor West en 1 voor Oost, beide tegenwoordig liggend in de gem. Medemblik). Nu is het dus nog slechts een cultuurhistorische curiositeit.

- Pas sinds 1-12-2011 wordt voor de postadressen en BAG onderscheid gemaakt tussen de dorpen Zwaagdijk-Oost (postcode 1681-1684) en Zwaagdijk-West (postcode 1685-1686). Aanvankelijk was er zelfs nog een 7e postcode: 1680, voor de 2 postbusnrs. die het postkantoortje had. Het kantoor is in 1984 gesloten. In 1994 is er nog een agentstchap "Zwaagdijk-Zuideinde" geopend (kennelijk in -West, dat vroeger ook Zuideinde of Zuidzijde werd genoemd).

Terug naar boven

Naam

Lokale naamgeving
Zwaagdijk zou ter plekke Zevenhuis worden genoemd, omdat hier lange tijd slechts zeven huizen hebben gestaan. De naam Zevenhuis voor het gebied alhier komt al voor in een akte uit 1460. (geldt deze 'bijnaam' alleen voor Oost of ook voor West?, red.)

Oudere vermeldingen
1336 Swachdijc, 1446 Zwaechdijck, sinds medio 19e eeuw worden de huidige dorpen -Oost en -West benoemd als respectievelijk Zwaagdijk-Noordzijde en Zwaagdijk-Zuidzijde.

Naamgeving
Genoemd naar de ligging aan de dijk boven het dorp Zwaag.

Terug naar boven

Ligging

Zwaagdijk-Oost ligt ZW van Wervershoof, rond het N deel van de Zwaagdijk. De panden aan de dijk vallen t/m de nummers 303 (oneven kant) en 314 (even kant) onder -Oost. De hogere nummers vallen onder -West.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Zwaagdijk-Oost heeft ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Den Swaech Dijck, p/a Volkersweg 3, 1684 NV Zwaagdijk-Oost, tel. 0228-581397, contactpersoon Kl. Dudink (secretaris). Voor zover ons bekend is deze vereniging nog niet middels een website op het internet aanwezig.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zwaagdijk-Oost heeft 2 rijksmonumenten, zijnde 2 stolpboerderijen, op nr. 153 en op nr. 194.

- Zwaagdijk-Oost krijgt in 1874 zijn eerste kerk. Deze kerk wordt in 1954 wegens bouwvalligheid afgebroken en vervangen door de huidige RK Sint Jozefkerk.

- Op huisnr. 30 (particulier terrein) staat een oorlogsmonument ter herdenking van 6 omgekomen Engelse vliegers die hier in de nacht van 12 op 13 juni 1941 met een bommenwerper zijn neergestort. Het in 2001 onthulde monument bestaat uit een sokkel met daarop een propeller van de neergestorte bommenwerper, en op de sokkel o.a. de vermelding van de namen van de bemanning. In Zwaagdijk-Oost hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog ook wapen- en voedseldroppings plaatsgevonden. Voor nadere informatie zie de link.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Vaktentoonstelling (tulpen, gedurende 4 dagen in februari) is op donderdag en vrijdag alleen voor vakpubliek. Op zaterdag en zondag is de bloemenshow voor iedereen te bekijken. Toegang en parkeren gratis. - Vaktentoonstelling op Facebook.

- Kermis (juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Winkelcentrum Klaverweide.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zwaagdijk-Oost (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Zwaagdijk-Oost is in 2010 opgericht.

- Nieuws: - Dorpsblad De Schakel wordt wekelijks bij de abonnees bezorgd, maar de inhoud wordt ook op de website (zie de link) opgenomen.

- Dorpshuis / onderwijs / kinderopvang: - Zwaagdijk-Oost heeft in 2011 een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) gekregen waarin basisschool St. Jozef, kinderopvang en Dorpshuis Zwaagdijk met sportzaal gezamenlijk zijn gehuisvest. Het nieuwe dorpscentrum is op de plek gekomen van de oude Jozefschool. Die heeft in het gebouw 6 lokalen gekregen, achter het 'kindercentrum' (dagverblijf, bso en peuterspeelzaal).

Reactie toevoegen