Hoorn

Plaats
Stad en gemeente
Hoorn
West-Friesland
Noord-Holland

hoorn groeten uit 1966 [640x480].jpg

Hoorn Groeten uit 1966

Hoorn Groeten uit 1966

Hoorn.jpg

Stads- en havengezicht Hoorn.

Stads- en havengezicht Hoorn.

NH gemeente Hoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Hoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Hoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hoorn

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Hoorn.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Hoorn.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hoorn.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Hoorn.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hoorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Hoorn is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland.

- De gemeente Hoorn is in 1979 vergroot met de gemeente Zwaag en een deel van de gemeente Blokker (= het dorp Westerblokker, dat tegenwoordig Blokker heet).

- De gemeente Hoorn omvat de stad Hoorn, de dorpen Blokker en Zwaag, en een deel van buurtschap De Hulk (vallend onder de stad Hoorn).

- Wapen van de gemeente Hoorn.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hoorn.

Terug naar boven

Naam

Benaming inwoners
Iemand die in Hoorn woont noem je niet Hoornaar maar Horinees.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1357 kreeg Hoorn stadsrechten. Dat was heel belangrijk voor de handelsplaats in de horn (=hoek) van de dijk. Volgens overlevering zou de stad gesticht zijn door drie bierbrouwende broers uit Hamburg. De stad lag gunstig (aan het riviertje de Gouw) en werd een vestigingsplaats voor vele koop- en ambachtslui. Het plein in de stad, het Rode Steen, werd het centrum voor handel, bestuur en rechtspraak. Vele oude gebouwen laten zien dat de stad een belangrijke functie had voor de regio: de Waag, het Stadhuis, het Proostenhuis en het Stynhuis (waar later het Westfries Museum gebouwd is). In de zeventiende eeuw werd Hoorn een van de belangrijkste havensteden in Holland en vele belangrijke instellingen vonden in de stad een plaats. De Munt, de Admiraliteit (marine), De Noordsche Compagnie, De Verenigde Oostindische Compagnie en de Geoctroyeerde Westindische Compagnie. Veel van de rijkdommen en gebruiksvoorwerpen uit de 17e, 18e en 19e eeuw zijn in het Westfries Museum in Hoorn te zien. In 25 zalen en kamers is een enorme hoeveelheid voorwerpen te zien op het gebied van o.a. de geschiedenis van de stad Hoorn, de kunstnijverheid, de schutterij, de Verenigde Oostindische Compagnie, de handel en archeologie.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Hoorn, kunt u terecht bij Vereniging Oud Hoorn.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 is de herziene Woonvisie Hoorn vastgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De stad Hoorn heeft 369 rijksmonumenten.

- Hoorn heeft 254 gemeentelijke monumenten.

- Buurtschap De Hulk heeft 1 gemeentelijk monument.

- De rijksmonumentale Grote Kerk uit 1883 aan het Kerkplein is sinds 1975 niet meer als kerk in gebruik. In 2016 is de kerk herbestemd tot 'Foodmarket' en 'Shop in Shop'. Op de benedenverdieping de foodmarket waar 23 ondernemers hun foodconcepten laten zien. De 1e etage omvat rond de 15 shop-in-shops die in het teken staan van beleving, gebaseerd op 5 pilaren: health, media, fashion, sport en kinderen. De Foodmarket en Shop in Shop zijn op vrijdag, zaterdag en zondag geopend.

- Mariakapel.

- Het Wachterhuisje, de voormalige wachtpost bij het voormalige gevangeniscomplex Oostereiland, is eind 2011 opgeknapt en in gebruik genomen door Hoornse 'hangsenioren'.

- Gevelstenen in Hoorn.

- Oudheidkamer Nederlandse Kaap-Hoornvaarders. Scheepsmodellen en schilderijen van Kaap-Hoornschepen uit de zeiltijd. Kaarten en nautische instrumenten.

- Het Museum van de Twintigste Eeuw vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs het leven in de vorige eeuw. Hoe woonden onze (groot)ouders? Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe werd gekookt? Wat deed men in de vrije tijd? Wat was er op radio of televisie te beleven? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden.

- Affichemuseum.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Hoorn.

- Site over Hoorn met actualiteiten en lokale links.

Reactie toevoegen