Spierdijk

Plaats
Dorp
Koggenland
West-Friesland
Noord-Holland

Spierdijk (4).JPG

Daar hebben we Spierdijk.

Daar hebben we Spierdijk.

Spierdijk (2).JPG

R.K. kerk in Spierdijk.

R.K. kerk in Spierdijk.

Spierdijk.JPG

Stelphoeve in Spierdijk.

Stelphoeve in Spierdijk.

Spierdijk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Spierdijk.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Spierdijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Spierdijk.

Terug naar boven

Status

- Spierdijk is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. Oorspronkelijk viel het deels onder de gemeente Obdam, deels onder de gemeenten Opmeer en Spanbroek (vandaar dat het kleine dorp ook 3 postcodes heeft om die 3 respectievelijke delen te kunnen onderscheiden: 1641 t/m 1643). Zuid-Spierdijk viel t/m 1978 onder de gemeente Berkhout.

- Onder het dorp Spierdijk vallen ook de buurtschappen Noord-Spierdijk en Zuid-Spierdijk, met dien verstande dat het meest zuidelijke deel van Zuid-Spierdijk onder het dorp De Goorn valt. Verder vallen nog een klein W deel van de buurtschap Bobeldijk en een klein O deel van de buurtschap Wogmeer onder het dorp Spierdijk.

Terug naar boven

Ligging

Spierdijk ligt W van Hoorn, ZO van Obdam, Z van Opmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Spierdijk 79 huizen met 448 inwoners, verdeeld in 14/90 als Spierdijk onder de gemeente Obdam, 21/130 als Spierdijk onder de gemeente Spanbroek en 44/228 als Zuid-Spierdijk onder de gemeente Berkhout.

- Tegenwoordig heeft Spierdijk ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Waterberging en wandelpad Oude Gouw Spierdijk door kavelruil
In 2010 hebben 8 partijen de overeenkomst tot kavelruil 'Waterberging Oude Gouw' ondertekend. Met de ondertekening van deze overeenkomst is gestart met de agrarische structuurverbetering en wordt de aanleg van waterbergingslocaties en een vrijliggend recreatiepad mogelijk gemaakt. Acht partijen hebben onderling grond verruild, waardoor vier veehouders hun huiskavel kunnen vergroten. Daarnaast liften het hoogheemraadschap en de gemeente Koggenland mee in de kavelruil, waardoor zij hun doelen op het gebied van waterberging en recreatie verder kunnen realiseren. Het hoogheemraadschap verwerft twee kavels van respectievelijk 1 en ruim 3,5 hectare. Deze kavels worden ingericht als droge waterberging. Daarnaast krijgt het hoogheemraadschap een aantal overhoekjes langs de Oude Gouw die worden ingericht als waterberging (de oude Gouw loopt verticaal in het O parallel aan Spierdijk). Ook wordt een strook grond gebruikt om een brede sloot aan te leggen tussen de Oude Gouw en de droge waterbergingslocatie. De gemeente Koggenland verwerft in de kavelruil een strook grond langs de Oude Gouw, die wordt bestemd voor de aanleg van een recreatief pad. Dit biedt inwoners van Spierdijk en Zuidermeer een wandelpad door het landelijke gebied langs de Oude Gouw. (bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, 16-7-2010)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Spierdijk heeft 2 rijksmonumenten.

- In 2014 oppert het bisdom om de RK Gregoriuskerk af te stoten en te slopen, omdat het in verhouding te duur wordt om voor het teruggelopen aantal kerkgangers (ca. 50 per dienst) het grote pand nog in functie houden. De inwoners willen hun kerk, mede omdat het een beeldbepalend en markant object is, natuurlijk niet kwijt en bedenken alternatieven om de kosten te verlagen en de inkomsten te verhogen, en zo de kerk én zijn functie te kunnen behouden. De pastorie wordt nu verhuurd aan de huisarts. En de kerk is in 2016 verbouwd. Er is een soort 'doos' in de kerk gebouwd, waar paramedische instellingen een plek hebben gevonden, zoals een fysiotherapeut en een Mensendieckpraktijk. In het resterende deel blijven de kerkdiensten gehouden worden.

- Gevelstenen in Spierdijk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Popfestival On(w)ijs (weekend eind juli).

Terug naar boven

Links

- Bijzonder aan R.K.S.V. St. George is dat het een omnisportvereniging is, d.w.z. dat er verschillende sporten worden beoefend, namelijk voetbal (sinds 1930), handbal (sinds 1962) en tennis (sinds 1995). En voor zo'n klein dorp hebben ze heel veel leden, nl. meer dan 400.

- Zorgboerderij André Hoeve.

Reactie toevoegen