Oosterblokker

Plaats
Dorp
Drechterland
West-Friesland
Noord-Holland

Oostblokker..jpg

Oosterblokker is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. T/m 1978 gemeente Blokker.

Oosterblokker is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. T/m 1978 gemeente Blokker.

Oostblokker. (2).JPG

De RK kerk in Oosterblokker

De RK kerk in Oosterblokker

Oostblokker. (4).JPG

Stolphoeve en de Hervormde kerk op wasdag in Oosterblokker

Stolphoeve en de Hervormde kerk op wasdag in Oosterblokker

Oostblokker.JPG

Molen De Krijgsman in Oosterblokker

Molen De Krijgsman in Oosterblokker

Oosterblokker

Terug naar boven

Status

- Oosterblokker is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. T/m 1978 gemeente Blokker.

- Onder het dorp Oosterblokker valt ook een deel van de buurtschap Zittend.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Oesterbloecwere, 1344 Oisterblocwer, 1414 Oosterblocweer, 1573 Oister Bloicker, 1639 Ooster Blocker.

Naamsverklaring
Betekent ooster 'oostelijk gelegen' blokweer, met uitstoot van -w- in het toonloos geworden tweede deel, een samenstelling van blok 'een door een gracht of omheining afgesloten akker' en weer, were 'perceel, grondbezit', hier 'afgesloten stuk land tussen twee afwateringssloten'. Het dorp heet zo ter onderscheiding van buurdorp Westerblokker, dat tegenwoordig Blokker heet.(1)

Terug naar boven

Ligging

Oosterblokker ligt NO van Hoorn, en omvat overwegend lintbebouwingen, namelijk langs de gelijknamige weg (met een bescheiden komvorming in het midden-noorden van het lint), en W daarvan in het N langs de Noorderdracht en in het Z langs de Zuiderdracht. Overigens vallen ook nog enkele panden van de weg Westerblokker onder het dorp, namelijk de huisnrs. 1-11 en 2-14. In het O loopt de grens met buurdorp Westwoud door de verticale weg Zittend. In het N loopt de grens met buurdorp Westwoud langs het Wijzenddijkje. De bebouwing aldaar valt onder Westwoud.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Oosterblokker 78 huizen met 476 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Oosterblokker, kun je terecht bij vereniging Historisch Blokker.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Oosterblokker is de uitwerking van de allianties die inwoners met elkaar hebben gesloten. Allianties zijn afspraken van inwoners om met de uitvoering van de gekozen ideeën en wensen aan de slag te gaan. De gemeente ondersteunt de uitvoering van de allianties en helpt als dat nodig is.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oosterblokker heeft 8 rijksmonumenten, zijnde 5 stolphoeven (aan de gelijknamige weg op huisnrs. 31, 39, 57, 71 en 103), de Hervormde kerk plus toren (waarvoor zie het kopje Links), en molen De Krijgsman.

- Oosterblokker heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- De RK kerk O.L. Vrouwe Visitatie (Oosterblokker 66) is in 1846 gebouwd voor de gelijknamige statie, die in 1856 tot zelfstandige parochie is verheven. Architect Theo Molkenboer ontwierp een eenbeukige kerk in neoclassicistische stijl, met een kleine klokkentoren op de gevel. Tegenwoordig valt de kerk onder de in 2013 opgerichte RK parochie H. Matteüs, die alle RK kerken in de gemeente Hoorn omvat plus de RK kerk in Westwoud.

- De geschiedenis van Molen De Krijgsman in Oosterblokker begint in 1602. Aan de overkant van de Noorderdracht wordt een standerdmolen gebouwd. Als deze in 1862 omwaait, wordt een nieuwe achtkantige houten molen gebouwd; De Krijgsman. Deze molen verbrandt in 1896 door blikseminslag. Voor de herbouw zijn delen gebruikt van een molen uit Zaandam-Oost. Deze in 1751 gebouwde pelmolen De Bootsman is per schip in onderdelen naar Hoorn vervoerd en met paard en wagen naar Blokker verhuisd. Omdat er in de omgeving veel fruitteelt was, is de molen, om genoeg wind te vangen, op een 5 meter hoge onderbouw geplaatst. Hierdoor is de nieuwe Molen De Krijgsman, met een stellinghoogte van 10.40 meter, de hoogste molen van Noord-Holland.

De economische ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog zorgen voor het overbodig raken van windmalen voor productie. In 1949 maalt de molen voor het laatst op windkracht. Er wordt overgegaan tot machinaal malen en al het 'gaande werk' (het overbrengingsmechanisme van wiekenas tot molensteen) wordt uit de molen gesloopt om plaats te maken voor silo’s. Niet snel daarna raakt de molen in verval. In 1975 is de molen uitwendig gerestaureerd. De wieken kunnen weer draaien, maar het binnenwerk is nog niet hersteld. Sinds december 1997 is Stichting Molen De Krijgsman eigenaar van de molen. Deze stichting heeft zich tot doel gesteld de molen geheel te restaureren en weer op de wind te laten malen. En dat is gelukt! Sinds molendag 2003 maalt Molen De Krijgsman weer op de wind en zijn vrijwilligers iedere woensdag hard aan het werk om de molen te onderhouden. In 2005 is bezoekerscentrum ’t Krijgshuis geopend. De molenwinkel is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Kermis Oosterblokker (eind juni).

- Op een zondag eind juni is er jaarlijks een Open Dag (10.00-16.00 uur) met Tuinfair bij Het Kruidenrijk (Zuiderdracht 14). De prachtige kruidentuin is dan op zijn mooist. Met allerlei informatiestandjes, productverkoop, kruidenproeverijen en rondleidingen. Gratis entree.

- Het jaarlijkse evenement Huttenbouw Blokker / Oosterblokker (in de laatste week van de zomervakantie) is meer dan timmeren alleen. Het is een geweldig leuke week voor alle kinderen. De echte timmermannen en timmervrouwen zijn natuurlijk veel aan het timmeren, maar er wordt ook geknutseld, gesport, gespeeld en heel veel gelachen. Voor de kinderen is het leuk om vrienden, vriendinnen en klasgenoten weer te zien na 5 weken vakantie. Een ontzettende gezellige afsluiter van de zomervakantie!

- Onder het motto 'Samen sterk voor dorp en kerk' is er in Oosterblokker op een zaterdag in november de Dorpsveiling, waarbij dorpelingen goederen en diensten inbrengen (zo zijn er inwoners die een taart bakken of een diner of concert aan huis verzorgen) die worden geveild voor 'het goede doel', zijnde primair het onderhoud van de RK kerk. Ook verenigingen uit het dorp krijgen een deel van de opbrengst. De ca. 500 kavels brengen ca. €25.000 op. Een soortgelijk evenement organiseert men jaarlijks in De Kwakel en in Kudelstaart.

- Op een zondag in de 1e helft van december is er van 11.00-17.00 uur in Cultureel Centrum Pancratius in Oosterblokker de jaarlijkse gezellige Winterfair, in de sfeervol ingerichte kerk, met kerstversiering, kerstmuziek en optredens van een gelegenheidsorkest. Kramen met kerststukjes, kerstartikelen/-versieringen, kaarten, kaarsen, beeldjes, sieraden, cadeaupakketten, glas-in-lood, zoetigheden, jams, windlichten, brocante, allerlei cadeautjes e.d. Alles wat de kerstdagen zo gezellig maakt. Tijdens de Winterfair is er een bar en buffet met heerlijke huisgemaakte erwtensoep (met roggebrood en spek), glühwein, oliebollen etc. De toegang is 1 euro, kinderen onder de 12 jaar onder begeleiding gratis. De kerk is rolstoelvriendelijk.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Oosterblokker, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oosterblokker (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- MFC: - De 15e-eeuwse voormalige Hervormde kerk (Oosterblokker 98) is na restauratie (1985-1989) herbestemd tot Cultureel Centrum Pancratius. Verschillende verenigingen en instellingen zijn in het centrum actief en daarnaast wordt er een diversiteit aan evenementen georganiseerd, zoals concerten en uitvoeringen, exposities, beurzen en markten.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Pancratius zit samen met de kinderopvang en BSO Small Steps in het nieuwe pand van Brede School De Kieft.

- Jeugd en jongeren: - Stg. Jeugd en jongeren Oosterblokker.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. De Blokkers is opgericht in 1930 en is er voor zowel Oosterblokker als (Wester)Blokker. Hier vind je een uitvoerige geschiedenis van v.v. De Blokkers.

- Zorg: - Medisch Centrum Oost omvat een huisartsenpraktijk en een tandartsenpraktijk.

- "De Oostertuin is een kleinschalige zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking. Door de kleinschalige opzet van activiteiten en het aantal cliënten te beperken tot maximaal 8 personen, kunnen wij een optimale werk- en leeromgeving bieden."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oosterblokker RK.

Reactie toevoegen