De Goorn

Plaats
Dorp
Koggenland
Noord-Holland

De Goorn. (2).JPG

Dorpsgezicht De Goorn

Dorpsgezicht De Goorn

De Goorn..JPG

De Goorn lag tijdens het maken van deze foto bezaaid met toiletpapier. Restant van een feestje?

De Goorn lag tijdens het maken van deze foto bezaaid met toiletpapier. Restant van een feestje?

De Goorn

Terug naar boven

Status

- De Goorn is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. T/m 1978 gemeente Berkhout, in 1979 over naar gemeente Wester-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Koggenland.

- Onder het dorp De Goorn valt ook de buurtschap Zuid-Spierdijk (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 den Gore, 1680 herdruk 1745 De Gooren.

Naamsverklaring
Betekent goor, gore 'moerassige bosgrond'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp De Goorn ligt N van de dorpen Avenhorn en Oudendijk, NO van het dorp Schermerhorn, O van de dorpen Ursem en Rustenburg, ZZO van het dorp Spierdijk, ZZW van het dorp Zuidermeer, ZW van het dorp Berkhout en de stad Hoorn, W van het dorp Scharwoude, NW van de dorpen Grosthuizen en Schardam en NNW van het dorp Beets.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp De Goorn 21 huizen met 98 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de in 1973 opgerichte Historische Vereniging Hemony. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de vereniging in 2013 hebben ze een mooi fotoboek uitgegeven, waarbij ze afbeeldingen van ca. 50 locaties in de dorpen Avenhorn, De Goorn, Grosthuizen, Oudendijk en Scharwoude hebben geplaatst, met een oude afbeelding van een foto of ansichtkaart, en daarnaast een foto van de huidige situatie, zodat je mooi in een oogopslag kunt zien hoe veel er in de loop der jaren op een bepaalde locatie is veranderd, of juist niet. Via de link is het boek ook online te bekijken en te lezen. Hoe deze vereniging aan haar bijzondere naam is gekomen, kun je lezen op de pagina van Grosthuizen, kopje Geschiedenis.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Onderwijs
De eerste Jozefschool stond sinds 1921 op de plek waar de huidige Dwingel begint. In 1950 wordt er een tweede lagere school in De Goorn geopend: de Sint Agnes. 13 jaar staan er een een meisjesschool en een jongensschool op geringe afstand van elkaar. Vanaf 1963 zitten de jongens en meisjes weer bij elkaar. In 1975 wordt De Overhaal in Avenhorn gesticht. Hierdoor wordt de oude Jozefschool overbodig en afgebroken. Maar de naam komt terug in 1985, als de kleuterscholen Rosa en Dikkertje Dap samen met de Agnesschool weer Jozefschool worden. Het huidige schoolgebouw is opgeleverd in 1980 en bood naast basisonderwijs ook plek voor Peuterspeelzaal Duimelot. De Jozefschool is in 2021 gefuseerd met De Overhaal in Avenhorn. Ze zijn in dat dorp verder gegaan onder de naam RKBS De Sprankeling. De Jozefschool is in juli 2021 dus gesloten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De huidige RK kerk O.L. Vrouw Rozenkrans (De Goorn 69) dateert uit 1930 en is van de hand van Joseph Cuypers en Pierre Cuypers junior, respectievelijk zoon en kleinzoon van de beroemde Pierre Cuypers. De voorganger dateerde uit 1873, is in 1922 uitgebreid en in 1929 gesloopt om plaats te maken voor de huidige kerk. In vele opzichten interessante interbellumkerk met toren, in laat-neogotische tot expressionistische vormen. Geen transept. De hoge toren is sober, met een kopergroene spits. Links van de kerk staat een oudere pastorie. Rechts van de kerk is het grote R.K. kerkhof achter de kerk te bereiken. Aan de rechter zijde van het koor, links langs het pad richting kerkhof, is ongeveer begin jaren 2010 een kleine Mariakapel aangebouwd, die dagelijks open is. Binnen, tegen de muren van beide zijbeuken, zijn de 14 kruiswegstaties aangebracht. Deze komen vermoedelijk uit de eerdere kerk ter plaatse. In het koor bevinden zich 5 glas-in-loodramen uit de bouwtijd.

"In 1636 arriveert de Dominicaanse pater Augustinus Leerse in onze contreien en start een “missiestatie” in Avenhorn en omgeving. Vanaf dat moment tot 2011 is onze parochie onafgebroken bediend door de paters dominicanen oftewel de predikbroeders, 375 jaar lang (in totaal hebben 57 dominicanen kortere of langere tijd in onze parochie gewoond waarvan 25 pastoors). In november 2011 is dit groots gevierd. In dezelfde maand vierden we ook het 25-jarig jubileum van pastoor Gerard Braks O.P. in onze parochie, zijn emeritaat en de overdracht van de bediening van Parochie De Goorn aan wereldheren van het bisdom.

De huidige pastoor, pastor Nico Knol, is daarmee de eerste pastoor die niet van Dominicaanse huize is. Pastor Knol is afkomstig uit West-Friesland en daarmee zoals hij zelf zegt bekend met de omgeving en de bewoners. Dat is maar goed ook, want in de annalen van de dominicanen is terug te vinden dat in onze regio “de zware zeedampen en de vunzige moeraslucht uit de polders opsteeg, wat de gezondheid van de paters niet ten goede kwam”. Maar ook de mensen staan als bijzonder bekend. Van vicaris Geukers komt de (positief bedoelde) uitspraak: “Dat kan alleen in De Goorn, met dat gekke volk daar”. Als de priesters uiteindelijk gewend zijn aan de omgeving en de mensen, vinden ze onze parochie een prima plek, getuige ook de uitspraak van pater Braks: “Voor ik hier benoemd werd heb ik wel eens gedacht ‘je zult toch in deze negorij terecht komen’, maar toen wist ik nog niet dat het uiteindelijk een gouden greep bleek te zijn”.

Gedurende de geschiedenis zijn diverse kerken en pastorieën op diverse plekken in de parochie gebouwd. De voormalige pastorie in De Goorn, nu Dominicushuis geheten, dateert uit 1853 en fungeert nu als parochiecentrum waarin de werkruimten van de pastoor, de parochiecoördinator en het secretariaat zijn gevestigd. In het Dominicushuis vinden vele vergaderingen plaats van diverse groepen uit onze parochie, maar ook is het de plek waar bij de koffie veel gelachen, maar soms ook gehuild wordt. In en om de kerk zijn nog vele bijzonderheden te vinden die het waard maken om een eigen hoofdstuk te krijgen. Ik noem alleen maar de kerkhoven, de Mariakapel, de glas-in-loodramen, de klokkentoren met klokken, uurwerk en wijzerplaten. Om dat allemaal te beschrijven in deze parochiegids gaat veel te ver. Daar hebben we echter een heel goed alternatief voor:

Ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan is namelijk een zeer fraai vormgegeven geschiedenisboek van de parochie verschenen van ruim 400 pagina’s met veel afbeeldingen met hoofdstukken over de vroege geschiedenis, de gebouwen, het begraven, de koren en hoofdstukken over de ontwikkelingen en de mensen van de laatste 25 jaar. Dit boek is nog altijd verkrijgbaar bij het secretariaat voor de (kost)prijs van €25,-. Een aanrader voor elke parochiaan en voor iedereen met een (verre) band met onze levende parochie." Aldus Frank van Leerdam in het parochieblad van Parochie De Goorn.

- Gevelstenen in De Goorn.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Zou je vaker willen wandelen / bewegen maar komt het er steeds maar niet van? Sluit je dan aan bij de grote groep ochtendwandelaars die iedere woensdag om 9.00 uur vertrekt vanaf Gezondheidscentrum De Goorn, o.l.v. Anneke Koeckhoven (die gespecialiseerd is in welzijnsbevordering door energie-efficiënt en blessure-preventief bewegen).

Apollo Open Wintertoermooi
"Met een super enthousiaste commissie organiseren we jaarlijks gedurende een week begin februari het Apollo Open Wintertoernooi. Samen met de deelnemers en sponsors maken we er altijd een sportief, bruisend maar zeker ook gezellig toernooi van. Iedereen met een geldig lidmaatschap van de KNLTB is welkom om deel te nemen. Aarzel niet en schrijf je in. Dit super gezellige toernooi wordt gespeeld in Sportcentrum West-Friesland in De Goorn. We spelen met een volledige 3e set. De wedstrijden kunnen ingedeeld worden vanaf 18.00 uur op maandag t/m vrijdag en vanaf 9:00 uur in het weekend. De volgende onderdelen worden georganiseerd tijdens het Apollo Open Wintertoernooi: Gemengd dubbel; Heren dubbel; Dames dubbel."

Indrukwekkend Dubbeltoernooi
"In 1985 werd Zwembad De Tobbe in De Goorn gesloopt en kwam tennisbaan 4 daarvoor in de plaats. Dat was tevens de start van het Apollo 4 Dubbeltoernooi (vandaar de naam). Deze naam is 30 jaar lang de toernooinaam geweest, maar sinds 2015 heet het 'Indrukwekkend Dubbeltoernooi' (begin september), naar de hoofdsponsor: Communicatiebureau Indrukwekkend. 1996 was een memorabel jaar: er waren 225 partijen, we speelden in afvalschema’s en er werden spelers uitgeloot. Het was die week bloedheet. Iedereen speelde 3-setters en de gebroeders Kenter waren nog met een partij bezig op zondagnacht om 02.15, toen de automatische sproei installatie aan ging. Sinds die legendarische wedstrijd hebben de broertjes geen editie meer gemist. De laatste jaren zijn er tussen de 120 en 140 partijen en spelen we in poules of schema's. Onze doelstelling is altijd om deelnemers zoveel mogelijk kans te geven om een aantal wedstrijden te kunnen spelen. Uiteraard spelen het aantal inschrijvingen en de capaciteit hierbij een belangrijke rol.

We begonnen op gravel, hebben vervolgens 1 jaar op Dynatop gespeeld en spelen sindsdien op kunstgras dat in 2016, na bijna 20 jaar trouwe dienst, vernieuwd is. Tot 2000 werden de finales nog met scheidsrechters gespeeld. Dat gaf vaak meer ruzie en ergernis dan zonder. Ook de “prijzentafel” zoals we die in het verleden hadden behoort tot het verleden. We maken gebruik van TennisDirect cadeaubonnen. Het prijzengeld hebben we zelfs kunnen verhogen. Als extraatje, en ondertussen een begrip in tennisland, hebben we op de vrijdagavond de loterij waarbij geweldige prijzen worden verloot onder de deelnemers van het toernooi. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je aanwezig bent bij de loterij. Als we anno 2015 zo terug kijken op de afgelopen 30 jaar, blijkt maar weer dat het Apollo4-toernooi het waard is om weer 30 jaar vooruit te gaan als een 'Indrukwekkend Dubbeltoernooi'!"

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In de gemeente Koggenland zijn per dorp diverse 'doe-teams' actief die zich inzetten voor de realisatie van een specifiek project. In 2016 en in 2017 hebben oeverzwaluwen zich genesteld in zandhopen langs de Jaagweg/Braken in De Goorn. Een doe-team zet zich sinds 2018 in voor de realisatie van een permanente of mobiele oeverzwaluwenwand. Daarnaast wil het doe-team graag kennis over verschillende zwaluwsoorten delen. De deelnemende inwoners van het doe-team dragen zorg voor contacten met natuurvereniging KNNV, het verzamelen van ervaringen met andere oeverzwaluwenwanden en het vinden van een goede "nestlocatie”. De gemeente faciliteert de inwoners in het doe-team. Denk daarbij aan het zoeken naar de juiste contacten en uitzoeken van eigendomssituaties van mogelijke locaties. Ook heeft de gemeente zich bereid verklaard om een eventueel in te dienen budgetaanvraag voor dit project te beoordelen op basis van door de raad gestelde criteria.

- Doe-team Dorpsbos De Goorn-Avenhorn heeft in 2019 een plan voor het Dorpsbos gemaakt met daarin realisatie van de volgende wensen: behouden schelpenpad; verharden recreatiepad vanaf sportveld parallel aan de Braken; verharden recreatiepad vanaf sportveld naar verbinding Buitenroede/Jaagweg; verharden recreatiepad parralel aan de Braken; aanbrengen nieuw verhard recreatiepad naar nieuw te plaatsen voetgangersbruggetje; nieuw te plaatsen dam met duiker; multifunctioneel recreatieveld, sportveld en schaatsbaan. "Het college van B&W heeft in oktober 2019 ca. € 82.000,- beschikbaar gesteld voor de volgende initiatieven van doe-team Dorpsbos: aanleg van 1072 meter aan asfaltpaden in het Dorpsbos; plaatsen van 3 bordjes ‘honden aan de lijn’ plus 3 plattegrondborden (met aangegeven losloopgebied) bij de entrees; plaatsen van een stroomkast ten behoeve van evenementen. Een prachtig resultaat van doe-team Dorpsbos!" Aldus de gemeente. In november 2019 is circa 1 km asfaltpad in het Dorpsbos aangelegd. Het asfalt is ingestrooid met schelpen, waardoor de paden een natuurlijke uitstraling hebben. In het voorjaar van 2020 is een wandelbrug geplaatst. In 2020 is verder nog een stroomkast geplaatst ten behoeve van evenementen en zijn extra informatieborden geplaatst m.b.t. het uitlaten van honden.

- De ondergrond van speeltuin Boogfries in De Goorn bestond volledig uit rubberen tegels. De tegels waren onderhevig aan weersomstandigheden. Bij warmte krompen ze, waardoor er grote gevaarlijke kieren tussen de tegels kwamen. Veel tegels trokken daarbij ook krom, waardoor er ook gevaarlijke opstaande randen ontstonden. Daarnaast gaven de tegels bij warmte flink af en produceerden de tegels bij hitte een onaangename bedrukkende en indringende geur. Bij kou zetten de tegels (weer) uit en lagen de tegels vaak los. Ook waren de tegels bij kou en vorst erg snel glad.

Het college van B&W heeft in oktober 2019 € 26.500,- beschikbaar gesteld aan het plan van doe-team Speeltuin Boogfries De Goorn voor het opwaarderen van de speeltuin. De opwaardering omvat het vervangen van rubberen tegels in de speeltuin door veiligheidsgras en trottoirtegels. Daarnaast is de wip vervangen en is er een hinkelbaan aangelegd. Voor dit alles moesten natuurlijk wel eerst de oude tegels worden verwijderd. Daar hebben de inwoners voor gezorgd: op 23 november 2019 heeft doe-team Speeltuin Boogfries de handen uit de mouwen gestoken. De inwoners hebben een laag rubbertegels en daaronder een laag trottoirtegels verwijderd. Dit waren in totaal circa 2000 tegels. "Al met al een prachtig resultaat van het doe-team!", aldus de gemeente.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten en foto's van De Goorn. Bijzonder (want je ziet dit helaas niet veel) en bijzonder hándig is dat naast de oude ansicht of foto ook een foto van de actuele situatie is geplaatst.

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Hou je van naar muziek luisteren? Maar zou je ook heel graag zelf muziek willen máken? Muziekschool Koggenland helpt je deze wens in vervulling te laten gaan. Ze bieden muzieklessen voor jong en ouder, gegeven door professionele docenten. Muziekmaken ontwikkelt onze hersenen op tal van gebieden. Met andere woorden: Muziek maakt slim! Het is bewezen dat kinderen die muziekmaken en muziekles volgen beter presteren op school dan kinderen die dat niet doen. Bovendien is het volgen van muziekles een sociale aangelegenheid, het bevordert integratie en levert veel plezier op. Meer over muziek en het effect daarvan op o.a. het brein vind je onder de link. Muziekschool Koggenland is ontstaan vanuit een toenemende vraag naar muzieklessen voor verschillende instrumenten. Oprichter Patrick Rus geeft al sinds 1996 piano- en keyboardlessen in De Goorn, het hart van deze gemeente. Verder kun je er terecht voor o.a. zangles, saxofoonles, vioolles, dwarsfluitles en harples.

- Brassband Kunst naar Kracht De Goorn komt tijdens concoursen sinds 1979 uit in de 1e divisie (voorheen heette dat de afdeling Superieur). Ze spelen dus op hoog niveau, en nemen ook jaarlijks deel aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) en sinds 2013 ook aan het 4-jaarlijkse Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade.

- "New Brass & Rhythm is een nieuw orkest voor jonge muzikanten tussen de 11 en 30 jaar van Brassband Kunst naar Kracht uit De Goorn. Het doel is om met enthousiaste leeftijdsgenoten uit heel Noord-Holland deel te nemen aan diverse concerten en evenementen. Samen met leeftijdsgenoten muziek (én lol) maken is het hoofddoel van dit orkest. Wij zoeken naar enthousiaste muzikanten die het een uitdaging vinden om in dit orkest mee te spelen. Nadat je je hebt aangemeld om mee te doen met dit waanzinnige orkest, kom je met ons meespelen tijdens de repetitie-avonden. We spelen lichte muziek, maar wel op niveau om ons voor te bereiden op de concerten die we gaan geven. Wij zoeken cornetten, euphoniums, bugels, bassen, trombones, baritons, althoorns en slagwerkers. De repetities houden we iedere vrijdag van 18.45-20.00 uur in clubgebouw De Koperblazer in De Goorn. Het orkest staat onder leiding van Erik Kluin.

We gaan bij zoveel mogelijk grote en kleinere evenementen optreden om ons orkest in de regio te promoten. Muzikanten van New Brass & Rhythm krijgen naast hun deelname aan concerten ook masterclasses van professionele muzikanten en er zijn ook nog allerlei andere leuke extra’s! Dit orkest brengt uiteraard kosten met zich mee. Om een gedeelte van deze kosten te kunnen dekken, betaal je contributie. Voor € 10,- per maand krijg jij een fantastische muzikale ervaring met leeftijdsgenoten."

- Sport: - Tennisvereniging TV Apollo is opgericht in 1969 en heeft in 1994 dus het 25-jarig bestaan gevierd. Er is toen een jubileumboek vervaardigd dat aan alle toenmalige leden is geschonken. Aangezien het boek een fraai verslag is van de eerste 25 jaren van de geschiedenis van TV Apollo, is het jubileumboek gedigitaliseerd en via de site van TV Apollo ook online te lezen.

- Gymvereniging EDO in De Goorn is opgericht in 1933. "Bij Edo Gym mag je altijd proef komen draaien. Lijkt Freerunnen iets voor jou, of Gym op woensdagmiddag? Meld je aan bij de leiding en vraag of je mee mag doen. Inschrijven kan natuurlijk ook direct! Onze turnsters presteren op hoog niveau. De toptalenten zelfs in de 3e divisie. Diverse meiden stromen door naar de landelijke finales. Kom gymmen en doe mee met de proeflessen. Bij Edo Gym kun je goed in vorm blijven! Bootcamp, Zumba en Aerobics, Gym4Fun: bij iedere les ben je in beweging. Van jong tot oud, is het Edo Gym die je in beweging houdt!"

- Zorg: - Gezondheidscentrum De Goorn is een samenwerkingsverband van diverse 1e lijns zorgverleners, waaronder huisarts / apotheek, fysiotherapie, huidtherapie, diëtist, thuiszorg, mensendieck, kinderoefentherapie en logopedie.

- "De veiligheid van wonen in een complex, met een aantal voorzieningen in de buurt en zorg op afspraak. In Rozenstaete in De Goorn is dit mogelijk. Het complex bestaat uit 68 woningen, waarvan 36 huur- en 32 koopappartementen. De appartementen worden verhuurd door van der Borden Vastgoed. Voor zorg kunt u een beroep doen op het wijkzorgteam van zorginstelling Wilgaerden. Zij kunnen u ondersteunen met deskundige verpleging, persoonlijke verzorging, begeleiding, huishoudelijke zorg en zorgalarmering. Tijdelijk of voor langere tijd. Het team staat 24 uur per dag en zeven dagen in de week voor u klaar op afspraak. We denken graag met u mee over de zorg die het beste bij u past. Samen met u en uw eventuele familie of mantelzorger kijken we hoe we u het beste kunnen ondersteunen. De bewoners kunnen tegen een geringe vergoeding gebruikmaken van de voorzieningen van het complex. De locatie ligt op 500 meter van winkelcentrum Vijverhof en op 400 meter van de bibliotheek. U kunt er goed wonen met veel georganiseerde activiteiten voor de bewoners, zoals bridge, gym, fitness, koffiemomenten, bijarten en koersbal. Op regelmatige basis wordt er in de grote zaal gezamenlijk gegeten."

- "Vriendenhuis De Goorn (in de gelijknamige straat, op huisnr. 50) van zorginstelling Roads is een combinatie van gastenverblijf en activiteitencentrum voor cliënten uit de GGZ. Het Vriendenhuis wordt gerund door ervaringsdeskundigen. De behoeften en ervaringen van cliënten sturen het aanbod. Ook krijgen mensen met een psychische kwetsbaarheid hier de middelen om - naar vermogen én met hun beperking - te kunnen meedoen in de samenleving door verschillende werkzaamheden uit te voeren. Het Vriendenhuis is daardoor een oefenplaats voor duurzame maatschappelijke participatie. Het Vriendenhuis biedt tal van werkzaamheden voor cliënten zoals werk in de administratie, de keuken, bij de receptie, gastheer en gastvrouw zijn, facilitaire dienstverlening enz. Al deze werkzaamheden bieden mogelijkheden om in deeltijd en naar draagkracht te experimenteren met nieuwe rollen, uitdagingen en vaardigheden. Daarbij wordt rekening gehouden met ieders kwetsbaarheden en kwaliteiten. Roads beheert ook Vriendenhuizen in Den Helder, Amsterdam en Lisse."

Reactie toevoegen