Wognum

Plaats
Dorp
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

Wognum.JPG

Wognum station.

Wognum station.

Wognum..JPG

Dorpsgezicht Wognum.

Dorpsgezicht Wognum.

NH gemeente Wognum in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Wognum in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Wognum in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Wognum

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Wognum.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Wognum.

- Sinds 2015 komt er champagne van een wijngaard uit Wognum (alleen mag het vanwege regelgeving niet zo heten, daarom noemt men het 'champie'). Het wordt vervaardigd in opdracht van de lokale Lionsclub en is voor anderen slechts beperkt verkrijgbaar.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wognum (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Wognum is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2006.

- Wapen van de voormalige gemeente Wognum.

- Onder het dorp Wognum vallen ook de buurtschappen Lekermeer (grotendeels), Wijzend (deels) en Zomerdijk (deels, waarvan een deel alleen voor de postadressen).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Wognum, kunt u terecht bij Historische Stichting de Cromme Leeck.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wognum heeft 8 rijksmonumenten.

- Molen van de Kerkepolder.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Wognum.

- Het Huis van Oud is een kleine goed bewaard gebleven boerenwoning uit 1878, gelegen op een karakteristieke plek aan de fraaie Grote Zomerdijk, tussen Wognum en Spanbroek. Nadat de laatste bewoner, Cees Oud, in 1998 overleed en er boelhuis gehouden werd, heeft Historische Stichting De Cromme Leeck zich over de panden ontfermd. Huis van Oud geeft een aardig beeld van een gemengd bedrijf uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Het vrijwel ongeschonden en daardoor unieke interieur van het huis toont de toenmalige leefomstandigheden. De schuur laat iets zien van de primitieve bedrijfsvoering. In de stallen staan attributen die betrekking hebben op het agrarische verleden van de streek. Het museum is van mei t/m september op de zondagen geopend.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Museumstoomtramlijn Hoorn-Medemblik heeft als halteplaatsen Hoorn, Wognum, Twisk, Opperdoes en Medemblik.

- De wandelroute Rondje van Oud (ca. 7 km) start en eindigt bij het hierboven beschreven Huis van Oud en komt o.a. door de buurtschappen Noordermeer en Baarsdorpermeer.

- Vanuit Wognum is er de fietsroute Fietsen door de Gouw (ca. 35 km), die je o.a. door en langs Spanbroek, Langereis, Aartswoud, Lambertschaag, Abbekerk, Sijbekarspel en Benningbroek voert, waarna je weer uitkomt bij het startpunt in Wognum.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Wognum.

Reactie toevoegen