Oosterblokker

Plaats
Dorp
Drechterland
West-Friesland
Noord-Holland

Oostblokker..jpg

Hier zijn we in Oosterblokker aangeland.

Hier zijn we in Oosterblokker aangeland.

Oostblokker. (2).JPG

De R.K. kerk in Oosterblokker.

De R.K. kerk in Oosterblokker.

Oostblokker. (4).JPG

Stolphoeve en de Hervormde kerk op wasdag in Oosterblokker.

Stolphoeve en de Hervormde kerk op wasdag in Oosterblokker.

Oostblokker.JPG

Molen De Krijgsman in Oosterblokker.

Molen De Krijgsman in Oosterblokker.

Oosterblokker

Terug naar boven

Status

- Oosterblokker is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. T/m 1978 gemeente Blokker.

- Onder het dorp Oosterblokker valt ook een deel van de buurtschap Zittend.

Terug naar boven

Ligging

Oosterblokker ligt NO van Hoorn, en omvat overwegend lintbebouwingen, namelijk langs de gelijknamige weg (met een bescheiden komvorming in het midden-noorden van het lint), en W daarvan in het N langs de Noorderdracht en in het Z langs de Zuiderdracht. Overigens vallen ook nog enkele panden van de weg Westerblokker onder het dorp, namelijk de huisnrs. 1-11 en 2-14. In het O loopt de grens met buurdorp Westwoud door de verticale weg Zittend. In het N loopt de grens met buurdorp Westwoud langs het Wijzenddijkje. De bebouwing aldaar valt onder Westwoud.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Oosterblokker 78 huizen met 476 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Oosterblokker, kun je terecht bij vereniging Historisch Blokker.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oosterblokker heeft 8 rijksmonumenten, zijnde 5 stolphoeven (aan de gelijknamige weg op huisnrs. 31, 39, 57, 71 en 103), de Hervormde kerk plus toren, en molen De Krijgsman.

- Oosterblokker heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- De RK kerk O.L. Vrouwe Visitatie (Oosterblokker 66) uit 1846 valt onder de RK parochie H. Matteüs.

- Molen De Krijgsman. De molenwinkel is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Kermis (eind juni).

- Onder het motto 'Samen sterk voor dorp en kerk' is er in Oosterblokker op een zaterdag in november de Dorpsveiling, waarbij dorpelingen goederen en diensten inbrengen (zo zijn er inwoners die een taart bakken of een diner of concert aan huis verzorgen) die worden geveild voor 'het goede doel', zijnde primair het onderhoud van de RK kerk. Ook verenigingen uit het dorp krijgen een deel van de opbrengst. De ca. 500 kavels brengen ca. €25.000 op. Een soortgelijk evenement organiseert men jaarlijks in De Kwakel en in Kudelstaart.

- Op een zondag in de 1e helft van december is er van 11.00-17.00 uur in Cultureel Centrum Pancratius in Oosterblokker de jaarlijkse gezellige Winterfair, in de sfeervol ingerichte kerk, met kerstversiering, kerstmuziek en optredens van een gelegenheidsorkest. Kramen met kerststukjes, kerstartikelen/-versieringen, kaarten, kaarsen, beeldjes, sieraden, cadeaupakketten, glas-in-lood, zoetigheden, jams, windlichten, brocante, allerlei cadeautjes e.d. Alles wat de kerstdagen zo gezellig maakt. Tijdens de Winterfair is er een bar en buffet met heerlijke huisgemaakte erwtensoep (met roggebrood en spek), glühwein, oliebollen etc. De toegang is 1 euro, kinderen onder de 12 jaar onder begeleiding gratis. De kerk is rolstoelvriendelijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oosterblokker (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- MFC: - De 15e-eeuwse Hervormde kerk (Oosterblokker 98) is na restauratie (1985-1989) herbestemd tot Cultureel Centrum Pancratius. Verschillende verenigingen en instellingen zijn in het centrum actief en daarnaast wordt er een diversiteit aan evenementen georganiseerd, zoals concerten en uitvoeringen, exposities, beurzen en markten.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Pancratius zit samen met de kinderopvang en BSO Small Steps in het nieuwe pand van Brede School De Kieft.

- Jeugd en jongeren: - Stg. Jeugd en jongeren Oosterblokker.

- Sport: - v.v. De Blokkers (voetbal) is opgericht in 1930 en is er voor zowel Oosterblokker als (Wester)Blokker. Hier vind je een uitvoerige geschiedenis van v.v. De Blokkers.

- Zorg: - Medisch Centrum Oost omvat een huisartsenpraktijk en een tandartsenpraktijk.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oosterblokker RK.

Reactie toevoegen