Scharwoude

Plaats
Dorp
Koggenland
West-Friesland
Noord-Holland

Scharwoude.JPG

Onder aan de dijk in Scharwoude.

Onder aan de dijk in Scharwoude.

Scharwoude (2).JPG

Dorpsgezicht Scharwoude.

Dorpsgezicht Scharwoude.

Scharwoude..JPG

De Kerk van Scharwoude.

De Kerk van Scharwoude.

Scharwoude

Terug naar boven

Status

- Scharwoude is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1853; in 1854 over naar gemeente Avenhorn, in 1979 over naar gemeente Wester-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Koggenland.

- Onder het dorp Scharwoude valt ook een deel van buurtschap De Hulk.

- Wapen van de voormalige gemeente Scharwoude.

- Niet te verwarren met Noord-Scharwoude en Zuid-Scharwoude in de gemeente Langendijk.

Terug naar boven

Ligging

Scharwoude ligt direct ZW van Hoorn en grenst in het W aan de provincialeweg N247 (Amsterdam-Hoorn), in het O aan het IJsselmeer en wordt doorsneden door de spoorlijn Hoorn-Zaandam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Scharwoude 52 huizen met 241 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 170 huizen met ca. 425 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Scharwoude, kun je terecht bij Historische Vereniging Hemony.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Scharwoude heeft 4 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten en foto's van Scharwoude. Bijzonder is dat - als je erop klikt! - naast de oude ansicht of foto ook een foto van de actuele situatie is geplaatst.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Scharwoude (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Sport: - IJsclub Scharwoude - Grosthuizen is opgericht in 1897.

- Zorg: - Zorgboerderij Stille Pieter. Zorgboer Willem Schilder verzamelt al jaren alles wat met de historie van de landbouw in Nederland te maken heeft. Hij bezit dan ook een enorme verzameling oude landbouwwerktuigen, arrensledes, koetsen, kaaspersen etc. Hij weet er veel van en vertelt er graag over als je hem ernaar vraagt. Enkele jaren geleden heeft hij een speciale ruimte gebouwd waar alles netjes staat uitgestald en waar ruimte is voor wie dat wil om kleine restauratiewerkzaamheden te verrichten. Het idee is om er in de toekomst een klein museum van te maken. De koetsen worden vaak gebruikt voor trouwerijen en de kaaspersen en arrensledes worden regelmatig uitgeleend aan bloemenflora's, tentoonstellingen en verder iedereen die geïnteresseerd is. Willem Schilder doet dit uit liefhebberij en omdat hij graag ziet dat anderen ook van de mooie oude spullen kunnen genieten.

Reactie toevoegen