Grootebroek

Plaats
Dorp
Stede Broec
West-Friesland
Noord-Holland

NH gemeente Grootebroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Grootebroek in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Grootebroek in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Grootebroek

Terug naar boven

Status

- Grootebroek is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland (en daarbinnen in De Streek), gemeente Stede Broec. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978.

- Wapen van de voormalige gemeente Grootebroek.

- Omdat de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek inmiddels aan elkaar zijn gegroeid, heeft de gemeente ervoor gekozen om hier 1 bebouwde kom van te maken, met blauwe plaatsnaamborden = komborden genaamd Stede Broec, met daaronder witte borden voor de respectievelijke dorpen. Voor het postcodeboek en de gemeentelijke basisadministratie BAG zijn de dorpen nog wél formele woonplaatsen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1288 Groote Broec, ca. 1312 Groetbroec, 1573 Groete Brouck.

Naamsverklaring
Samenstelling van broek 'broekland, laaggelegen, vaak onderlopend en drassig groenland' en grote 'groot', ter onderscheiding van het aangrenzende Lutjebroek.(1)

Terug naar boven

Ligging

Grootebroek ligt NO van Hoorn, aan de N302 (Hoorn - Enkhuizen) en ligt ingeklemd tussen Lutjebroek in het W en Bovenkarspel in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Grootebroek 297 huizen met 1.649 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 185/1.046 (= huizen/inwoners) en dorp Lutjebroek 112/603. Tegenwoordig heeft her dorp ca. 3.600 huizen met ca. 9.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grootebroek heeft 8 rijksmonumenten.

- De Mariakapel is in 1958 door de parochiegemeenschap gebouwd, met als aanleiding dat het in 1958 honderd jaar geleden was dat Maria aan Bernadette in Lourdes verscheen. De kapel werd destijds geplaatst achter het gemeentehuis aan de Raadhuislaan. In de loop der jaren bleek die plaats minder geschikt. Daarom is de kapel in 1998 door vele vrijwilligers opnieuw opgebouwd op de RK begraafplaats achter de St. Johannes de Doper-kerk.

- Gevelstenen in Grootebroek.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Kermis (weekend eind september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad De Kloet.

- Kringloopwinkel Noppes Grootebroek biedt een ruim assortiment meubels, kleding, schoenen, boeken, platen, cd’s, huishoudelijke artikelen, koelkasten, wasmachines, fornuizen, diepvriezers, afzuigkappen, video- en audioapparatuur, tv’s, speelgoed, computers, fietsen, wandversiering, verlichting, serviezen, glaswerk en nog veel meer... Noppes Kringloopwinkels beperken de hoeveelheid grof huisvuil door hergebruik te stimuleren, met balans tussen milieu, mens en maatschappij. In de professioneel opgezette, zonder winstoogmerk werkende kringloopwinkels krijgen minder kansrijken op de arbeidsmarkt de mogelijkheid zich op werkgebied te (her)ontwikkelen. Daarmee is Noppes milieubewust, maatschappelijk betrokken én voordelig voor iedereen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Grootebroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Stek is het bruisende dorpshart van Grootebroek. Bijna 20 verenigingen uit het dorp hebben hier hun thuisbasis voor het houden van repetities e.d.

- Onderwijs: - Het gaat goed met het Clusius College vestiging Grootebroek (vmbo, ca. 250 leerlingen). Eind 2017 en begin 2018 is de school overladen met 'awards', namelijk de Gouden Schoolkantine schaal, het vignet Gezonde School, vermelding in de lijst Beste Scholen van Elsevier, en toekenning van de Groene Vlag, het 'goud-label' van Eco-Schools. De 3 voorafgaande jeren hebben leerlingen en medewerkers van de school hard gewerkt om deze vlag binnen te halen. Het Eco-Team van de school besteedt bijvoorbeeld op ludieke wijze aandacht aan de nationale Warme Truiendag. Op deze manier wordt iedereen zich ervan bewust dat de verwarming ook een graadje minder kan.

In Grootebroek wordt duurzaamheid niet alleen binnen de school ingevoerd, maar ook in de buurt door bijvoorbeeld het opruimen van zwerfafval. Ook heeft deze Clusiusvestiging een gezonde kantine met zo veel mogelijk duurzame producten. De leerlingen gebruiken producten uit de eigen tuin en er is een watertappunt in de kantine. In het gebouw zijn waterbesparende kranen aanwezig en men heeft het voornemen om zonnepanelen te plaatsen. Op deze manier is duurzaamheid onderdeel van het hele schoolsysteem en wordt dit overgedragen aan de leerlingen en de verdere omgeving.

- Het Martinuscollege in Grootebroek is een school voor voortgezet onderwijs met vijf opleidingen: vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium. Faciliteiten o.a. sportvoorzieningen (met o.a. diverse spelzalen, klimmuur, fitnesszaal, vlotmateriaal en kano's), marTINUSuren: robotica, foodlab, podium, sport, techniek atelier, design, codeklas; Cambridge Engels; internationalisering; talentontwikkeling.

- Jeugd: - Scouting Arcadia in Grootebroek is de scoutinggroep voor de gemeente Stede Broec en omstreken. Ze hebben groepen (speltakken) voor jongens en meiden vanaf 7 jaar. Hun clubgebouw staat sinds 2006 in de nieuwbouwwijk Oosterweed. Buiten hebben ze de beschikking over een palenhok, een groot grasveld en een aanlegsteiger.

- Muziek: - Fanfarekorps Irene telt ca. 45 leden en staat onder muzikale leiding van dirigent Lieuwe de Jong. De fanfare komt uit in de 3e afdeling van de KNFM. Door het jaar heen verzorgt Irene verschillende concerten en serenades en neemt regelmatig deel aan concoursen en festivals. Het repertoire is veelzijdig, van mars tot musical, van klassiek tot pop, van Zuid-Amerikaanse dansmuziek tot Hollandse hits. De repetities zijn op maandagavond van 19.45-21.45 uur in buurthuis De Stek te Grootebroek. Het opleidingsorkest repeteert van 18.45-19.30 uur. Je bent van harte welkom om eens op een repetitie te komen kijken of het ook iets voor jou is. Stuur in dat geval even een e-mail naar de secretaris.

- Het Noord-Hollands Jeugd Fanfare Orkest (NHJFO) bestaat uit ca. 60 enthousiaste jonge muzikanten tussen 12 en 25 jaar. De leden van het orkest komen uit de gehele provincie Noord-Holland. Ze repeteren afwisselend in Opperdoes en Grootebroek.

- Sjeemlezz oftewel 'Schaamteloos', dát is wat deze 8 enthousiastelingen uit Grootebroek in eerste instantie willen overbrengen. Leuke muziek van deze tijd of juist uit de jaren tachtig, rock, ballads, feest- of akoestische muziek, verkleed óf niet, Engels- of Nederlandstalig, met een live band óf meezingen met een band; ze draaien hun hand er niet voor om. Sjeemlezz, opgericht in 2010, oefent op dinsdagavond in dorpshuis De Stek. Daar wordt hard gewerkt aan een leuk repertoire om een gezellige, muzikale avond te verzorgen.

- Dansen: - Dansschool Live to Dance in Grootebroek is er voor iedere leeftijd en in ieder muzikaal genre. De jongste leerlingen van nog maar twee jaar oud dansen met heel veel plezier. Zij leren alle beginselen van de dans. Dit gaat heel geleidelijk op verschillende stijlen muziek. Samen vol ontspanning van bewegen naar dansen, het ontdekken van ruimte en beweging. Ook volwassenen komen graag naar de lessen bij Live to Dance. Tijdens een 'Total Dance Workout' trainen zij verschillende spiergroepen met gewichten in combinatie met dans. Elke week spierpijn dus! Daarnaast kunnen de jongeren zich uitleven en ontwikkelen in de disciplines klassiek ballet, modern en hip-hop.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. De Zouaven is een amateurvoetbalclub uit Grootebroek en is in 1931 ontstaan in het naburige Lutjebroek. Het 1e team speelt op zondag.

- Ondanks de tegenwoordig mildere winters voorziet de in 1901 opgerichte IJsclub Grootebroek met zijn activiteiten nog altijd in een behoefte. Met dorpentochten, schoolwedstrijden en bustochten naar de kunstijsbanen. In 2006 besluit de club om met Skeelerclub Bovenkarspel samen te gaan in IJs- en Skeelerclub Grootebroek, om de inwoners een nog groter aanbod aan activiteiten te kunnen bieden.

- Tafeltennisvereniging TTV Stede Broec is met ca. 140 leden - in de leeftijd van ca. 8 tot ca. 80 jaar - een van de grootste tafeltennisverenigingen van Noord-Holland. De vereniging is opgericht in 2009 en ontstaan uit een fusie tussen de tafeltennisverenigingen Treffers uit Bovenkarspel en DITO uit Grootebroek. In september 2009 is de prachtige accommodatie aan de Raadhuislaan gereed gekomen, die algemeen beschouwd wordt als een van de mooiste tafeltennisaccommodaties in Nederland. De zaal biedt ruimte aan 12 tafels. Tafeltennis Centrum Stede Broec is vrijwel iedere dag geopend voor zowel recreatief als competitief tafeltennis.

- Zorg: - Omringlocatie Verzorgingshuis Rigtershof is een modern, fraai vormgegeven complex dat tevens een belangrijke wijkfunctie in Grootebroek vervult. Er zijn allerlei voorzieningen zoals een internetcafé, restaurant/café, wasserette, kapsalon, een winkel en koffiehoek. Naast het huren van een ruim appartement kun je tegen betaling naar eigen behoefte een keuze maken uit diverse 'plussen'.

Reactie toevoegen