Opmeer

Plaats
Dorp en gemeente
Opmeer
West-Friesland
Noord-Holland

opmeer nieuweweg met molen 1975 [640x480].jpg

Opmeer Nieuweweg met molen 1975

Opmeer Nieuweweg met molen 1975

Opmeer.JPG

In Opmeer bij een mooie stelphoeve.

In Opmeer bij een mooie stelphoeve.

Opmeer..JPG

Nog zo'n mooie stelphoeve in Opmeer.

Nog zo'n mooie stelphoeve in Opmeer.

Gouwe..JPG

Niet ver van Opmeer ligt de buurtschap Gouwe.

Niet ver van Opmeer ligt de buurtschap Gouwe.

NH gemeente Opmeer in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Opmeer in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Opmeer in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Opmeer

Terug naar boven

Status

- Opmeer is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland.

- De gemeente Opmeer is per 1-7-1959 vergroot met de gemeente Spanbroek, en in 1979 met de gemeente Hoogwoud.

- De gemeente Opmeer omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Aartswoud, De Weere, Hoogwoud, Spanbroek en Wadway (deels), en de buurtschappen Gouwe, Harderwijk, Lage Hoek, Langereis (grotendeels), Paradijs, Zandwerven en Zomerdijk (deels). In totaal zijn dit 6 dorpen en 7 buurtschappen. Tot de herindelingen van 1979 vielen ook nog een klein stukje van de buurtschap Berkmeer, de buurtschap Noord-Spierdijk en een klein deel van de buurtschap Bobeldijk (de laatste twee: voorheen, tot 1-7-1959, onder de gemeente Spanbroek vallend) onder Opmeer.

- Wapen van de gemeente Opmeer.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Opmeer.

- Onder het dorp Opmeer valt ook de buurtschap Lage Hoek.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Opmeer ligt W van het O deel van het dorp Wadway, de dorpen Wognum, Sijbekarspel, Benningbroek, Abbekerk en Lambertschaag en de A7, Z van het dorp Middenmeer, ZO van de dorpen Winkel en Lutjewinkel, O van de dorpen Nieuwe Niedorp, Oude Niedorp, Veenhuizen en De Noord, NO van het dorp Obdam en de stad Heerhugowaard, N van het dorp Spierdijk en N en NW van het dorp Zuidermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Opmeer 70 huizen met 410 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 47/256 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Berkmeer (deels) 3/28, Hoogemeer 1/5, Aken 12/66 en De Pade (Opmeerder Pade) 7/55. Tegenwoordig heeft de gemeente Opmeer ca. 4.500 huizen met ca. 11.300 inwoners, waarvan ca. 1.000 huizen met ca. 2.500 inwoners in het gelijknamige dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Historisch Spanbroek Opmeer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Opmeer heeft 3 rijksmonumenten.

- De Kaagmolen ligt voor het postadres weliswaar 'in' Opmeer, maar ligt geografisch gezien in de Kaagpolder, die onder het dorpsgebied van Spanbroek valt. Vandaar dat wij deze molen onder Spanbroek hebben vermeld en beschreven.

- Het nooit afgebouwde pand voor het beoogde Scheringa Museum is in september 2015 geveild, uit de failliete boedel van de DSB-bank. Het pand is gekocht door vastgoedinvesteerder De Goede Steen. Potentiële investeerders of andere mensen met een goed plan werden aangemoedigd om met goede ideeën te komen om het pand een goede herbestemming te geven. Maar daar zijn geen levensvatbare ideeën uit gekomen. Het gebouw staat daarom anno 2016 zowel te koop als te huur.

- Gevelstenen in Opmeer.

- Gevelstenen in Zandwerven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Deurdarsers.

- Landbouwshow (1e zaterdag van augustus).

- Kerstcross (2e kerstdag). Hardlopen en wandeltocht, beide over diverse afstanden.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Opmeer.

- Nieuws: - Opmeer Actueel.

- Overige verenigingen: - De in 1934 opgerichte Musicalvereniging Z&V is al vele decennia een begrip in Opmeer en omgeving. Enkele jaren geleden maakte de groep de overstap van operette naar hedendaagse musical en dat was een bijzonder goede keuze. Met spetterende voorstellingen als Jesus Christ Superstar (2013), Beauty and the Beast (2014) en het Symfonisch Musicalspektakel Sunset Bouelvard (2015) probeert Z&V telkens te vernieuwen en haar publiek te verrassen.

Reacties

(1)

Dirck Pietersz. is afkomstig uit Opmeer. Hij vaart met het VOC-schip Westerdijkshorn naar Indië in 1717. Voor hij daar aankomt, overlijdt hij. Hij heeft een relatie (huwelijk?) met Hijltje Daniels. Hij schrijft haar een brief vanaf de rede van Texel, waarin hij haar bedankt voor 'en mand met goet'. Verder vertelt hij wat de wederwaardigheden zijn. Waarom ze nog niet zijn vertrokken, zijn bezorgheid voor haar en de kinderen enz. De brief vonden wij onlangs in een linnenkast. Vraag: wie was Dirck Pieters en wie was Hijltje Daniels, die zijn brief wsch. heeft verborgen in de kast?

Reactie toevoegen