Hem

Plaats
Dorp
Drechterland
West-Friesland De Streek
Noord-Holland

Hem..JPG

Hem is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. T/m 2005 gemeente Venhuizen.

Hem is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. T/m 2005 gemeente Venhuizen.

Hem (2).JPG

Dorpsgezicht Hem

Dorpsgezicht Hem

Hem (3).JPG

Zicht op de kerktoren van Hem

Zicht op de kerktoren van Hem

Hem (4).JPG

Even lezen en je weet alles over de kerktoren van Hem

Even lezen en je weet alles over de kerktoren van Hem

hem_voormalig_stationsgebouw_stoomtram_kopie.jpg

De stoomtramlijn Hoorn-Bovenkarspel is al in 1935 opgeheven. Het voormalige stationsgebouwtje is gelukkig bewaard gebleven. Na WO II is dit pand nog in gebruik geweest als Lagere Tuinbouwschool resp. Hemschool.

De stoomtramlijn Hoorn-Bovenkarspel is al in 1935 opgeheven. Het voormalige stationsgebouwtje is gelukkig bewaard gebleven. Na WO II is dit pand nog in gebruik geweest als Lagere Tuinbouwschool resp. Hemschool.

Hem

Terug naar boven

Status

- Hem is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. T/m 2005 gemeente Venhuizen.

- Het kleine dorp is voor veel voorzieningen aangewezen op het grotere buurdorp Venhuizen. De dorpen zijn ook aan elkaar gegroeid. Vanwege deze beide omstantigheden worden zij daarom gezamenlijk ook vaak betiteld als tweelingdorp Hem-Venhuizen of Venhuizen-Hem.

- Onder het dorp Hem valt ook buurtschap De Hout.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Hem, 1343 Rottaerdshem.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk waarschijnlijk hem van de persoon Rottaerd. Een hem was een buitendijks stuk land in de kromming van een waterloop.(1)

Terug naar boven

Ligging

Hem ligt W van Venhuizen. Het dorp bestaat uit lintbebouwing aan de weg Hemmerbuurt met een W kerntje rond de Hertog Willemweg - Noorder Sluisstraat - Torenweg, en een O kerntje rond de Marktweg, dat grenst aan de kom van Venhuizen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hem 96 huizen met 591 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Hem is in de 14e eeuw een belangrijke havenplaats, vandaar de grote kerk die hier dan verrijst. De vorm en afmetingen zijn nog af te lezen aan de fundamenten die zichtbaar gebleven zijn. In de loop der tijd verzandt de haven, waardoor de bedrijvigheid afneemt en de kerk te groot wordt, dus breekt men een stuk af. In 1858 wordt de kerk geheel afgebroken en vervangen door een nieuwe. Deze kerk is na een brand in 1972 (of 1968, in verschillende bronnen lezen wij beide jaren) wegens bouwvalligheid gesloopt, omdat de Hervormde Gemeente geen geld had voor herstel. Het orgel van Gebr. van der Aa uit 1859 is overgeplaatst naar de Heilig Hartkerk in Deventer. De begin 16e-eeuwse toren, indertijd eigendom van de gemeente Venhuizen, had bij de brand geen noemenswaardige schade opgelopen en is blijven staan. Het uurwerk is nog altijd in gebruik.

In 1414 is Hem samen met Venhuizen tot 'stede' benoemd, met een gezamenlijke rechtbank voor strafrecht en civiele zaken. Dit heeft tot 1811 zo gefunctioneerd.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Hem, kun je terecht bij Historische Vereniging Suyder-Cogge.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hem heeft 6 rijksmonumenten, zijnde de boerderijen op Hemmerbuurt 7, 56, 93 en 99, het woonhuis op nr. 101, en de Hemmertoren: de begin 16e-eeuwse toren van de in 1972 afgebroken Hervormde kerk.

- Hem heeft 10 gemeentelijke monumenten, zijnde (woon)boerderijen en woonhuizen.

- De RK St. Theresiakapel (Hemmerbuurt 142) dateert uit 1930. Aardige interbellumkapel. In deze kapel zijn op zondagochtend vieringen in de Poolse taal, voor Polen uit onder meer Hoorn en Enkhuizen. Het orgel dateert uit 1897 en is gebouwd door L. Ypma & Co. Momenteel is het orgel onbespeelbaar en maakt men gebruik van een electronisch Johannus orgel, Opus 20.

- Het voormalige stationsgebouwtje (Hertog Willemweg) van de vroegere stoomtramlijn Hoorn-Bovenkarspel (1913-1935) bestaat nog. De stationsnaam staat nog altijd op het pand. Na de Tweede Wereldoorlog was er aanvankelijk de Lagere Tuinbouwschool in gevestigd, later de Hemschool.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tijdens de motorwegraces in Venhuizen 1980-1985 kwam de organisatie op het idee om de veteranenmotoren na afloop in een nabijgelegen hal op te stellen. Aangevuld met oude auto's van kennissen vond het publiek dit een welkome geste. Hiermee was het Noordhollands Oldtimer Festival (1e en 2e Paasdag) in Hem geboren. Negen hallen met een oppervlakte van samen drie voetbalvelden staan bomvol met historische voertuigen. Honderden verschillende modellen van historisch vervoer staan opgesteld. Bij de vrachtwagens niet meer bestaande merken. Auto’s uit de Al Capone-tijd. Tweewielers komen ook ruim aan bod. Merken als de Norton Dominator en AJS zijn te bewonderen. Bij de brommers een serie Zundapp/Kreidler. Dit is slechts een greep uit het enorme aanbod.

Het Noordhollands Oldtimer Festival in Hem is een leuk dagje uit voor het hele gezin. Er is kindervermaak op de mini-draaimolen of de elektrokart. Verder zijn alle hallen omzoomd door honderden meters marktkraampjes met motoronderdelen, kleding en allerlei snuisterijen. Na jaren van diverse thema's zoals racemotoren, militaire voertuigen, brandweerauto’s en autosport, zijn er sinds 2017 landenthema's. Het thema voor 2019 was de Verenigde Staten van Amerika. Voor het thema van 2020 gaan ze 40 jaar terug in de tijd, en komen de motoren nog 1 keer terug op het circuit van Venhuizen,,waar ze van 1980 t/m 1985 ook gereden hebben.

- Autocross Venhuizen (op een zondag eind juni) op het circuit aan de Meeweg in Hem. Op het circuit gaan de Standaard Klasse, de Super Standaard Klasse, de Rodeo Klasse, de Verstevigde Klasse, de Dames Klasse, de Kever Klasse en wellicht ook de Jeugd Klasse (bij voldoende deelname) het gevecht aan voor prijzengeld, bekers, bloemen en de felbegeerde punten voor het Noord Hollands Kampioenschap.

- De laatste zondag van augustus (in 2020 voor de 34e keer) is er in Hem de Hemmeromloop (hardlopen) en de Hemmerwandeltocht. Hardlopen is naar keuze 6 of 10 km, daarnaast is er een Kids Run (met gratis deelname). Bij de wandeltocht kun je kiezen uit de afstanden 15 en 25 km. Na afloop is er live muziek.

- Halloween in Hem (weekend in oktober) met Halloweenfair, Spooktocht, en oldtimer tractoren en stationaire machines.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad 't Hemmerven is een recreatief openluchtzwembad in Hem met drie gekoppelde baden. Het bad wordt verwarmd. De watertemperatuur is rond de 22 graden. Er is een ligweide met diverse speeltoestellen en een kiosk waar je heerlijke versnaperingen kunt verkrijgen. "Zwembad 't Hemmerven is een kleinschalig, gezellig en gemoedelijk zwembad. Iedereen, van jong tot oud, kan in ons zwembad recreatief en sportief bewegen in het water tegen relatief lage tarieven. Het zwembad heeft de maatschappelijke taak zorg te dragen voor de zwemvaardigheid van de inwoners van onze gemeente. De kwaliteit van de zwemlessen staat bij zwembad 't Hemmerven dan ook hoog in het vaandel. Zwembad 't Hemmerven streeft ernaar om het niveau van de zwemlessen hoog te houden door middel van bijscholing van het personeel en de nieuwe ontwikkelingen in het zwemonderwijs nauwlettend te volgen. Wij hebben met elkaar een lesplan opgesteld. Door middel van een toezichtplan streven wij ernaar dat elke bezoeker op een veilige manier kan recreëren en zwemles krijgen in ons zwembad. Op recreatief gebied staan wij altijd open voor nieuwe ideeën."

- In De VertelTuin (met theetuin) in Hem, op een landgoed van 1,5 ha, zijn regelmatig voorstellingen voor zowel volwassenen als kinderen. Ook groepsuitjes mogelijk voor zowel particulieren als bedrijven. We werden bijna allemaal voorgelezen in onze jeugd en hebben onze kinderen en kleinkinderen voorgelezen. Soms waren het de volwassenen die voorlazen of een ouder zusje of broertje. Ook de meester en juf op school konden er de klas mee stil krijgen. Heerlijke herinneringen. In de VertelTuin kun je die heerlijke herinneringen weer beleven.

Kom genieten in de rust en luister naar voorgelezen en vertelde verhalen in een inspirerende, rustige en natuurlijke omgeving in Hem NH. Beschermd tegen regen en wind in een bijzondere 10 hoekige kas met driehoekige doorzichtige bouwstenen (van folie en hout) Bedacht voor vooral volwassenen maar kinderen met hun (groot)ouders, zijn ook welkom. Hun missie is om mensen in de voorstellingen te laten ervaren dat voorlezen ook voor volwassenen een heerlijke ervaring is. Dat voorlezen niet alleen voor kinderen heerlijk is. Het luisteren naar verhalen is een heel oude manier om te genieten, tot rust te komen en soms heldere inzichten te krijgen. Het in de pauze slenteren in het natuurgebied en het verwend worden met lekkernijen hoort er bij.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Hem, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Popkoor Rieleks uit Hem is opgericht in 2003. Het koor heeft ca. 50 leden plus een begeleidingsband. "We zingen om de week op woensdagavond in Café De Roode Leeuw in Venhuizen met heel veel enthousiasme en plezier. We treden op bij korenfestivals, in Paradiso, en op verzoek."

- Sport: - Voetbal- en Handbalvereniging S.V. De Valken in Hem is opgericht in 1930.

- Tennisvereniging TV De Drieban.

Reactie toevoegen