Hoogwoud

Plaats
Dorp
Opmeer
West-Friesland
Noord-Holland

hoogwoud_collage.jpg

Hoogwoud, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Hoogwoud, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Hoogwoud..jpg

In het mooie Hoogwoud.

In het mooie Hoogwoud.

Hoogwoud. (2).JPG

De Hervormde kerk van Hoogwoud.

De Hervormde kerk van Hoogwoud.

Hoogwoud. (3).JPG

Dorpsgezicht van Hoogwoud met Molen De Lastdrager uit 1608..

Dorpsgezicht van Hoogwoud met Molen De Lastdrager uit 1608.

Hoogwoud.JPG

Daar bij die molen in Hoogwoud.

Daar bij die molen in Hoogwoud.

NH gemeente Hoogwoud in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Hoogwoud in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Hoogwoud in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hoogwoud

Terug naar boven

Status

- Hoogwoud is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Opmeer. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978.

- Wapen van de voormalige gemeente Hoogwoud.

- Onder het dorp Hoogwoud vallen ook de buurtschappen Gouwe en Langereis (grotendeels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hoogwoud ligt NW van de dorpen Opmeer, Spanbroek en Wadway, NO van de dorpen Obdam en Hensbroek en de stad Heerhugowaard, O en NO van de dorpen Veenhuizen en De Noord, O van het dorp Oude Niedorp, OZO van de dorpen Waarland en Zijdewind, ZO van de dorpen 't Veld, Nieuwe Niedorp, Winkel en Lutjewinkel, Z van het dorp Aartswoud, ZW van het dorp Lambertschaag, WZW van de dorpen De Weere en Abbekerk en WNW van de dorpen Sijbekarspel en Benningbroek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Hoogwoud 231 huizen met 1.555 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 33/165 (=huizen/inwoners), het dorp Aartswoud 23/161 en de buurtschappen De Langereis (deels) 20/152, De Pade 9/81, Noordend 18/90, Zuidend 16/80, De Gouwe 30/190, De Weere (deels) 42/370, Lambertschaag 4/20, Dijkbuurt 25/175 en De Kolk 11/71. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 1.600 huizen met ca. 4.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van de voormalige gemeente) Hoogwoud, kun je terecht bij Historisch Genootschap Hoochhoutwout.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Molen De Vier Winden.

- Molen De Lastdrager.

- Mariakapel.

- Museumboerderij Westfrisia in Hoogwoud dateert uit 1857 en is een goed voorbeeld van een veeboerderij zoals die ontwikkeld is in het Noordhollandse polderlandschap boven het IJ. De polders daar bleken vooral geschikt als grasland. De functies van het bedrijf hebben de vorm van het monumentale bouwwerk bepaald: aan twee zijden stallen voor het vee, de dars (onder andere wagenberging) en de woning zijn rondom en onder de hooiberg geplaatst. Het enorme dak steunt uitsluitend op vier stijlen, die tezamen het zogeheten vierkant vormen. Tussen de vier stijlen opslag hooi en op de zolder stro, die 's winters de warmte van de koeien vasthoudt. In de voorkamer en de gastenkamer vindt men een open haard en bedsteden en verder veel gebruiksvoorwerpen uit de 19e en 20e eeuw.

Je ziet er de toen gedragen specifieke Westfriese kleding en hoofddracht. Je treft hier ook het in die tijd in gebruik zijnde kinderspeelgoed en Chinees porselein uit familiebezit aan. Op de zomerstal zie je onder andere de voorwerpen die werden gebruikt voor de verwerking van de melk tot boter en kaas, alsmede boerengereedschap. Hier staan ook de arrensleden die werden gebruikt bij sneeuw en ijzel. Op de 'dars' is een aantal boerenwagens uit de 19e eeuw te zien. Deze wagens werden gebruikt bij het binnenhalen van de oogst en feestelijke gebeurtenissen. Zij hebben een rijk versierd achterschot met spreuk. Op het terrein staat een door - de in 1984 overleden eigenaar van de boerderij - Adriaan Donker gebouwde Mariakapel, ter nagedachtenis aan Koning Willem II, graaf van Holland, die in 1256 door een legertje Westfriezen in Hoogwoud werd verslagen.

- Gevelstenen in Hoogwoud.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kermis Hoogwoud (gedurende 4 dagen eind juni).

- Jaarlijks is er in Hoogwoud een Buitenfair, gecombineerd met een kampioenschap Schapendrijven (weekend in juli). In 2014 hebben ze hier het Europees Kampioenschap (EK) Schapendrijven georganiseerd, en in 2017 zelfs het Wereldkampioenchap (WK) Schapendrijven (we wisten niet eens dat zoiets bestond). Waar een klein dorp groot in kan zijn!

- Popfestival Zomerpop (weekend in september) loopt jaarlijks op rolletjes dankzij de inzet van ca. 250 vrijwilligers.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- JC Pardoes (uitgaansgelegenheid, o.a. cabaret).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Hoogwoud zet zich samen met inwoners en betrokken instanties in voor een woongebied en leefomgeving waar het nu en in de toekomst prettig wonen, werken en recreëren is.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Adelaar. - Basisschool Sint Wulfram. - De basisscholen van Hoogwoud beschikken over een Jeugdbibliotheek. - JimpyPlay is dé sport- en thema BSO in gemeente Opmeer. Doordat ze dagelijks gebruik kunnen maken van een van de hallen in Sportcentrum De Weyver, hebben de kinderen heel veel ruimte om te spelen, te sporten of lekker te rennen. Uiteraard gaan ze bij mooi weer naar buiten. Denk hierbij aan de natuurspeeltuin, het grote grasveld, de skatebaan enz.

- Sport: - v.v. Grasshoppers (voetbal) is opgericht in 1930. - Handbalvereniging Meteoor. - Bij Judo- en Kickboksvereniging Hikiwake uit Hoogwoud wordt judoles gegeven aan kinderen vanaf 6 jaar. Op een speelse manier wordt kennisgemaakt met de mooie sport die judo is. Voor iedere leeftijdscategorie hebben ze een leuke groep om mee te trainen, dus ook voor volwassenen. Judo is naast een fantastische sport om te doen, ook goed voor de conditie, kracht, motoriek en discipline. Kom eens langs in de dojo om te kijken of het ook iets voor jou is.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging Schakels Hoogwoud is in 1972 ontstaan uit een fusie tussen Toneelvereniging Harmonie en Toneelvereniging O.N.I. De vereniging is genoemd naar het eerste toneelstuk dat de verenigingen gezamenlijk hebben opgevoerd. In al die jaren zijn er al veel bijzondere stukken gespeeld, van blijspelen en tragedies tot volkstoneel. Zo hebben ze bijvoorbeeld het kerststuk ‘Scrooge’ op de planken gezet, maar ook de musical ‘de Jantjes’ en de bijzonder indrukwekkende tragedie ‘Een dag uit de dood van verdomde Lowietje’. In de jaren tachtig is de vereniging ook begonnen met het spelen van kinder-/familiestukken. De laatste jaren betrekken ze hier ook jeugd bij en hebben ze bijvoorbeeld ‘de Tovenaar van Oz’ en ‘Assepoester’ gespeeld. Deze stukken worden altijd zeer enthousiast ontvangen door het publiek.

- Zorg: - Zorgboerderij Stal Hoogwoud (Koningspade 30) is een kleinschalige zorgboerderij voor kinderen en volwassenen. Ze bieden dagbesteding tussen de paarden in een vaste structuur. Er is genoeg aanloop om gezelligheid te creeëren en tegelijkertijd niet teveel aanloop om als bedreigend en onrustig te worden ervaren. Een vaste kern van personen die uitstekend op elkaar afgestemd zijn zorgt voor stabiliteit. Mensen met psychische problemen, waaronder burn out en andere problemen, hebben succesvol de draad weer opgepakt door mee te draaien op Stal Hoogwoud en het helende van het werken met dieren te ervaren. Daarnaast hebben ze al diverse kinderen met gedragsproblematiek gehad vanuit Bureau Arbeids Participatie van de Spinaker, praktijkschool en bijzonder onderwijs.

- Weggeefkast: - Op Essenlaan 11 staat Weggeefkast Hoogwoud voor alle inwoners van het dorp e.o. Een weggeefkast is een publieke kast waarin buurtbewoners overbodige nog bruikbare spulletjes anoniem kunnen achterlaten. Andere bezoekers kunnen daarna vrij toegankelijk in de kast snuffelen tussen de afgedankte voorwerpen die ze zelf nog zouden kunnen gebruiken of een nieuw leven willen geven. Overbodige spullen krijgen hierdoor een tweede leven en op die manier beogen de initiatiefnemers ook een steentje bij te dragen aan het tegengaan van verspilling.

Reactie toevoegen