Zwaagdijk-Oost

Plaats
Dorp
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

Zwaagdijk-Oost

Terug naar boven

Status

- Zwaagdijk-Oost is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. T/m 1978 deels gemeente Nibbixwoud, deels gemeente Westwoud, deels gemeente Hoogkarspel en deels gemeente Wervershoof. In 1979 in zijn geheel over naar gemeente Wervershoof, in 2011 over naar gemeente Medemblik.

- Vóór de gemeentelijke herindelingen van 1979 in deze regio, was (de) Zwaagdijk verdeeld over de gemeenten Wognum, Zwaag, Nibbixwoud, Westwoud, Hoogkarspel en Wervershoof. Maar liefst 6 gemeenten dus (welk record het deelt met de dorpen Vinkel en Mastenbroek). In het in 1978 in werking getreden postcodeboek werd aanvankelijk alleen de plaatsnaam Zwaagdijk toegekend (zonder onderscheid te maken tussen de dorpen -Oost en -West). Om die gebiedjes uit elkaar te kunnen houden, kreeg de 'postale plaatsnaam' Zwaagdijk dan ook 6 postcodes (normaalgesproken hebben kleinere kernen maar 1 postcode, maar een 4-cijferige postcode mag maar in één gemeente liggen, vandaar dat er hier 6 nodig waren). Na alle gemeentelijke herindelingen zouden dat er vandaag de dag nog maar 2 hoeven zijn (immers 1 voor Zwaagdijk-West en 1 voor Zwaagdijk-Oost, beide tegenwoordig liggend in de gem. Medemblik). Nu is het dus nog slechts een cultuurhistorische curiositeit.

- Pas sinds 1-12-2011 wordt voor de postadressen en BAG onderscheid gemaakt tussen de dorpen Zwaagdijk-Oost (postcode 1681-1684) en Zwaagdijk-West (postcode 1685-1686). Aanvankelijk was er zelfs nog een 7e postcode: 1680, voor de 2 postbusnrs. die het postkantoortje had. Het kantoor is in 1984 gesloten. In 1994 is er nog een agentstchap "Zwaagdijk-Zuideinde" geopend (kennelijk in -West, dat vroeger ook Zuideinde of Zuidzijde werd genoemd).

Terug naar boven

Naam

Lokale naamgeving
Zwaagdijk zou ter plekke Zevenhuis worden genoemd, omdat hier lange tijd slechts zeven huizen hebben gestaan. De naam Zevenhuis voor het gebied alhier komt al voor in een akte uit 1460. (geldt deze 'bijnaam' alleen voor Oost of ook voor West?, red.)

Oudere vermeldingen
1336 Swachdijc, 1446 Zwaechdijck, sinds medio 19e eeuw worden de huidige dorpen -Oost en -West benoemd als respectievelijk Zwaagdijk-Noordzijde en Zwaagdijk-Zuidzijde.

Naamgeving
Genoemd naar de ligging aan de dijk boven het dorp Zwaag.

Terug naar boven

Ligging

Zwaagdijk-Oost ligt ZW van Wervershoof, rond het N deel van de Zwaagdijk. De panden aan de dijk vallen t/m de nummers 303 (oneven kant) en 314 (even kant) onder -Oost. De hogere nummers vallen onder -West.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Zwaagdijk-Oost heeft ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Den Swaech Dijck, p/a Volkersweg 3, 1684 NV Zwaagdijk-Oost, tel. 0228-581397, contactpersoon Kl. Dudink (secretaris). Voor zover ons bekend is deze vereniging nog niet middels een website op het internet aanwezig.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zwaagdijk-Oost heeft 2 rijksmonumenten, zijnde 2 stolpboerderijen, op nr. 153 en op nr. 194.

- Zwaagdijk-Oost krijgt in 1874 zijn eerste kerk. Deze kerk wordt in 1954 wegens bouwvalligheid afgebroken en vervangen door de huidige RK Sint Jozefkerk.

- Op huisnr. 30 (particulier terrein) staat een oorlogsmonument ter herdenking van 6 omgekomen Engelse vliegers die hier in de nacht van 12 op 13 juni 1941 met een bommenwerper zijn neergestort. Het in 2001 onthulde monument bestaat uit een sokkel met daarop een propeller van de neergestorte bommenwerper, en op de sokkel o.a. de vermelding van de namen van de bemanning. In Zwaagdijk-Oost hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog ook wapen- en voedseldroppings plaatsgevonden. Voor nadere informatie zie de link.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In de bedrijfsgebouwen van Proeftuin Zwaagdijk in Zwaagdijk-Oost vindt van 14 t/m 17 februari 2019 de 6e editie van de Vaktentoonstelling plaats. Na het succes van 2018 is het programma nog verder uitgebreid. Dit maakt de Vaktentoonstelling een uitstekende ontmoetingsplaats voor vakgenoten en zakelijke relaties. Op de zaterdag en zondag zijn de tulpen te bekijken voor iedereen die van tulpen houdt. Alle bloemstukken die je op de beurs aantreft, zijn gemaakt door de leerlingen van het Clusius College. De toegang is gratis en ook het parkeren kan gratis voor de deur. Er is catering aanwezig voor een heerlijk bakje koffie.

- Op een zondag begin juni (in 2019 voor de 4e keer) organiseert Stichting Nexus - die als doel heeft jaarlijks diverse evenementen en activiteiten in het dorp te organiseren - de jaarlijkse Muzikale Wandeling. Ca. 9 families in Zwaagdijk-Oost nodigen je uit om te komen genieten van mooie tuinen, schone ramen, gezellige mensen, hopelijk een stralende zon, lekkere koffie, een koud biertje en 'skitterende muziek'. De deelnemende tuinen kun je herkennen aan de aankondigingen op de brug of ingang pad, tevens ligt de tuinindeling in elke tuin voor je klaar. Je kunt de route ook zelf downloaden op de site van de Dorpsraad (zie hoofdstuk Links). De Muzikale Wandeling begint om 13.30 uur en eindigt om 17.30 uur. Daarna is er een afterparty in Café De Ark.

- Kermis (juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Winkelcentrum Klaverweide.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Zwaagdijk-Oost, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zwaagdijk-Oost (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Dorpsblad De Schakel wordt wekelijks bij de abonnees bezorgd, maar de inhoud wordt ook op de website (zie de link) opgenomen.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Zwaagdijk-Oost is in 2010 opgericht.

- Dorpshuis/onderwijs/kinderopvang: - Zwaagdijk-Oost heeft in 2011 een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) gekregen waarin Basisschool St. Jozef, kinderopvang en Dorpshuis Zwaagdijk met sportzaal gezamenlijk zijn gehuisvest. Het nieuwe dorpscentrum is op de plek gekomen van de oude Jozefschool. Die heeft in het gebouw 6 lokalen gekregen, achter het 'kindercentrum' (dagverblijf, bso en peuterspeelzaal). "De kleinschalige kinderopvang en bso van Smallsteps Eigentijds zitten in hetzelfde gebouw als de St. Jozefschool. Dat is handig en vertrouwd! Komt je kind als baby bij ons binnen? Dan kan hij zijn verdere schoolcarrière bij ons blijven. Onze ervaren pedagogisch medewerkers geven je kind een solide basis voor zijn verdere ontwikkeling. En elke dag natuurlijk een hoop gezelligheid!"

- Sport: - Tennisclub TC Centecor heeft 2 kunstgrasbanen met verlichting, waardoor er het hele jaar door kan worden gespeeld.

- Welzijn: - De Zonnebloem afdeling Zwaagdijk-Oost.

- Duurzaamheid: - Tussen Zwaagdijk-Oost en Westwoud, N van de Westfrisiaweg, tussen de Rijweg en de Noorderboekert worden in 2019 5 windturbines gebouwd met een vermogen van 2,35 MW per turbine. Het windpark kan daarmee elektriciteit opwekken voor ongeveer 12.000 huishoudens. Windpark Westfrisia is bedoeld als een windpark van en voor Noord-Holland. Dat betekent dat omwonenden financieel moeten kunnen deelnemen in het park en dat het windpark economische voordelen en kansen voor West-Friesland oplevert. Op deze manier is er een eerlijke verdeling van lasten en lusten.

Windpark Westfrisia heeft de volgende stappen gezet op het gebied van participatie: Er komt jaarlijks een bedrag beschikbaar voor maatschappelijke doelen. Dit bedrag is hoger dan de richtlijn die wordt voorgeschreven door de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA). Windpark Westfrisia stelt het bedrag ter beschikking aan een vertegenwoordiging van de omwonenden. Deze vertegenwoordiging kan onafhankelijk van Windpark Westfrisia een bestemming voor het bedrag aanwijzen. In aanvulling op het jaarlijkse bedrag ontvangen omwonenden die binnen 600 meter afstand van het windpark wonen bij de start van het windpark een eenmalige vergoeding van 2500 euro per woning. Daarnaast kunnen mensen participeren in het windpark. Via de Westfriese Windmolencoöperatie (WWC) is het mogelijk om een deel van het windpark te financieren. Iedereen die wil participeren in Windpark Westfrisia kan lid worden van de WWC en geld aan de WWC lenen. Deze leningen worden door de WWC aan Windpark Westfrisia geleend. De WWC krijgt rente op de leningen en krijgt als aandeelhouder na enige jaren dividend. Daardoor kan de WWC aan de leden een goede rente uitbetalen.

Reactie toevoegen