Medemblik

Plaats
Stad en gemeente
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

medemblik_collage.jpg

Medemblik, collage van stadsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Medemblik, collage van stadsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Medemblik.JPG

Aangekomen in Medemblik

Aangekomen in Medemblik

Medembik.JPG

Mooi Medemblik

Mooi Medemblik

Medemblik (3).JPG

In het centrum van Medemblik, met zicht op de Grote of Sint Bonifatiuskerk uit 1404

In het centrum van Medemblik, met zicht op de Grote of Sint Bonifatiuskerk uit 1404

Medemblik (2).JPG

Stadsgezicht Medemblik

Stadsgezicht Medemblik

Medemblik (4).JPG

Op de Westerhaven in Medemblik

Op de Westerhaven in Medemblik

Medemblik (5).JPG

Bedrijvigheid in de haven van Medemblik

Bedrijvigheid in de haven van Medemblik

NH gemeente Medemblik in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Medemblik in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Medemblik in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Medemblik

Terug naar boven

Status

- Medemblik is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland.

- De gemeente Medemblik omvat naast de gelijknamige stad verder nog de dorpen Abbekerk, Andijk, Benningbroek, Hauwert, Lambertschaag, Midwoud, Nibbixwoud, Onderdijk, Oostwoud, Opperdoes, Sijbekarspel, Twisk, Wadway (gedeeltelijk), Wervershoof, Wognum, Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West, en de buurtschappen Bennemeer, Broerdijk, Buurt, Coppershorn, Het Hogeland, Lekermeer (grotendeels), Staartje, Veldhuis, Westeinde, Wijzend en Zomerdijk (deels). In totaal zijn dit 1 stad, 17 dorpen en 11 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Medemblik.

- De gemeente Medemblik is in 2007 vergroot met de gemeenten Wognum en Noorder-Koggenland en in 2011 met de gemeenten Andijk en Wervershoof.

- Het nieuwe gemeentehuis is in Wognum gekomen. Het betreft het voormalige hoofdkantoor van de DSB-bank. - De gemeentehuizen van Wognum, Medemblik, Andijk, Wervershoof en Midwoud zijn of worden verkocht.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Medemblik.

- Onder de stad Medemblik valt ook de buurtschap Staartje.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Memelik.

Oudere vermeldingen
918-948 kopie 11e eeuw Medemolaca, 985 kopie ca. 1599 Medemelacha, 1118 kopie 12e eeuw Medenblec, 12e eeuw? kopie 14e eeuw Medemelake, ca. 1312 Medemleke, 1395-1396 Medenbliec, 1573 Medenblijck, Memelick.

Naamsverklaring
Overdrachtelijk gebruik van de waternaam Medemelacha (985 kopie helft 13e eeuw inter duo flumina Medemelacha et Chinnelosara gemarchi), een samenstelling van medeme 'middelste' (vergelijk het Oudengelse medume) en laca = laak 'natuurlijke waterloop', naar de ligging tussen twee andere wateren, waarvoor zie Oterleek en Oosterleek. De betreffende waterloop, nu de Kromme Leek, werd afgesloten door een dam bij Medemblik. Conform de 17e-eeuwse mode werd deze naam verklaard als "Medea bli(n)kt", zogenaamd naar een gouden beeld op een tempel gewijd aan Medea, dat men zelfs in Stavoren kon zien schitteren. Van der Aa(1) zegt hierover: "Wij houden evenwel deze naamsafleiding voor niets meer dan eene vernuftige vinding".(2)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Medemblik ligt in het NO aan het IJsselmeer en door het W van de gemeente loopt de A7. De gemeente ligt verder NW en W van de stad Enkhuizen, N en NW van de dorpen Bovenkarspel en Grootebroek, NO, N en NW van de dorpen Lutjebroek, Hoogkarspel, Westwoud, Oosterblokker, Blokker, Zwaag en de stad Hoorn, N en NO van het dorp Berkhout, NO van het dorp Zuidermeer, O en NO van het W deel van het dorp Wadway, ZO, O en NO van de dorpen Spanbroek, Opmeer, Hoogwoud en Aartswoud, Z, ZO, O en NO van het dorp De Weere, Z en ZO van de dorpen Middenmeer en Wieringerwerf en ZW, Z en ZO van het dorp Kreileroord. De stad Medemblik ligt N in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Medemblik heeft per 1-7-1941 2.496 inwoners verloren aan de op dat moment nieuw opgerichte gemeente Wieringermeer, die toen nog maar enkele jaren was ingepolderd, en die deels voorheen onder de gemeente Medemblik, deels onder de gemeente Wieringen viel. In 1840 heeft de gemeente 471 huizen met 2.681 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 469/2.667 (= huizen/inwoners) en polder De Brake 2/14. Tegenwoordig omvat de gemeente Medemblik ca. 18.000 huizen met ca 44.500 inwoners; de gelijknamige stad omvat ca. 3.400 huizen met ca. 8.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze stad, kun je terecht bij de in 1962 opgerichte Oudheidkundige Vereniging Medenblick. De vereniging heeft ten doel de bevordering van de kennis en de belangstelling voor het verleden en heden van Medemblik en omstreken, alsmede het behoud van al zodanige zaken die van historische, esthetische en/of stedenbouwkundige betekenis zijn. De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door het houden van lezingen, tentoonstellingen, stadswandelingen en excursies en het uitgeven van geschriften.

Na 6 jaar exposeren in het gebouw De Vier Weeskinderen, is het museum van de vereniging verhuisd naar het voormalige Stadhuis van de stad Medemblik (Dam 4). In het Stadsmuseum, op de mooiste etage van het gebouw, beschikt de vereniging over vier ruime kamers, ingericht met een permanente tentoonstelling. In de eerste kamer is het thema 'De omringdijk en de vier noorderkoggen'. Je ziet er een mooie maquette gemaakt door onze stadsgenoot dhr. Bob Bos met de opbouw van de dijk, watermolens en de waterlozing in vier vroegere periodes. In de middenkamer is de expositie 'Goed gevonden', met bodemvondsten van voormalig voorzitter de vereniging Martien Weel. Een kamer met uitzicht op het IJsselmeer  staat in het teken van de voormalige Zuiderzee. Dan is er nog de statige burgemeesterskamer. En je kunt ook nog een kijkje nemen in de trouwzaal. Het museum is geopend van half april tot half september op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 is de Structuurvisie 'sterke kust en sterk achterland 2012-2022' vastgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De stad Medemblik heeft 84 rijksmonumenten.

- Molen De Herder.

- Windmotor Brakepolder.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Medemblik.

- Volgens een legende uit 1517 stond er in de 7e eeuw op een plek aan de Zuiderzee het kasteel van Radboud, koning der Friezen. De resten van dit kasteel zijn nooit teruggevonden, maar aan het eind van de 13e eeuw verrees wel degelijk een sterke burcht in Medemblik aan de Zuiderzee. Graaf Floris V van Holland liet deze burcht bouwen op een goed verdedigbare plek, die aan drie kanten was omringd door de Zuiderzee. Floris bouwde de burcht als onderdeel van een reeks burchten om de Westfriezen in bedwang te houden.

Het enige kasteel van deze reeks dat nog bewaard is gebleven, is het kasteel te Medemblik. Van deze dwangburcht zijn twee woonvleugels en een vierkante en een ronde toren intact gebleven. De omvang van de oude burcht is nog te zien op het terrein van het kasteel. Het grondplan komt in grote lijnen overeen met dat van het Muiderslot. Kasteel Radboud moet een sterke burcht zijn geweest. Het kasteel is altijd gebruikt als verdedigingswerk of als toevluchtsoord. Er heeft nooit een adellijk geslacht gewoond. Toen aan het eind van de 16e eeuw in Medemblik stadswallen werden aangelegd, verloor kasteel Radboud zijn functie en raakte het geleidelijk aan in verval. Het kasteel werd vervolgens gebruikt als kerk en als onderkomen van de schutterij en raakte nog meer in verval. In 1889 is het kasteel gerestaureerd door J. van Lokhorst en P.H.J. Cuypers. Dit betekende de redding van het bijna 600-jarige kasteel. In het begin van de vorige eeuw is het kasteel nog gebruikt als kantongerecht. Kasteel Radboud is te bezichtigen.

- In Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij vind je alles op het gebied van de bakkerij. In het museum is een uitgebreidde collectie te zien van speculaas- en suikerwerkplanken, chocoladevormen, taartvormen, bakkerskarren en -manden, bakkerijgrondstoffen en -machines. Ook is er een ouderwets winkeltje. Tijdens de openingstijden van het museum zijn er altijd bakkers aan het demonstreren met voorwerpen uit de collectie. In het museum zijn 3 authentieke winkelinterieurs uit grootmoederstijd te zien.

- Het Nederlands Stoommachinemuseum geeft een boeiend beeld van de geschiedenis, ontwikkeling, toepassing en werking van de stoommachine. Daartoe beheert zij een grote collectie stoommachines uit scheepvaart en industrie, die deels nog werkend kunnen worden getoond. Enkele voorbeelden zijn machines uit stoomschepen, baggermolens, een zuivelfabriek, een aardappelmeelfabriek, maar het museum heeft ook o.a. een stoomwals, een verplaatsbare en een stationaire stoomlocomobiel, een stoomheikar en een stoomhijskraan in de collectie.

Het museum is gehuisvest in het, karakteristieke, voormalige stoomgemaal 'Vier Noorder Koggen'. De vervanging in het eind van de jaren zeventig van het stoomgemaal door een nieuw gelijknamig gemaal te Onderdijk, en de plaatsing van het oude gemaal op de rijksmonumentenlijst, was aanleiding tot de ontwikkeling van een stoommachinemuseum. Gemaal De Vier Noorder Koggen is gebouwd in 1869 ter vervanging van enkele poldermolens voor de uitwatering van het polderland naar de toenmalige Zuiderzee. Met een nieuwer gedeelte, genbouwd in 1907. Bij het complex behoren een dienstwoning, een smederij / bankwerkerij en een monumentaal sluizencomplex, gedateerd 1893. Tot ca. 1930 is De Vier Noorder Koggen in bedrijf. Net voordat de Zuiderzee wordt afgesloten door de Afsluitdijk, neemt het imposante Gemaal Lely aan de rand van de Wieringermeer de bemaling over.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuurvereniging Wierhaven zet zich in voor de natuur in de voormalige gemeenten Wieringermeer en Wieringen en de stad Medemblik.

- De Museumstoomtramlijn Hoorn-Medemblik heeft als halteplaatsen Hoorn, Wognum, Twisk, Opperdoes en Medemblik.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Medemblik (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Medemblik.

- Sport: - Jeugdschaatsen T.O.M. is een gezamenlijk initiatief van de ijsclubs van Twisk, Opperdoes en Medemblik (dan heb je dus ook gelijk de betekenis van de afkorting in de naam :-) .

Reactie toevoegen