De Goorn

Plaats
Dorp
Koggenland
Noord-Holland

De Goorn. (2).JPG

Dorpsgezicht De Goorn

Dorpsgezicht De Goorn

De Goorn..JPG

De Goorn lag tijdens het maken van deze foto bezaaid met toiletpapier. Restant van een feestje?

De Goorn lag tijdens het maken van deze foto bezaaid met toiletpapier. Restant van een feestje?

De Goorn

Terug naar boven

Status

- De Goorn is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. T/m 1978 gemeente Berkhout, in 1979 over naar gemeente Wester-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Koggenland.

- Onder het dorp De Goorn valt ook de buurtschap Zuid-Spierdijk (deels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp De Goorn ligt N van de dorpen Avenhorn en Oudendijk, NO van het dorp Schermerhorn, O van de dorpen Ursem en Rustenburg, ZZO van het dorp Spierdijk, ZZW van het dorp Zuidermeer, ZW van het dorp Berkhout en de stad Hoorn, W van het dorp Scharwoude, NW van de dorpen Grosthuizen en Schardam en NNW van het dorp Beets.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp De Goorn 21 huizen met 98 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de in 1973 opgerichte Historische Vereniging Hemony. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de vereniging in 2013 hebben ze een mooi fotoboek uitgegeven, waarbij ze afbeeldingen van ca. 50 locaties in de dorpen Avenhorn, De Goorn, Grosthuizen, Oudendijk en Scharwoude hebben geplaatst, met een oude afbeelding van een foto of ansichtkaart, en daarnaast een foto van de huidige situatie, zodat je mooi in een oogopslag kunt zien hoe veel er in de loop der jaren op een bepaalde locatie is veranderd, of juist niet. Via de link is het boek ook online te bekijken en te lezen. Hoe deze vereniging aan haar bijzondere naam is gekomen, kun je lezen op de pagina van Grosthuizen, kopje Geschiedenis.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De huidige RK kerk O.L. Vrouw Rozenkrans (De Goorn 69) dateert uit 1930. De voorganger dateerde uit 1873, is in 1922 uitgebreid en in 1929 gesloopt om plaats te maken voor de huidige kerk. Het dorp heeft nog altijd een eigen parochie.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Zou je vaker willen wandelen / bewegen maar komt het er steeds maar niet van? Sluit je dan aan bij de grote groep ochtendwandelaars die iedere woensdag om 9.00 uur vertrekt vanaf Gezondheidscentrum De Goorn, o.l.v. Anneke Koeckhoven (die gespecialiseerd is in welzijnsbevordering door energie-efficiënt en blessure-preventief bewegen).

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten en foto's van De Goorn. Bijzonder (want je ziet dit helaas niet veel) en bijzonder hándig is dat naast de oude ansicht of foto ook een foto van de actuele situatie is geplaatst.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - De eerste Jozefschool stond sinds 1921 op de plek waar de huidige Dwingel begint. In 1950 wordt er een tweede lagere school in De Goorn geopend: de Sint Agnes. 13 jaar staan er een een meisjesschool en een jongensschool op geringe afstand van elkaar. Vanaf 1963 zitten de jongens en meisjes weer bij elkaar. In 1975 wordt De Overhaal in Avenhorn gesticht. Hierdoor wordt de oude Jozefschool overbodig en afgebroken. Maar de naam komt terug in 1985, als de kleuterscholen Rosa en Dikkertje Dap samen met de Agnesschool weer Jozefschool worden. Het huidige schoolgebouw is opgeleverd in 1980 en biedt naast basisonderwijs ook plek voor Peuterspeelzaal Duimelot.

- Muziek: - Hou je van naar muziek luisteren? Maar zou je ook heel graag zelf muziek willen máken? Muziekschool Koggenland helpt je deze wens in vervulling te laten gaan. Ze bieden muzieklessen voor jong en ouder, gegeven door professionele docenten. Muziekmaken ontwikkelt onze hersenen op tal van gebieden. Met andere woorden: Muziek maakt slim! Het is bewezen dat kinderen die muziekmaken en muziekles volgen beter presteren op school dan kinderen die dat niet doen. Bovendien is het volgen van muziekles een sociale aangelegenheid, het bevordert integratie en levert veel plezier op. Meer over muziek en het effect daarvan op o.a. het brein vind je onder de link. Muziekschool Koggenland is ontstaan vanuit een toenemende vraag naar muzieklessen voor verschillende instrumenten. Oprichter Patrick Rus geeft al sinds 1996 piano- en keyboardlessen in De Goorn, het hart van deze gemeente. Verder kun je er terecht voor o.a. zangles, saxofoonles, vioolles, dwarsfluitles en harples.

- Brassband Kunst naar Kracht De Goorn komt tijdens concoursen sinds 1979 uit in de 1e divisie (voorheen heette dat de afdeling Superieur). Ze spelen dus op hoog niveau, en nemen ook jaarlijks deel aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) en sinds 2013 ook aan het 4-jaarlijkse Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade.

- "New Brass & Rhythm is een nieuw orkest voor jonge muzikanten tussen de 11 en 30 jaar van Brassband Kunst naar Kracht uit De Goorn. Het doel is om met enthousiaste leeftijdsgenoten uit heel Noord-Holland deel te nemen aan diverse concerten en evenementen. Samen met leeftijdsgenoten muziek (én lol) maken is het hoofddoel van dit orkest. Wij zoeken naar enthousiaste muzikanten die het een uitdaging vinden om in dit orkest mee te spelen. Nadat je je hebt aangemeld om mee te doen met dit waanzinnige orkest, kom je met ons meespelen tijdens de repetitie-avonden. We spelen lichte muziek, maar wel op niveau om ons voor te bereiden op de concerten die we gaan geven. Wij zoeken cornetten, euphoniums, bugels, bassen, trombones, baritons, althoorns en slagwerkers. De repetities houden we iedere vrijdag van 18.45-20.00 uur in clubgebouw De Koperblazer in De Goorn. Het orkest staat onder leiding van Erik Kluin.

We gaan bij zoveel mogelijk grote en kleinere evenementen optreden om ons orkest in de regio te promoten. Muzikanten van New Brass & Rhythm krijgen naast hun deelname aan concerten ook masterclasses van professionele muzikanten en er zijn ook nog allerlei andere leuke extra’s! Dit orkest brengt uiteraard kosten met zich mee. Om een gedeelte van deze kosten te kunnen dekken, betaal je contributie. Voor € 10,- per maand krijg jij een fantastische muzikale ervaring met leeftijdsgenoten."

- Sport: - Gymvereniging E.D.O. is opgericht in 1933.

- Zorg: - Gezondheidscentrum De Goorn is een samenwerkingsverband van diverse 1e lijns zorgverleners, waaronder huisarts / apotheek, fysiotherapie, huidtherapie, diëtist, thuiszorg, mensendieck, kinderoefentherapie en logopedie.

Reactie toevoegen