Schellinkhout

Plaats
Dorp
Drechterland
West-Friesland
Noord-Holland

schellinkhout groeten uit 1943 [640x480].jpg

Schellinkhout Groeten uit 1943

Schellinkhout Groeten uit 1943

Schellinkhout..JPG

Schellinkhout in de gemeente Drechterland.

Schellinkhout in de gemeente Drechterland.

Schellinkhout. (2).JPG

Dorpsgezicht Schellinkhout.

Dorpsgezicht Schellinkhout.

Schellinkhout.JPG

Het voormalige Raadhuis in Schellinkhout.

Het voormalige Raadhuis in Schellinkhout.

Schellinkhout (2).JPG

Tekst en uitleg bij het voormalig Raadhuis in Schellinkhout.

Tekst en uitleg bij het voormalig Raadhuis in Schellinkhout.

schellinkhout_martinuskerk.jpg

De Martinuskerk van Schellinkhout

De Martinuskerk van Schellinkhout

NH gemeente Schellinkhout in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Schellinkhout in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Schellinkhout in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Schellinkhout

Terug naar boven

Status

- Schellinkhout is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. De gemeente Schellinkhout is in 1812 toegevoegd aan de gemeente Wijdenes, per 1-5-1817 daar weer van afgesplitst tot een zelfstandige gemeente, per 1-8-1970 over naar gemeente Venhuizen, in 2006 over naar gemeente Drechterland.

- Wapen van de voormalige gemeente Schellinkhout.

Terug naar boven

Naam

In het West-Fries
Skellinkhout.

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Scellinchout, 1396 Scillinchout, 1639 Schellincxhout.

Naamsverklaring
Samenstelling uit hout 'hoogstammig bos' en het in meerdere plaatsnamen voorkomende woord schelling(e) 'ruzie, twist'. Zie ook Schellingwoude. Vergelijk namen als Kijfhoek, Strijbeek en dergelijke.(1)

Terug naar boven

Ligging

Schellinkhout ligt ZO van Hoorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Schellinkhout 85 huizen met 502 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 84/497 (= huizen/inwoners) en buurtschap Munnickeij 1/5. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij:

- (Zeer uitvoerige) site over de geschiedenis van Schellinkhout.

- Historische Vereniging Suyder-Cogge.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Schellinkhout heeft 12 rijksmonumenten.

- Schellinkhout heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- Het oudste deel van de schilderachtige laatgotische Martinuskerk is het ruime driezijdig gesloten koor uit de 14e eeuw. In de 15e eeuw krijgen schip en transept hun huidige vorm. Een eeuw later komt de toren erbij. 'Erfgoedherbestemmer' BOEi heeft in 2014 de Martinuskerk gekocht en gaat zorgdragen voor restauratie van de kerk. De kerk heeft samen met het nabijgelegen Raadhuis uit 1765 en de voormalige dorpsherberg uit 1770 een grote ensemblewaarde. De Martinuskerk, die nog steeds elke maand gebruikt wordt voor de kerkdienst, krijgt de komende jaren een uitgebreidere invulling als expositieruimte, concertzaal en trouwlocatie voor het dorp. Ondertussen wordt voor een bestendige toekomst van de kerk een ondernemer gezocht die hier bijvoorbeeld een hotel of restaurant wil beginnen.

- De Groote Molen.

- Gevelstenen in Schellinkhout.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Dorpskermis (weekend in mei).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het lintdorp Schellinkhout is aantrekkelijk voor toeristen. Het heeft een prachtige oude kern en heeft een strand aan het Markermeer dat bekend staat als een van de beste kite- en surflocaties van Nederland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Schellinkhout (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpskamer De Dregt is een dorpshuis waar iedereen welkom is voor "mooie verhalen, fijne koffie, een klaterend biertje, plannen uitbroeden, grote en kleine idealen en vooral ontspannen, lokaal gefreubel", aldus de site. Ze zijn sowieso geopend tijdens de reguliere activiteiten van de diverse dorpsverenigingen, en soms extra omdat de zon schijnt of gewoon omdat ze er zin in hebben. Je kunt binnen zitten, of buiten op het terras. Je kunt er ook een ruimte huren voor je evenement. - Dorpskamer De Dregt op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool Jan Luykenschool is een kleine school, midden in het dorp, met een grote verscheidenheid aan kinderen (en ouders / verzorgers), uit het dorp en van buiten, maar vooral ook een school met een enorm saamhorigheidsgevoel. Op de Jan Luykenschool wordt lesgegeven op hoog niveau. De resultaten zijn prima, de zorg is uitstekend. Er is veel aandacht voor sociale vaardigheden, iedereen kent elkaar en speelt samen. De school werkt met duidelijke methodes en doet met veel plezier en lef nog ‘een beetje extra’. Denk hierbij bijv. aan het feit dat er vanaf groep 1 Engels wordt gegeven. De school kent een continurooster van vijf gelijke schooldagen van 8.30 – 14.00 uur. Eenmaal op deze school, blijf je ‘zitten’ tot en met groep 8!

- Sport: - Omnivereniging Schellinkhout heeft afdelingen voor voetbal, volleybal, gym en schaatsen.

Reacties

(2)

Mijn jeugd heb ik in Hoorn door gebracht, mijn ouders hebben een poos in Hem gewoond dus ben vaak door Schellinkhout gereden. Mijn stamboom begin met Heyn Hemmer, later Hein Hemmer die in uw prachtige dorp nog secretaris is geweest. In een boekje geschreven door Piet Boon staat dat te lezen. We zijn nog een keer terug geweest maar helaas was het stadhuis waarin wij graag een kijkje hadden genomen gesloten. Nu zijn wij niet meer in staat uw kant op te komen. Kunt u ons aan een fotoboekje van Schellinkhout helpen? Vriendelijke groeten, Tiny Nanninga-Hemmer.

Ik hoop dat er iemand reageert op uw oproepje. Als dat het geval is, zal ik het u melden.

Reactie toevoegen