Avenhorn

Plaats
Dorp
Koggenland
West-Friesland
Noord-Holland

avenhorn_collage.jpg

Avenhorn, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Avenhorn, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Avenhorn..jpg

In Avenhorn.

In Avenhorn.

Avenhorn.JPG

Mooi staat de banpaal daar bij Avenhorn.

Mooi staat de banpaal daar bij Avenhorn.

Avenhorn. (2).JPG

Even lezen over de banpaal.

Even lezen over de banpaal.

NH gemeente Avenhorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Avenhorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Avenhorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Avenhorn

Terug naar boven

Status

- Avenhorn is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978; in 1979 over naar gemeente Wester-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Koggenland.

- Grosthuizen en Scharwoude zijn in 1812 toegevoegd aan de gemeente Avenhorn, per 1-5-1817 daar weer van afgesplitst tot zelfstandige gemeenten, en per 31-5-1854 weer in die gemeente opgegaan.

- Wapen van de voormalige gemeente Avenhorn.

- Onder het dorp Avenhorn vallen ook de buurtschappen Kathoek (deels; voor de postadressen in zijn geheel) en Oostmijzen, en voor de postadressen valt onder het dorp ook het O buurdorp Grosthuizen.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Avehorre.

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Lutekedrecht, 1396 Lutticdrecht, 1457 Auenhorn, ca. 1500 Luttekedracht alias Auenhorn.

Naamsverklaring
Samenstelling van de persoon Ave en horn 'hoek', waarmee in West-Friesland vaak een hoek of knik in de dijk aangeduid werd (vergelijk Hoorn). De plaats heette in de 14e eeuw ook Luttikedrecht, met als eerste deel waarschijnlijk een persoonsnaam Luteke, of anders luttik 'klein'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Avenhorn ligt ZW van Hoorn, en grenst in het ZO aan de provincialeweg N243 (Hoorn-Alkmaar). In het N is het dorp door de nieuwbouw in beide kernen in de afgelopen decennia, aan elkaar gegroeid met het dorp De Goorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Avenhorn 56 huizen met 394 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 52/364 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Oostmijzen 4/30. Tegenwoordig heeft het dorp.ca. 1.300 huizen met ca. 3.100 inwoners. Als 'postcodeboek-plaatsnaam' komen daar de ca. 400 inwoners van buurdorp Grosthuizen nog bij.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oorspronkelijk is Avenhorn net als het N gelegen buurdorp De Goorn een lintbebouwing. Pas sinds de jaren zeventig van de 20e eeuw is er flink genieuwbouwd in beide dorpen, waardoor het komdorpen zijn geworden, en ze aan elkaar zijn gegroeid en je inmiddels zelfs van een tweelingdorp kunt spreken. Ze worden gezamenlijk als hoofdplaats van de gemeente Koggenland beschouwd. Tussen beide dorpen in, maar nog op grondgebied van Avenhorn, is winkelcentrum Vijverhof gerealiseerd.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Avenhorn, kun je terecht bij Historische Vereniging Hemony.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Avenhorn heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de 'banpaal' bij Walingsdijk 119, en de Hervormde kerk uit 1642 (West 19) met toren. De oorspronkelijke toren dateerde eveneens uit 1642, maar moest in 1914 worden herbouwd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Huttendorp voor de jeugd (juli).

- Sinterklaasintocht.

- IJsclub Avenhorn is opgericht in 1889 en faciliteert 's winters het schaatsgebeuren in het dorp.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten en foto's van Avenhorn. Bijzonder is dat naast de oude ansicht of foto ook een foto van de actuele situatie is geplaatst. Ga onder de link naar het linkermenu. De plaats Avenhorn is daar verdeeld in pagina's voor de buurten West, Het Hoog, Walingdijk, Jaagweg en Kathoek.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De ieveling en Basisschool De Overhaal gaan samen met de Jozefschool in De Goorn tot één nieuw Brede School-complex, dat vanaf 2018 gerealiseerd gaat worden aan de Buitenroede (nabij Bakkerij Pater), op de grens van beide dorpen, nog net op grondgebied van Avenhorn. - In 2016 is het besluit hiervoor genomen. - In februari 2018 is het krediet voor de nieuwbouw door de gemeenteraad beschikbaar gesteld. De wens van het schoolbestuur om ook de Grosthuizerschool in Grosthuizen op de Buitenroede onder te brengen is door de gemeenteraad niet gesteund. Die school blijft waar hij is. De afstand voor leerlingen uit Grosthuizen naar de Brede School zou namelijk wel erg groot worden. De school wordt nog niet in haar bestaan bedreigd en heeft bovendien ook veel leerlingen uit de buurdorpen Scharwoude en Oudendijk.

- Jeugd: - Jeugdvereniging Het Gilde heeft elke week een groepsavond met activiteiten zoals spelletjes en knutselen.

- Sport: - Voetbalvereniging Kwiek '78. - Voetbalvereniging RKEDO. - De geschiedenis van zaalvoetbalvereniging ZVV Avenhorn gaat terug tot 1976, als Kees Blokdijk zaalvoetbalvereniging Shalom Boys opricht..Een aantal veldvoetballers had wel zin in attractief voetbal waar je geen last had van wind en regen. In 1982 neemt Peter Koning met enkele anderen de organisatie over en verandert de naam in ZVV Koning. In 1996 is er een samenvoeging tot stand gekomen tussen ZVV Koning en FC Schouten, waarna de clubnaam verandert in de huidige naam.

Reactie toevoegen