Lutjebroek

Plaats
Dorp
Stede Broec
West-Friesland
Noord-Holland

lutjebroek monument van pieter jzn jong pauselijk zouaaf [640x480].jpg

Lutjebroek Monument van Pieter JZN. jong pauselijk Zouaaf

Lutjebroek Monument van Pieter JZN. jong pauselijk Zouaaf

Lutjebroek

Terug naar boven

Status

- Lutjebroek is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Stede Broec. T/m 1978 gemeente Grootebroek.

- De dorpen Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel zijn de afgelopen decennia aan elkaar gegroeid. De gemeente heeft er daarom één gezamenlijke 'bebouwde kom' van gemaakt, met bij alle dorpen blauwe borden (komborden) genaamd Stede Broec met witte borden met de desbetreffende dorpsnaam eronder. De dorpen zijn echter nog wel formele woonplaatsen voor het postcodeboek en de gemeentelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG).

- Onder het dorp Lutjebroek valt ook de voormalige buurtschap Horn (gelegen aan de gelijknamige weg), die inmiddels in de bebouwde kom van het dorp is opgegaan.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Lutjebroek ligt W van de dorpen Grootebroek en Bovenkarspel, N van het dorp Venhuizen, NNO van het dorp Hem, O van het dorp Hoogkarspel, OZO van het dorp Zwaagdijk-Oost, ZO van het dorp Wervershoof en ZZW van het dorp Andijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Lutjebroek 112 huizen met 603 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Lutjebroek.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lutjebroek heeft 2 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- New Years Party [email protected] (op een zaterdag begin januari, in 2018 voor de 6e keer) in Café De Paus.

- Taaipop in Lutjebroek (op een zaterdag begin april) is al sinds 1989 naar eigen zeggen het gezelligste binnenfestival van West-Friesland. Goede muziek, gezelligheid en een ontspannen sfeer. Dat is waar volgens vele bezoekers Taaipop om bekend staat. Taaipop biedt voor ieder wat wils, waarbij breed geprogrammeerd is. Taaipop is traditioneel een van de eerste festivals van het jaar en weet altijd verrassende namen te strikken. Headliners van (inter)nationale klasse, opkomend talent, regionale helden en tribute bands die niet voor het origineel onder doen. Zo heeft Taaipop in de loop der jaren bands mogen begroeten als Anouk, Van Velzen, Kensington, Di-Rect, Bløf, Brainpower, Van Dik Hout, Osdorp Posse, Rowwen Hèze, The Selecter (UK), Racoon, de Kik en Heideroosjes. De opbrengst van het festival komt ieder jaar volledig ten goede aan het jeugd- en jongerenwerk in de regio. De organisatie bestaat uit een aantal bestuursleden en een veelvoud aan hardwerkende vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om het festival ieder jaar weer tot een succes te maken.

- Kermis (eind augustus).

- Sinterklaas.

- Het Decembercomité is in het leven geroepen om de decembermaand nog gezelliger te maken in Lutjebroek. Denk aan kerstversiering en activiteiten het dorp.

- IJsclub Lutjebroek.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Park de Woid is aangelegd in 1985.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lutjebroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Lutjebroek.

- Zorg: - Zorgboerderij De Schapenstreek. - Zorgboerderij 't Keetje.

Reactie toevoegen