Drechterland

Gemeente
Drechterland
West-Friesland
Noord-Holland

Drechterland

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Drechterland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Drechterland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Drechterland is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland. De gemeente Drechterland is in 1979 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Hoogkarspel en Westwoud en een deel van de gemeente Blokker (zijnde de kern Oosterblokker. De kern Westerblokker, tegenwoordig kortweg Blokker genoemd, is naar de gemeente Hoorn gegaan).

- De gemeente Drechterland is in 2006 vergroot met de gemeente Venhuizen.

- De gemeente Drechterland omvat de dorpen Hem, Hoogkarspel, Oosterblokker, Oosterleek, Schellinkhout, Venhuizen, Westwoud en Wijdenes, en de buurtschappen Blokdijk, De Buurt, De Hout, De Weed, Binnenwijzend, Kraaienburg, Lekerweg, Oostergouw, Oosterwijzend, Oudijk, Tersluis, Westerbuurt, Westerwijzend, Wijmers en Zittend. In totaal zijn dit 8 dorpen en 15 buurtschappen.

- De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland zijn in 2015 ambtelijk gefuseerd. Dit heeft geleid tot de SED organisatie. Bestuurlijk blijven de gemeenten zelfstandig. Door de samenwerking beoogt een betere dienstverlening aan de inwoners en bedrijven te worden gerealiseerd.

- Wapen van de gemeente Drechterland.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Drechterland.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Kennelijk heeft men ook hier willen kiezen voor een neutrale gemeentenaam, in de zin van niet een van de oude gemeentenamen zijnde. In eerste instantie heeft men gekozen voor de gemeentenaam Bangert, wellicht als voorlopige 'werknaam', die per de ingangsdatum van de nieuwe gemeente, 1-1-1979, in werking is getreden. Kennelijk vond men dit bij nader inzien toch geen geschikte naam - het is dialect voor 'boomgaard', wat de Westfries natuurlijk wel weet, maar elders in het land zal men er allicht andere associaties mee hebben - want per 1-1-1980 is de naam gewijzigd in de definitieve naam Drechterland.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Drechterland.

Reactie toevoegen