Schagen

Plaats
Stad en gemeente
Schagen
West-Friesland Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

harenkarspel_schagen_zijpe_fusie_kaart_kopie.jpg

Kaart van de in 2013 tot de gemeente Schagen gefuseerde gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe (= het donkergrijze deel op de kaart)

Kaart van de in 2013 tot de gemeente Schagen gefuseerde gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe (= het donkergrijze deel op de kaart)

NH gemeente Schagen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Schagen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Schagen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Schagen

Terug naar boven

Status

- Schagen is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streken West-Friesland (geografisch) en Kop van Noord-Holland (bestuurlijk).

- In 2013 is de gemeente Schagen vergroot met de gemeenten Harenkarspel en Zijpe.

- De oude gemeente Schagen van voor de herindeling omvatte naast de gelijknamige hoofdplaats verder geen dorpen, alleen een reeks buurtschappen, zijnde Grotewal, Keins, Lagedijk, Nes, Tin (deels), Tjallewal, Tolke en 't Wad (grotendeels). Bij elkaar zijn dit 1 stad en 8 buurtschappen.

- In 2013 zijn vanuit de voormalige gemeente Harenkarspel de volgende dorpen en buurtschappen aan de gemeente Schagen toegevoegd: de dorpen Dirkshorn, Eenigenburg, Groenveld, Krabbendam, Sint Maarten, Stroet, Tuitjenhorn, Valkkoog, Waarland en Warmenhuizen, en de buurtschappen Dijkstaal, Grootven, Kalverdijk, Kerkbuurt, 't Rijpje, Schagerwaard, Schoorldam (deels), Slootgaard, Woudmeer, Zijbelhuizen en Zijpersluis (deels). Bij elkaar zijn dit 10 dorpen en 11 buurtschappen.

- Eveneens in 2013 zijn vanuit de voormalige gemeente Zijpe de volgende dorpen, badplaats en buurtschappen aan de gemeente Schagen toegevoegd: de dorpen Burgerbrug, Callantsoog, Oudesluis, Petten, Schagerbrug, Sint Maartensbrug, Sint Maartensvlotbrug en 't Zand, de badplaats Sint Maartenszee en de buurtschappen Abbestede, Burgervlotbrug, 't Buurtje, De Stolpen, Groote Keeten, Het Korfwater, Keinsmerbrug, Leihoek (grotendeels), Mennonietenbuurt, Stolpervlotbrug en Zijpersluis (grotendeels). Bij elkaar zijn dit 8 dorpen, 1 badplaats en 11 buurtschappen.

- Aldus zijn er tegenwoordig in de gemeente Schagen 1 stad, 18 dorpen, 29 buurtschappen (al dan niet (groten)deels) en 1 badplaats.

- Wapen van de gemeente Schagen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Schagen.

- De kernen in de nieuwe gemeente Schagen hebben in 2013 nieuwe komborden gekregen, die daarbij tevens worden opgesierd met een kenmerkende foto van de kern in kwestie. Inwoners konden stemmen op welke foto zij het meest passend vonden voor hun kern. Mooi! Wat ons betreft een goed voorbeeld voor andere gemeenten.

Terug naar boven

Naam

In het West-Fries
Skagen.

Oudere vermeldingen
Eind 11e eeuw kopie 1420 Scagha, 1125-1150 kopie 1420 Scagon, ca. 1180 Scagen, 1343 Scaghen.

Naamsverklaring
Beschouwd als identiek met het Oudnederlandse scaga 'bos(je)' (vergelijk het Oudengelse sceaga), met in de latere vormen waarschijnlijk een datief meervoud (met locatieve functie) en dus een betekenis: 'bij het bos(je)'. Oudere verklaringen knopen aan bij de woordstam van het Nederlandse scheg 'uitspringende kin, kleine kiel' (vergelijk het Oudnoorse skagi 'uitspringende landpunt').(1)

Werknaam nieuwe gemeente
De voorlopige werknaam van de nieuwe gemeente was Fusiegemeente Harenkarspel, Schagen, Zijpe, ook wel afgekort tot Fusiegemeente HSZ (samengesteld uit de eerste letters van de fusiegemeenten).

Terug naar boven

Ligging

Schagen ligt N van Alkmaar en Heerhugowaard.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Schagen 325 huizen met 2.008 inwoners, verdeeld in de gelijknamige hoofdplaats 220/1.355 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen De Dorpen 7/49, Grootewal 8/49, Lolleburg en Lutjewal samen 4/34, De Miede 1/6, De Nes 18/105, Het Wadt 5/34, De Keins 8/47, De Lagedijk en Onderdijks samen 10/59, Zeegebuurtje en Zandvenne samen 6/33, Cornelissenwerf 3/18, Jaarsdorp 1/8, Avonddorp 1/8, Tjallewal 6/34, Tolke 9/58, Burghorn 8/56 en 'alleenstaande huizen' 10/55. Vlak voor de herindeling van 1-1-2013 heeft de gemeente ca. 7.500 huizen met ca. 18.700 inwoners. De huidige gemeente heeft ca. 20.000 huizen met ca. 47.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze stad, kun je terecht bij Historische Vereniging Schagen e.o., Schoenmakerspad 1, 1741 KV (de vereniging heeft voor zover wij weten nog geen website).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Visie en Missie van de nieuwe gemeente Schagen (dat wil zeggen; het document is samengesteld door de stuurgroep HSZ, als basis voor de nieuwe gemeente. De nieuwe gemeenteraad heeft formeel het recht om evt. een nieuw of gewijzigd document op te stellen).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Schagen heeft 25 rijksmonumenten.

- Schagen heeft 76 gemeentelijke monumenten.

- Het dorp Groenveld heeft 1 gemeentelijk monument.

- Westermolen.

- In Automuseum Schagen vind je een groot aantal auto's van verschillende bouwjaren en uit diverse landen. De collectie is zeer gevariëerd, hoewel DAF een prominente plaats inneemt. U ziet onder andere een DAF uit 1960, een Daffodil, de 33, de 44, de 55 en de 66 in verschillende uitvoeringen. Ook Volkswagen is met verschillende modellen vertegenwoordigd alsmede Amerikaanse modellen uit de jaren vijftig en zestig en diverse Franse en Engelse automobielen. Behalve de verzameling auto's is er nog een collectie oude motorfietsen en oud boerengereedschap. De collectie wordt regelmatig aangevuld met bijzondere auto's van mensen uit de regio die hun auto tijdelijk voor het museum ter beschikking stellen. Het museum is in 1991 gesticht door de heer Arie Kaptein. Na zijn overlijden in 1998 besluiten zijn kinderen met hulp van vrijwilligers het museum voort te zetten. Gratis toegang.

- Museumboerderij en Rijtuigmuseum Vreeburg is gevestigd in een geheel in oude stijl gerestaureerde 17e-eeuwse stadsboerderij. Op de begane grond zijn compleet ingerichte boerenkamers te bezichtigen met o.a. authentieke meubelen en gebruiksvoorwerpen. In de stallen en op de deel staan werktuigen van weleer opgesteld. Tevens zijn er klederdrachten, kanten kappen en speelgoed te bezichtigen. Op de 10 Westfriese Donderdagen (van begin juli t/m augustus) worden op de deel oude ambachten uitgeoefend, o.a. kantklossen, spinnen, het breien van kralentassen en stoelmatten. Bij het museum behoort ook een oude hoef- en wagensmidse, daar worden op de Westfriese Donderdagen de paarden van nieuwe hoefijzers voorzien. Op de bovenverdieping van het museum worden wisselende exposities georganiseerd. In het Rijtuigmuseum worden authentieke rijtuigen getoond.

- Regionaal Museum 1940-1945 Schagen e.o. is gevestigd in een van de torens van Slot Schagen. Door middel van kranten, foto's, uniformen en uitrustingsstukken wordt een beeld gegeven van de Tweede Wereldoorlog in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland. Tevens is er een tentoonstelling over de geschiedenis van het Slot.

- Gevelstenen in Schagen.

- De Duikersluis van de Burghorn in de Oudedijk - aan de W rand van de stad - dateert uit 1739 en is uitgevoerd als een uitwateringssluisje in combinatie met een in baksteen gemetselde gewelfbrug: De keermuur is gebouwd tegen de westzijde van de brug en is deels uitgevoerd als betonconstructie. Hierin bevindt zich een opening met een hefdeurtje of hefschuif als afsluitmiddel met daarboven een bewegingswerk met tandheugel. De brug bezat houten leuningen. De bakstenen duikersluis verkeerde al enkele jaren in een zeer slechte staat. Grote delen van het metselwerk waren gescheurd door onder meer wortelgroei. Op enkele plaatsen ontbrak zelfs het metselwerk. Het houten leuningen waren deels rot. Bij de restauratie in 2015 gold de bestaande configuratie als uitgangspunt. De in te boeten nieuwe bakstenen zijn uiterlijk gelijk aan de omringende stenen. Tijdens de restauratie is de sluitsteen van de westelijke toog teruggevonden. Deze nog zeer gave steen droeg het jaartal 1739. Aan weerszijden van de brug is een leuning geplaatst met gietijzeren balusters.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "De Magnusmannen is een vriendengroep uit Schagen die sinds 2014 muziekavonden organiseert in verschillende horecagelegenheden in de Magnusveste. Zelf niet gehinderd door enig muzikaal talent, is het streven van de Magnusmannen om periodiek niet-alledaagse muziekoptredens te verzorgen voor een brede doelgroep. Met als sleutelwoorden: gezelligheid, laagdrempeligheid en kwaliteit."

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Schagen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Schagen.

- Welzijn: - "Wonen Plus Welzijn is een brede maatschappelijke organisatie die actief is in de gemeenten Schagen, Hollands Kroon, Langedijk en Heerhugowaard. We bieden praktische diensten die mensen in staat stellen zo lang mogelijk te blijven meedoen in hun vertrouwde omgeving. Dat doen we dankzij de inzet van ruim duizend vrijwilligers en team van deskundige medewerkers. We houden ons team zo klein mogelijk. Hierdoor houden we ook de kosten zo laag mogelijk. Alle collega’s doen projecten, inclusief onze bestuurders.

Onze organisatie zet zich in voor mensen, die: in een kwetsbare positie verkeren en een expliciete hulpvraag hebben; we in hun vertrouwde omgeving, in de eigen thuissituatie op maat motiveren zodat zij zo lang mogelijk hun zelfstandigheid behouden en zelfredzaam blijven; eenzaam zijn; als mantelzorger overbelast raken; niet (meer) in aanmerking komen voor AWBZ-ondersteuning; een klein steunnetwerk hebben; vanwege hun leeftijd, ingrijpende levensgebeurtenis of ontwikkelingsfase in een kwetsbare positie verkeren, maar nog geen hulpvraag hebben; we preventief benaderen omdat zij gehandicapt of chronisch ziek zijn of als mantelzorger, weduwe of weduwnaar ondersteuning behoeven. We richten ons bovendien op groepen mensen zoals buurtbewoners en Nieuwe Nederlanders. Ook hebben wij oog voor onze eigen en toekomstige vrijwilligers, re-integranten en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Schagen De Hoep.

Reactie toevoegen