Obdam

Plaats
Dorp
Koggenland
West-Friesland
Noord-Holland

NH gemeente Obdam in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Obdam in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Obdam in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Obdam

Terug naar boven

Status

- Obdam is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2006.

- Wapen van de voormalige gemeente Obdam.

- Onder het dorp Obdam vallen ook de buurtschappen Berkmeer en Obdammerdijk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Obdam ligt O en NO van de stad Heerhugowaard, O van het dorp Broek op Langedijk, OZO van het dorp Zuid-Scharwoude, ZO van de dorpen Veenhuizen en De Noord, ZZO van het dorp Oude Niedorp, ZW van de dorpen Hoogwoud, Opmeer en Spanbroek, WZW van het dorp Wadway, W van het dorp Wognum, WNW van het dorp Zuidermeer, NW van het dorp Spierdijk en NO van de dorpen Hensbroek en Oterleek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Obdam 108 huizen met 659 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 62/389 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Wogmeer (deels) 15/94, Spierdijk (deels) 14/90 en Berkmeerdijk (deels) 17/86. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.400 huizen met ca. 5.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Oud Obdam - Hensbroek.

In 2015 zijn bij archeologische opgravingen restanten aangetroffen van de vroegere schuilkerk van Obdam.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Obdam heeft 6 rijksmonumenten.

- Molen Weel en Braken (Braken 11) is een wipmolen. Hij bemaalde voorheen de polder Weel en Braken. De polder werd in eerste instantie bemalen door een gang van twee wipmolens waarvan deze molen de ondermolen was. In de 18e eeuw is de bovenmolen verwijderd, en werd deze molen vervijzeld. De molen is nog tot 1966 in functie geweest, daarna werd de bemaling overgenomen door een paar elektrisch aangedreven pompjes. Na een ruilverkaveling met peilverlaging in 1970 is de bemalingsfunctie van de molen compleet verdwenen. In 1972 is de molen aan de gemeente Obdam verkocht. Na een restauratie in 1972/1973 draaide de molen weer geregeld. In 2008 is de molen stilgezet vanwege de slechte staat van het gevlucht. In 2012 zijn nieuwe roeden gestoken. Sindsdien wordt er weer gedraaid. De molen is doorgaans op zondag te bezoeken als de molen draait, en op afspraak.

- De Obdammermolen (Obdammerdijk 8) bemaalt samen met een gemaal de Polder Obdam op de Raaksmaatsboezem. De polder is in de begintijd met drie, en later met twee molens bemalen. Al in 1877 werd ter versterking van de bemaling een stoomvijzelgemaal gebouwd. De zuidelijke molen is in 1890 afgebroken. De Obdammermolen is nog tot 1970 in bedrijf gebleven. De vijzel van de molen is in 1975 aangepast aan het verlaagde polderpeil, waardoor hij nog steeds af en toe maalt. De molen is sinds 2001 in bezit van Stichting De Westfriese Molens. De molen is bewoond en niet te bezoeken.

- De Berkmeermolen staat in buurtschap Berkmeer en wordt daarom aldaar beschreven.

- Mariakapel.

- De grenspaal tussen Hensbroek en Obdam (bij Dorpsstraat 1) geeft de grens aan tussen de beide vroegere 'bannen'. De banpaal is in 1835 geplaatst. Boven op de banpaal staat een vlampot. Op de zijkanten staat aangegeven welk dorp aan welke zijde ligt. Op de grenspaal staat eveneens een jaartal vermeld: 1833, dit wijkt af van wat er in de boeken vermeld wordt: 1835. De banpaal bestaat in essentie uit twee delen; het bovenste deel is het vierkante iets taps toelopende bovenstuk met daarop een vuurpot en het wapenschild van Obdam. Het bovenstuk rust op vier bollen die weer op een vierkant voetstuk staan. Het vermoeden bestaat dat de banpaal niet als zodanig besteld is bij de steenhouwer, mogelijk is het uit een voorraad gekocht en was het in eerste instantie bedoeld als grafmonument.

- Gevelstenen in Obdam.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Gedurende 3 dagen eind juli is er jaarlijks het Huttendorp Obdam - Hensbroek voor alle kinderen van basisschoolgroepen 3 t/m 8.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Obdam (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Obdam alg. en - idem RK.

Reactie toevoegen