De Weere

Plaats
Dorp
Opmeer
Noord-Holland

de weere dorpsstraat 1960 [640x480].jpg

De Weere Dorpsstraat 1960

De Weere Dorpsstraat 1960

De Weere..JPG

Onderweg naar De Weere.

Onderweg naar De Weere.

De Weere. (2).JPG

De Weere bereikt.

De Weere bereikt.

De Weere. (3).JPG

Midden in de Weere.

Midden in de Weere.

De Weere

Terug naar boven

Status

- De Weere is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Opmeer. T/m 1978 was het dorp verdeeld over de gemeenten Hoogwoud, Abbekerk en Sijbekarspel. Vandaar dat het dorp ook 3 postcodes heeft (1661-1663); een postcode kan en mag om allerlei redenen altijd maar onder 1 gemeente vallen, en aangezien het dorp onder 3 gemeenten viel, waren er dus ook 3 postcodes nodig.

- Onder het dorp De Weere vallen ook de buurtschappen Harderwijk en Paradijs.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Oorspronkelijk heette deze plaats Abbekerkeweere, ook wel Abbekerkerweere. De naam is in 1868 gewijzigd in De Weere.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp De Weere ligt N van de dorpen Sijbekarspel en Wadway, NO van de dorpen Spanbroek en Opmeer, O en NO van het dorp Hoogwoud, ZO van het dorp Aartswoud, Z van het dorp Middenmeer, ZW van het dorp Lambertschaag, W van het dorp Abbekerk en de A7 en NNW van de dorpen Benningbroek en Wognum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft De Weere 67 huizen met 526 inwoners, waarvan 20/128 (= huizen/inwoners) onder de gemeente Abbekerk, 42/370 onder de gemeente Hoogwoud en 5/28 onder de gemeente Sijbekarspel. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 870 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Aartswoud, De Weere en De Gouwe.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Weere heeft 4 rijksmonumenten, zijnde de stolpboerderij uit 1913 met bijbehorend hek op Driestedenweg, en de Sint Lambertuskerk met pastorie en tuinhek (dat zijn er dus 3).

- De eerste kerk in De Weere verrijst in 1816 en vervangt nabijgelegen schuurkerken. De kerk is in 1854 uitgebreid, en in 1904 gesloopt, om te worden opgevolgd door de huidige Sint Lambertuskerk (overigens de enige kerk in Noord-Holland die aan de heilige Lambertus is gewijd). De bouw daarvan start in 1905. De materialen worden per trein aangevoerd naar Abbekerk en per boot langs de Veken naar de plaats van bestemming gebracht. Eind 1906 is men zover met de bouw dat men al kan gaan kerken. Op 6 mei 1907 is de kerk plechtig geconsacreerd (ingewijd). Het interieur is van kalkzandsteen. Waarschijnlijk is dit de eerste kalkzandsteenkerk van Nederland. Het heeft een hoog gewelf (vroeger beschilderd) en daar de toren in verhouding moest zijn, reikt deze tot 45 meter boven de grond. Het priesterkoor heeft nog de originele betegeling. De banken, de plavuizen en de vele grijze tinten zijn van na de brand van 1963.

Op 23 oktober 1963 is men bezig met boktorbestrijding met benzine en petroleum in het dakgebint van de kerk, tussen de toren en de absis. Als een looplamp breekt, ontstaat er brand. In een ogenblik staat heel het dak in lichter laaie. Brandende stukken hout komen naar beneden en verwoesten de vloer en de banken. Ook de preekstoel wordt zwaar beschadigd. Maar de absis en de zijbeuken hebben weinig te lijden. Na herstelwerkzaamheden kan de kerk in december 1964 weer in gebruik worden genomen. De Sint Lambertus parochie is onderdeel van regio De Waterkant.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Klapbroeken.

- Kermis (in het weekend van de tweede zondag in juli). De kermis start op zaterdag met de Prutrace De Weere. Het parcours is ruim 3,5 km lang en gaat door weilanden, akkers en ongeveer 40 sloten van 2 tot 10 meter breed.

Terug naar boven

Links

- Jongeren: - Jongerenvereniging Argos organiseert door het jaar heen diverse evenementen voor de jeugd in De Weere en omgeving.

- Muziek: - Volkslied De Weere.

Reactie toevoegen