Opmeer

Plaats
Dorp en gemeente
Opmeer
West-Friesland
Noord-Holland

Opmeer.JPG

In Opmeer, bij een mooie stolphoeve

In Opmeer, bij een mooie stolphoeve

Opmeer..JPG

Nog zo'n mooie stolphoeve in Opmeer

Nog zo'n mooie stolphoeve in Opmeer

NH gemeente Opmeer in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Opmeer in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Opmeer in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Opmeer

Terug naar boven

Status

- Opmeer is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland.

- De gemeente Opmeer is per 1-7-1959 vergroot met de gemeente Spanbroek, en in 1979 met de gemeente Hoogwoud.

- De gemeente Opmeer omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Aartswoud, De Weere, Hoogwoud, Spanbroek en Wadway (deels), en de buurtschappen Gouwe, Harderwijk, Lage Hoek, Langereis (grotendeels), Paradijs, Zandwerven en Zomerdijk (deels). In totaal zijn dit 6 dorpen en 7 buurtschappen. Tot de herindelingen van 1979 vielen ook nog een klein stukje van de buurtschap Berkmeer, de buurtschap Noord-Spierdijk en een klein deel van de buurtschap Bobeldijk (de laatste twee: voorheen, tot 1-7-1959, onder de gemeente Spanbroek vallend) onder Opmeer.

- Wapen van de gemeente Opmeer.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Opmeer.

- Onder het dorp Opmeer valt ook de buurtschap Lage Hoek.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Opmeer ligt W van het O deel van het dorp Wadway, de dorpen Wognum, Sijbekarspel, Benningbroek, Abbekerk en Lambertschaag en de A7, Z van het dorp Middenmeer, ZO van de dorpen Winkel en Lutjewinkel, O van de dorpen Nieuwe Niedorp, Oude Niedorp, Veenhuizen en De Noord, NO van het dorp Obdam en de stad Heerhugowaard, N van het dorp Spierdijk en N en NW van het dorp Zuidermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Opmeer 70 huizen met 410 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 47/256 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Berkmeer (deels) 3/28, Hoogemeer 1/5, Aken 12/66 en De Pade (Opmeerder Pade) 7/55. Tegenwoordig heeft de gemeente Opmeer ca. 4.500 huizen met ca. 11.300 inwoners, waarvan ca. 900 huizen met ca. 2.200 inwoners in het gelijknamige dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Stichting Historisch Spanbroek Opmeer brengt jaarlijks een Jaarboek uit met artikelen uit de geschiedenis van deze dorpen plus het dorp Wadway. Sinds 2005 zijn er al 14 Jaarboeken verschenen. De meeste zijn nog verkrijgbaar. Voor nadere informatie zie de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Opmeer heeft 3 rijksmonumenten, zijnde het hulp-stoomgemaal uit 1879 bij Nieuweweg 2, het Saksisch huis op Hogeweg 1, en de daarbij gelegen wipbrug. Deze brug was kennelijk in zodanig slechte staat dat hij vervangen moest worden. Het hoogheemraadschap heeft dat in 2017 namelijk gedaan. De nieuwe brug is, vanwege de monumentaliteit, een exacte kopie van de oude brug. Authentieke delen zijn waar mogelijk hergebruikt.

- De Kaagmolen ligt voor het postadres weliswaar 'in' Opmeer, maar ligt geografisch gezien in de Kaagpolder, die onder het dorpsgebied van Spanbroek valt. Vandaar dat wij deze molen onder Spanbroek hebben vermeld en beschreven.

- Het nooit afgebouwde pand voor het beoogde Scheringa Museum is in september 2015 geveild, uit de failliete boedel van de DSB-bank. Het pand is gekocht door vastgoedinvesteerder De Goede Steen. Potentiële investeerders of andere mensen met een goed plan werden aangemoedigd om met goede ideeën te komen om het pand een goede herbestemming te geven. Maar daar zijn geen levensvatbare ideeën uit gekomen. Het gebouw staat daarom anno 2016 zowel te koop als te huur.

- Gevelstenen in Opmeer.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Deurdarsers.

- KermisTent Opmeer (weekend eind mei).

- Landbouwshow Opmeer (1e zaterdag van augustus, in 2018 voor de 109e keer) is een dag vol activiteiten rondom paardensport, veekeuringen en bijzondere shows. Het is het grootste agrarische evenement van Noord-Holland en is dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren. De Landbouwshow biedt voor jong en ouder een hele dag vermaak op evenemententerrein De Weyver. Voor de paardenliefhebber zijn er shows en nationale en regionale wedstrijden met tuigpaarden, Hackney’s en Concours Hippique. Verder zijn er keuringen van melkvee, schapenrassen en geitenrassen, klein- en pluimvee en behendigheidswedstrijden met honden. Verspreid over het terrein is er de hele dag van alles te beleven en te zien, zowel voor kinderen als volwassenen. Kom kijken, ruiken en voelen en geniet van alle dieren, shows, de stands en alle andere activiteiten op het terrein.

- Tijdens Kinderdorp Opmeer (al sinds 1991) timmeren, bouwen en spelen honderden kinderen elke zomer 4 dagen lang op recreatieterrein De Weijver. Iedereen mag meedoen. Kinderen van groep 3 t/m 8 van de basisscholen, het speciaal onderwijs en De Klink pakken hun hamer, oudste kleuters komen een dagje sfeerproeven en vrijwilligers helpen bij het bouwen van schitterende hutten en allerlei andere klussen. Zo bouwen ze samen aan een prachtige, gezellig en leerzaam kinderdorp, met zo’n 650 kinderen en 200 vrijwilligers. In drie dagen bouwen de kinderen stevige bouwwerken om er vervolgens in te slapen. Maar dit gebeurd niet voordat iedereen zijn ‘nieuwe onderkomen’ aan zijn/haar ouders heeft laten zien tijdens het ouderkijkuurtje. Als de ouders weer weg zijn is het tijd voor een speurtocht, skeelerdisco of ander groepsspel. De fakkeloptocht volgt, waarna toch echt iedereen zijn bed in moet. ’s Ochtends staat er een heerlijk ontbijt klaar en na de ochtendgymnastiek is het dan toch echt weer tijd om naar huis te gaan.

- Kerstcross (2e kerstdag). Hardlopen en wandeltocht, beide over diverse afstanden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Nieuws van winkeliers in Opmeer en Spanbroek.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Opmeer, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Opmeer. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Opmeer Actueel. - Contactblad DVG is er al sinds 1962. DVG staat voor 'Door en Voor de Gemeenschap'. Het 1x per 14 dagen verschijnende dorpsmagazine omvat nieuws uit de kernen Opmeer, Spanbroek, Wadway en Zandwerven.

- Belangenvereniging: - De in 2012 heropgerichte Dorpsraad Spanbroek Opmeer behartigt de belangen van de inwoners met betrekking tot de woonomgeving en is een aanspreekpunt voor alle inwoners. Ze beogen een positieve ondersteuning van de sociale samenleving te zijn, de communicatie tussen de gemeente en de burgers te bevorderen en de betrokkenheid en participatie van de dorpsbewoners aan te moedigen. De Dorpsraad is een advies orgaan voor het college van Burgemeester en Wethouders en betreft de inwoners van Opmeer, Spanbroek, Wadway, Zandwerven en de buitengebieden Zomerdijk, de Kaag, Langereis en de Lage Hoek.

- Jeugd en jongeren: - TIO organiseert maandelijks vette disco-avonden voor kinderen uit groep 7 en 8 in de gemeente Opmeer. - Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Opmeer heeft als doel het creëren en ondersteunen van de jeugd- en jongerenorganisaties in de gemeente. - Award Opmeer is een fantastisch project waar je vanaf de brugklas aan kunt deelnemen. Met leeftijdsgenoten ga je de uitdaging aan om in je vrije tijd aan de slag te gaan met je eigen talent, sport en je doet ook nog iets voor een ander. Uiteindelijk ga je op expeditie, met een groep op stap voor brons. Vaak op ­Texel maar het kan ook ergens anders. Zelf je route uitzetten, tent opzetten, eten koken en overnachten, dat doe je allemaal bij een expeditie. Jullie begeleider helpt daarmee, en er is natuurlijk ook een begeleider tijdens de expedite aanwezig. Je mag in groepjes meedoen van maximaal 7. Je kunt je ook alleen inschrijven, dan zoeken zij een groepje voor je. Daarna kun je ook nog de vervolgtrajecten zilver en goud doen.

- Sport/bewegen: - Voetbalvereniging HOSV (Hoogwoud Opmeerse Sport Vereniging) is begonnen als V.C.L. (Voetbal Club Langereis). De vereniging is opgericht in 1930. Het complex lag in die tijd nog langs de Koningspade in Hoogwoud. Niet alleen de naam, ook de locatie is gewijzigd; de club huist nu in het centrum van Opmeer (Waterkant 46b).

- "Tennisvereniging Hoog-Op is er voor de dorpen Hoogwoud, Opmeer en omgeving. De vereniging is opgericht in 1974 en heeft ca. 600 leden, die het hele jaar door kunnen tennissen op 8 verlichte, kunstgras tennisbanen. Bij ons is er plek voor zowel zowel de sportieve als de recreatieve tennissers in alle leeftijdscategorieën. Baan-, park- en kantinebeheer wordt vrijwel geheel uitgevoerd door eigen vrijwilligers. Dit geeft binding met de club en hiermee kunnen we de prijzen en contributies op een aantrekkelijk niveau houden. Door vele commissies worden jaarlijks vele activiteiten georganiseerd; Tennislessen, Clubkampioenschappen, interne wintercompetitie, Open Toernooi, externe voorjaars- en wintercompetitie, racketavonden en diverse andere evenementen en gezelligheidstoernooien."

- Volleybalvereniging Reflection is opgericht in 1968 en is er voor de dorpen Hoogwoud, Opmeer en Spanbroek. Naast het reguliere volleybal hebben ze ook afdelingen voor beachvolleybal en stratenvolleybal.

- Onderdeel van OpMeer Actief is een samenwerkingsverband bestaande uit vertegenwoordigers van sportorganisaties, lokale organisaties en inwoners. Zij zijn werkzaam in drie werkgroepen: Aartswoud, De Weere, en Hoogwoud / Opmeer / Spanbroek (HOS). De werkgroepen hebben een belangrijke taak bij de ontwikkeling van nieuwe sport- en beweegactiviteiten, als initiatiefnemer en/of ondersteuner.

- Kracht & Vriendschap (K&V) Opmeer is een vereniging voor gymnastiek, free-runnen, springen en turnen. Binnen de vereniging is plaats voor zowel de recreatieve sporter als voor de topsporter.

- Topturnen Opmeer valt vooralsnog onder K&V, maar beoogt op termijn een zelfstandig opleidingscentrum voor meisjes uit de regio te worden.

- Musicalvereniging: - De in 1934 opgerichte Musicalvereniging Z&V is al vele decennia een begrip in Opmeer en omgeving. Enkele jaren geleden maakte de groep de overstap van operette naar hedendaagse musical en dat was een bijzonder goede keuze. Met spetterende voorstellingen als Jesus Christ Superstar (2013), Beauty and the Beast (2014) en het Symfonisch Musicalspektakel Sunset Bouelvard (2015) probeert Z&V telkens te vernieuwen en haar publiek te verrassen.

- Genealogie: - Sinds 2017 kun je digitaal bladeren in de bevolkingsregisters van de voormalige gemeenten Hoogwoud, Opmeer en Spanbroek. Maar liefst 220.000 scans uit de bevolkingsregisters van Westfriese gemeenten kunnen nu digitaal worden doorgebladerd via de website van het Westfries Archief.

Reactie toevoegen