Wijdenes

Plaats
Dorp
Drechterland
West-Friesland
Noord-Holland

Wijdenes.JPG

Wijdenes

Wijdenes

Wijdenes (2).JPG

Het landschap bij Wijdenes

Het landschap bij Wijdenes

Wijdenes (3).JPG

Maar ook dit is bij Wijdenes

Maar ook dit is bij Wijdenes

NH gemeente Wijdenes in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Wijdenes in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Wijdenes in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Wijdenes

Terug naar boven

Status

- Wijdenes is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970; per 1-8-1970 over naar gemeente Venhuizen, in 2006 over naar gemeente Drechterland.

- Wapen van de voormalige gemeente Wijdenes.

- Onder het dorp Wijdenes vallen ook de buurtschappen Blokdijk, Kraaienburg, Lekerweg (grotendeels) en Wijmers.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wijdenes ligt aan het Markermeer en ligt verder O van het dorp Schellinkhout, ZO van de stad Hoorn en de dorpen Blokker, Oosterblokker en Zwaag, ZZO van het dorp Westwoud, ZW van de dorpen Hem, Venhuizen, Hoogkarspel en Lutjebroek en W van het dorp Oosterleek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Wijdenes 95 huizen met 527 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 66/347 (= huizen/inwoners), het dorp Oosterleek 25/153 en de buurtschappen De Molens 2/8 en Molenbuurt 2/19. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Wijdenes, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Vereniging Suyder-Cogge.

- Ca. 30 verhalen uit de geschiedenis van Wijdenes door Piet Ham.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Beeldkwaliteitsplan Kerkbuurt Wijdenes (2018).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wijdenes heeft 7 rijksmonumenten.

- Wijdenes heeft 11 gemeentelijke monumenten.

- Stofmolen.

- Verzetsmonument Sally (Trambaan) herinnert de inwoners van Wijdenes aan het afwerpterrein waar Britse vliegtuigen van oktober 1944 tot mei 1945 28 ton wapens en munitie hebben gedropt voor de ondergrondse strijdkrachten. De boerderij van waaruit verzetsgroep Sally de gedropte goederen verspreidde lag vlakbij het afwerpterrein. Na de oorlog kreeg deze boerderij de naam Sally. De boerderij is inmiddels afgebroken. Op deze plek is in 2013 verzetsmonument Sally gerealiseerd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Minikermis (weekend in april).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Vluchthaven Wijdenes.

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie van oude ansichtkaarten van Wijdenes.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wijdenes (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Roelof van Wienesse. - De Spinaker SO Wijdenes is een openbare school voor Speciaal Onderwijs aan moeilijk lerende leerlingen met een psychatrische diagnose, die geen onderwijs kunnen volgen binnen een reguliere school. Er zijn 2 klassen waarin maximaal 18 leerlingen onderwijs kunnen volgen. Naast onderwijs ontvangen alle leerlingen van deze school een behandeling bij Parlan. - De in 1914 opgerichte Kantklosschool Wijdenes is de enige nog altijd in functie zijnde officiële kantklosschool van Nederland. Overigens is de school tegenwoordig in buurdorp Schellinkhout gevestigd.

- Muziek: - Koninklijk Fanfarekorps Ons Genoegen is opgericht in 1900.

- Sport: - Voetbalvereniging WSW is opgericht in 1948.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging 't Mosterdzaadje is opgericht in 1861 en daarmee de oudste toneelvereniging van West-Friesland. Na enig speurwerk is gebleken dat 't Mosterdzaadje zelfs de op een na oudste toneelvereniging is van Nederland! Hun repertoire bestaat uit komedies, tragi-komedies, kluchten en thrillers. Zowel in het voorjaar (april) als najaar (november) worden twee of drie voorstellingen gegeven. De vereniging beschikt over ca. 20 mannen en vrouwen tussen de ca. 19 en ca. 66 jaar oud, daarbij terzijde gestaan door een geweldige crew. Zij verzorgen de verlichting, het geluid, het decor, de rekwisieten, de grime en de kleding. De regie wordt bij toerbeurt verzorgd door een van de leden. Alle repetities en gespeelde stukken worden opgevoerd in Theater De Wiekslag in Wijdenes.

- Veiligheid: - Stichting Reddingsstation Wijdenes is opgericht in 2007 en houdt zich bezig met hulpverlening op het Markermeer. Hun missie: Mensen redden; Snel, professioneel en kosteloos; 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Daarvoor zijn twee reddingboten in de vaart die opereren vanuit de Vluchthaven van Wijdenes. Het station bestaat volledig uit vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om hulp te bieden aan mensen en schepen in nood op het water.

Reactie toevoegen