Grootebroek

Plaats
Dorp
Stede Broec
West-Friesland
Noord-Holland

NH gemeente Grootebroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Grootebroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Grootebroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Grootebroek

Terug naar boven

Status

- Grootebroek is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland (en daarbinnen in De Streek), gemeente Stede Broec. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978.

- Wapen van de voormalige gemeente Grootebroek.

- Omdat de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek inmiddels aan elkaar zijn gegroeid, heeft de gemeente ervoor gekozen om hier 1 bebouwde kom van te maken, met blauwe plaatsnaamborden = komborden genaamd Stede Broec, met daaronder witte borden voor de respectievelijke dorpen. Voor het postcodeboek en de gemeentelijke basisadministratie BAG zijn de dorpen nog wél formele woonplaatsen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1288 Groote Broec, ca. 1312 Groetbroec, 1573 Groete Brouck.

Naamsverklaring
Samenstelling van broek 'broekland, laaggelegen, vaak onderlopend en drassig groenland' en grote 'groot', ter onderscheiding van het aangrenzende Lutjebroek.(1)

Terug naar boven

Ligging

Grootebroek ligt NO van Hoorn, aan de N302 (Hoorn - Enkhuizen) en ligt ingeklemd tussen Lutjebroek in het W en Bovenkarspel in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Grootebroek 297 huizen met 1.649 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 185/1.046 (= huizen/inwoners) en dorp Lutjebroek 112/603. Tegenwoordig heeft her dorp ca. 3.600 huizen met ca. 9.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grootebroek heeft 8 rijksmonumenten.

- De Mariakapel is in 1958 door de parochiegemeenschap gebouwd, met als aanleiding dat het in 1958 honderd jaar geleden was dat Maria aan Bernadette in Lourdes verscheen. De kapel werd destijds geplaatst achter het gemeentehuis aan de Raadhuislaan. In de loop der jaren bleek die plaats minder geschikt. Daarom is de kapel in 1998 door vele vrijwilligers opnieuw opgebouwd op de RK begraafplaats achter de St. Johannes de Doper-kerk.

- Gevelstenen in Grootebroek.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Kermis (weekend eind september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad De Kloet.

- Kringloopwinkel Noppes Grootebroek biedt een ruim assortiment meubels, kleding, schoenen, boeken, platen, cd’s, huishoudelijke artikelen, koelkasten, wasmachines, fornuizen, diepvriezers, afzuigkappen, video- en audioapparatuur, tv’s, speelgoed, computers, fietsen, wandversiering, verlichting, serviezen, glaswerk en nog veel meer... Noppes Kringloopwinkels beperken de hoeveelheid grof huisvuil door hergebruik te stimuleren, met balans tussen milieu, mens en maatschappij. In de professioneel opgezette, zonder winstoogmerk werkende kringloopwinkels krijgen minder kansrijken op de arbeidsmarkt de mogelijkheid zich op werkgebied te (her)ontwikkelen. Daarmee is Noppes milieubewust, maatschappelijk betrokken én voordelig voor iedereen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Grootebroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Stek.

- Onderwijs: - Clusius College vestiging Grootebroek (vmbo).

- Jeugd: - Scouting Arcadia in Grootebroek is de scoutinggroep voor de gemeente Stede Broec en omstreken. Ze hebben groepen (speltakken) voor jongens en meiden vanaf 7 jaar. Hun clubgebouw staat sinds 2006 in de nieuwbouwwijk Oosterweed. Buiten hebben ze de beschikking over een palenhok, een groot grasveld en een aanlegsteiger.

- Muziek: - Fanfarekorps Irene. - Het Noord-Hollands Jeugd Fanfare Orkest (NHJFO) bestaat uit ca. 60 enthousiaste jonge muzikanten tussen 12 en 25 jaar. De leden van het orkest komen uit de gehele provincie Noord-Holland. Ze repeteren afwisselend in Opperdoes en Grootebroek.

- Sport: - Ondanks de tegenwoordig mildere winters voorziet de in 1901 opgerichte IJsclub Grootebroek met zijn activiteiten nog altijd in een behoefte. Met dorpentochten, schoolwedstrijden en bustochten naar de kunstijsbanen. In 2006 besluit de club om met Skeelerclub Bovenkarspel samen te gaan in IJs- en Skeelerclub Grootebroek, om de inwoners een nog groter aanbod aan activiteiten te kunnen bieden.

- Tafeltennisvereniging TTV Stede Broec is met ca. 140 leden - in de leeftijd van ca. 8 tot ca. 80 jaar - een van de grootste tafeltennisverenigingen van Noord-Holland. De vereniging is opgericht in 2009 en ontstaan uit een fusie tussen de tafeltennisverenigingen Treffers uit Bovenkarspel en DITO uit Grootebroek. In september 2009 is de prachtige accommodatie aan de Raadhuislaan gereed gekomen, die algemeen beschouwd wordt als een van de mooiste tafeltennisaccommodaties in Nederland. De zaal biedt ruimte aan 12 tafels. Tafeltennis Centrum Stede Broec is vrijwel iedere dag geopend voor zowel recreatief als competitief tafeltennis.

- Zorg: - Omringlocatie Verzorgingshuis Rigtershof is een modern, fraai vormgegeven complex dat tevens een belangrijke wijkfunctie in Grootebroek vervult. Er zijn allerlei voorzieningen zoals een internetcafé, restaurant/café, wasserette, kapsalon, een winkel en koffiehoek. Naast het huren van een ruim appartement kun je tegen betaling naar eigen behoefte een keuze maken uit diverse 'plussen'.

Reactie toevoegen