Zwaag

Plaats
Dorp
Hoorn
West-Friesland
Noord-Holland

Keern Zwaag 1907 [640x480].jpg

Adreszijde van een ansichtkaart uit 1907, gestuurd aan iemand in 'Keern Zwaag'. Keern was vroeger een buurtschap van het dorp Zwaag en is tegenwoordig opgegaan in de bebouwing van Zwaag en Hoorn.

Adreszijde van een ansichtkaart uit 1907, gestuurd aan iemand in 'Keern Zwaag'. Keern was vroeger een buurtschap van het dorp Zwaag en is tegenwoordig opgegaan in de bebouwing van Zwaag en Hoorn.

Zwaag.JPG

Dorpsgezicht Zwaag

Dorpsgezicht Zwaag

zwaag_total_kersenboogerd_enclave_tussen_hoorn_en_blokker.jpg

Tankstation Kersenboogerd ligt als enclave van Zwaag tussen grondgebied van (Wester)Blokker, N van de Oostergouw en IJsselweg en grondgebied van Hoorn, Z daarvan. Als iemand daar de reden van weet, houden wij ons aanbevolen. (bron: OpenStreetMap)

Tankstation Kersenboogerd ligt als enclave van Zwaag tussen grondgebied van (Wester)Blokker, N van de Oostergouw en IJsselweg en grondgebied van Hoorn, Z daarvan. Als iemand daar de reden van weet, houden wij ons aanbevolen. (bron: OpenStreetMap)

NH gemeente Zwaag in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Zwaag in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Zwaag in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Zwaag

Terug naar boven

Status

- Zwaag is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Hoorn. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978.

- Hoewel Zwaag inmiddels aan Hoorn is vastgegroeid (op de Google Maps kaart is dat goed te zien), wordt het nog steeds als apart dorp beschouwd. Het heeft ook nog eigen blauwe plaatsnaamborden (komborden) en een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek. Hetzelfde geldt overigens voor het Z van Zwaag gelegen dorp Blokker (voorheen Westerblokker).

- Wapen van de voormalige gemeente Zwaag.

- Onder het dorp viel vanouds ook een deel van de buurtschap Keern. Tegenwoordig is dat geen buurtschap meer, want opgegaan in de bebouwde kom van deels het dorp Zwaag (huisnrs. 197-231 en 168-192), deels de stad Hoorn (huirsnrs. 1-195 en 2-142). De weg Keern loopt vanuit het uiterste NW van Hoorn/Zwaag, over een lengte van 2 km naar het zuiden. In 1840 had de buurtschap Keern 34 huizen met 212 inwoners onder Hoorn (daar heette het Het Keeren) en (als 'Het Keern') 7 huizen met 38 inwoners onder Zwaag. Ook Bangert was vanouds een buurtschap, die tegenwoordig is opgegaan in de bebouwde kom van de dorpen Zwaag (N deel) en Blokker (Z deel).

- Tegenwoordig loopt de grens tussen het dorp en het Z buurdorp Blokker door de weg Koewijzend, en tussen het dorp en de stad Hoorn loopt de grens in het ZW verlengde van de weg Koewijzend door de wegen Oostergouw en Blokmergouw. Curieus is dat enkele honderden meters Z van die grens, omgeven door Blokkers en Hoorns grondgebied, het Total tankstation op Oostergouw 22 als kleine enclave ook nog op grondgebied van Zwaag ligt. Als iemand ons kan vertellen wat daar de reden van is, houden wij ons aanbevolen.

Terug naar boven

Ligging

Zwaag ligt N van Hoorn en grenst in het N aan de Westfrisiaweg (N302).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Zwaag 237 huizen en 1.272 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 97/569 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Bangert (N deel) 15/75, Zwaagdijk-Zuidzijde 13/94, Zwaagdijk-Noordzijde 5/35, Het Keern 7/38 en Hoog- en Laag-Zwaagdijk 100/461. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 6.300 huizen met ca. 15.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Historisch Zwaag. Op de site van de stichting vind je al veel over de geschiedenis van dit dorp, o.a. op de pagina's Tijdbalk en Geschiedenis.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zwaag heeft 3 rijksmonumenten.

- Zwaag heeft 42 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde (PKN) Sint Maartenskerk of Dorpskerk uit de 16e eeuw.

- RK Martinuskerk uit 1933.

- Lourdeskapel.

- Gevelstenen in Zwaag.

Terug naar boven

Evenementen

- Carnaval. - Zwaag heeft - naar eigen zeggen - de grootste carnavalsoptocht van boven de grote rivieren. Naast de grote carnavalsoptocht op zondag wordt op zaterdag ook een kinderoptocht gehouden. - De in 1966 opgerichte Carnavalsvereniging Het Masker organiseert het carnaval in het dorp. - Carnavalsgroep De Wicky's. - Carnavalsgroep De Bierdoppers. - Carnavalsgroep De Nootgevallen. - Carnavalsgroep 't Veesttiem. - Carnavalsgroep De Goudgele Rakkers.

- In de sfeer van een jaarmarkt organiseert de Zwaagse Ondernemers Vereniging in samenwerking met het Sportcafé de Dag van Zwaag (op een zondag in april of mei, alleen in de even jaren), waar ondernemers, verenigingen, stichtingen en particulieren uit het dorp en omgeving zich presenteren op de beursvloer of in de marktstraat, waar verder ook marktkooplui staan en kinderen uit het dorp hun overtollige speelgoed e.d. verkopen.

- Koningsdag.

- Kermis Zwaag (vr t/m ma in het pinksterweekend). Op de zaterdag is er tevens Arie's At-Festijn, wat ze een 'kermisborrel' noemen maar volgens ons een danceparty is, maar kennelijk is dat in deze regio synoniem want ook in bijv. Berkhout noemen ze het zo.

- Huttenbouw voor de basisschooljeugd in de zomervakantie.

- Primair doel van de Dorpsveiling Zwaag (op een zaterdag eind oktober) is dat de financiële steun bijdraagt aan de kwaliteit en het behoud van de Zwaagse verenigingen en stichtingen. Met hun investeringen wordt de uitstraling en de kwaliteit van de vrijetijdsbesteding in de Zwaagse dorpsgemeenschap gestimuleerd. Daarnaast wordt gestreefd naar een mooie veilingavond. Vaak heeft een koopje een vervolg in de vorm van een uitje, wat de Zwaagse dorpsgeest op positieve wijze bindt. Inwoners worden uitgedaagd om originele 'koopjes' te bedenken en te schenken aan de veiling. De opbrengst daarvan komt dus ten goede aan het lokale verenigingsleven.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad De Wijzend is een groot openluchtzwembad met ruime faciliteiten. Van eind april tot begin september is het bad dagelijks geopend. Faciliteiten: ruim 50-meter wedstrijdbad met springplank en startblokken; recreatiebad met glijbanen en speelelementen; peuterbadje; verwarmd zwemwater; grote ligweide met speeltoestellen; kleedruimtes en sanitaire voorzieningen; kiosk bij mooi weer (en bij minder mooi weer kleine versnaperingen bij receptie). Regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd, waaronder de jaarlijkse zwem4daagse. Kinderen zonder zwemdiploma dienen zwemvleugels of een zwemvestje te dragen en onder begeleiding te zijn van minimaal één volwassene. Er is altijd professioneel toezicht aanwezig.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Zwaag.

- Belangenvereniging: - Overleg Leefbaarheid Bangert & Oosterpolder.

- Onderwijs: - Op Basisschool De Wingerd is er ruimte voor elk kind om te groeien in zijn eigen tempo. Naast de basis van de cognitieve vakken rekenen, taal en lezen, is er veel aandacht voor de creatieve en sociale ontwikkeling.

- Jeugd: - Onder de vlag van de in 1981 opgerichte Jeugdraad Zwaag organiseren verschillende commissies activiteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Klassiekers die het na vele jaren nog altijd goed zijn de Huttenbouw in de schoolvkantie, de Vossenjacht, Schaken, de Sinterklaasintocht, en de Sound die elke vrijdagavond de kinderdisco organiseert. Elk jaar wordt er ook een prachtige musical neergezet door een groep enthousiaste kinderen. Nieuwere activiteiten zijn schaatsen, paasbinden, vissen, bingo, bowlen, poppendokter en de Jeugdloop Zwaag.

- Sport: - s.v. Westfriezen heeft afdelingen voor voetbal en handbal (WF Handbal KaRo). - Zwaagse Gymnastiek- en Turnvereniging.

- Overige verenigingen: - De in 1966 opgerichte Musicalvereniging Zwaag is een echte ‘dorpse’ vereniging, maar wel met een regionale uitstraling. De leden komen uit diverse gemeenten in de wijde omgeving. "Ons karakter is in de positieve zin van het woord wel ‘dorps’. We staan voor elkaar en achter onze producties. Dat maakt onze vereniging tot een hechte groep met als ambitie elk jaar een prachtige musical te produceren." Aldus de vereniging op haar site.

Reactie toevoegen