Hauwert

Plaats
Dorp
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

Hauwert

Terug naar boven

Status

- Hauwert is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. T/m 1978 in grotendeels gemeente Nibbixwoud en deels gemeente Wervershoof, in 1979 in zijn geheel over naar gemeente Noorder-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Medemblik.

- Het dorp Hauwert heeft grotendeels postcode 1691. Een klein N stukje (= Notweg en Vok Koomenweg 16, totaal 10 panden) heeft in 1978 een eigen postcode gekregen, 1692, omdat dat onder een andere gemeente viel (Wervershoof).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hauwert ligt OZO van het dorp Midwoud, Z van het dorp Oostwoud, ZW van de dorpen Wervershoof en Onderdijk, W van het dorp Zwaagdijk-Oost, NW van het dorp Westwoud, N van het dorp Oosterblokker, NNO van de dorpen Zwaag en Blokker en de stad Hoorn, NO van de dorpen Nibbixwoud en Zwaagdijk-West en O van de A7 en het dorp Benningbroek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hauwert 49 huizen met 301 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 280 huizen met ca. 700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Historisch Genootschap Hauwert.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hauwert heeft 2 rijksmonumenten.

- Windmotor Hauwert.

- Gevelstenen in Hauwert.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De gemeente Medemblik is in 2009 gestart met de uitbreiding van natuurgebied Egboetswater. De uitbreiding omvat 22 ha aan natuurgebied en recreatie. 7 ha wordt benut voor waterberging. De uitbreiding sluit aan op het bestaande natuurgebied, en omvat ook de aanleg van voetpaden en fietspaden, bruggen en vaargebieden.

- Stichting Hauwert in Concert organiseert sinds 2004 concerten in de sfeervolle middeleeuwse kerk van dit dorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hauwert (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Hauwert.

- Onderwijs: - Basisschool De Vijzel.

Reactie toevoegen