Westerwolde

Streek
Westerwolde
Groningen

westerwolde_ca._1791_kopie.jpg

Kaart van Westerwolde anno ca. 1791

Kaart van Westerwolde anno ca. 1791

Westerwolde

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Westerwolde.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Westerwolde (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

- Westerwolde is een streek in het zuidoosten van de provincie Groningen.

- De streek omvat de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde, en (globaal genomen) het landelijk gebied van de gemeente Stadskanaal. Zoals veel streken is ook deze streek niet hard af te bakenen, omdat door de eeuwen heen de omvang deze streek aan wijzigingen onderhevig is geweest, en ook vandaag de dag er geen eenduidigheid is over wie welke delen (van de gemeente Stadskanaal) tot deze streek vindt horen. Bestuurlijk en qua samenwerkingsverbanden wordt die (hele) gemeente tot de Kanaalstreek en tot de Veenkoloniën gerekend.

- Per 1-1-2018 ontstaat er ook een gemeente Westerwolde. Omdat die gemeente kleiner is dan de gelijknamige streek en dus niet hetzelfde gebied beslaat, hebben wij daarvoor een aparte pagina aangemaakt. Zie de link (vergelijk vergelijkbare streken met kleinere gelijknamige gemeenten zoals Utrechtse Heuvelrug, Krimpenerwaard, Oldambt, Waterland).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de streek Westerwolde, kun je terecht bij de volgende instanties en publicaties:

- Historische Vereniging Westerwolde.

- De masterscriptie Landschapsgeschiedenis van Geert Volders uit Onstwedde, Het enige en afdoende middel tot bloei en welvaart. Mens en landschap tijdens de lange weg naar een gekanaliseerd Westerwolde, 1880-1920 (RUG, 2014) (via de link ook online te lezen) heeft weliswaar de achtergronden van de kanalisaties in Westerwolde als hoofdonderwerp, maar behandelt ook de geschiedenis en het landschap van de streek in bredere zin.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het doel van de Grunneger Weke (week in maart) is het onder de aandacht brengen van de Groninger taal en cultuur bij de inwoners van de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde. Gedurende de week zijn er tal van toepasselijke activiteiten, waaronder het Grunneger Laidjesfestival, waarbij o.a. leerlingen van ca. 10 basisscholen liedjes in het Gronings instuderen en uitvoeren.

- De Westerwolde Bosloop (hardlopen, maart) gaat over wegen en paden en langs vennetjes in de Sellingerbossen. U kunt kiezen uit de afstanden 5 en 10 km.

- De vele buurtschappen in de gemeente Sellingen hebben Loopsport Sellingen geïnspireerd tot het organiseren van de 14-Gehuchtenloop (eind april). Een wandeltocht evenals een recreatieve hardloopwedstrijd, onderdeel van het Schutrups-loopcircuit. De afstanden bedragen 5, 10 of 21,1 km (halve marathon). De loop voert langs 14 gehuchten in de omgeving van Sellingen. Over wegen, paden, lanen, fietspaden, langs vennetjes, riviertjes en kanalen, wordt u een aantrekkelijke route voorgeschoteld. Het kleinschalige eslandschap met het meanderende riviertje Ruiten Aa dat zich kronkelend een weg zoekt richting Dollard, afgewisseld door de ruime open landschappen met korenvelden en aardappelvelden.

- Struundagen (2e weekend van april en oktober).

- 3-Etappen Marathon (mei of juni) op 3 verschillende plaatsen in Westerwolde.

- Tijdens Westerwolde rijgt (10 dagen in juni) vormen ca. 20 tuinen en bijzondere locaties elk een podium voor (regionale) kunst en cultuur. De tuinen zijn stuk voor stuk uniek door de verscheidenheid in aanleg, sfeer en grootte en inmiddels bekend om hun kwaliteit. Er zijn royaal aangelegde tuinen en intieme kleine. Strakke of juist romantisch vormgegeven tuinen, park- en landschapstuinen. Tuinen met het accent op kunst of juist op kunstig tuinieren en plantcollecties. Ook binnen de uitingen van kunst is de variatie groot. Keramiek, schilder- en glaskunst, ambachtelijke producten, maar ook muziek, dans- en dichtkunst. Iedere tuin zal daarom een verrassing zijn. De tuinen liggen dicht bij elkaar, de meeste zelfs op fietsafstand en kunnen aan elkaar geregen worden door (fiets)routes.

- Het Westerwolde Wandelweekend wordt jaarlijks gehouden in het 4e weekend van juni. Struinen door een van de mooiste wandelgebieden van Nederland. Wandelen door en langs een van de mooiste beekdalen van Europa; de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa. Zaterdag is de struin- en theaterdag dag met een route van 10 kilometer. De route wordt ’s avonds gelopen. Theater, muziek en verhalen in de bijzondere sfeer van de avonduren. Zondag is de wandeldag met een route van 12,5 en 25 kilometer. Lekker wandelen en genieten van de omgeving. Voor beide routes geldt dat er ongeveer halverwege een rustpunt is. Een plek waar het aangenaam verpozen is, de mogelijkheid voor een natje en droogje, toiletten, enz. Je kunt één of twee dagen komen wandelen.

- Het evenement Strandvolleybal Westerwolde (weekend begin juli) is in 1988 van start gegaan en inmiddels uitgegroeid tot hét strandvolleybal evenement van het jaar. Ieder jaar is het strand in de Wedderbergen te Wedde van vrijdagochtend tot zondagavond het decor voor meer dan 1000 enthousiaste volleyballers en volleybalsters, zowel op hoog als recreatief niveau. Het gros van de deelnemers blijft tevens overnachten en geniet van 2 nachten met muziek of andere feestelijke activiteiten.

- De Westerwolde Trail (op een zaterdag in november) is een recreatieve hardloopwedstrijd over geaccidenteerde lanen en paden van de Sellingerbossen. Dwars door natuurgebieden rondom Sellingen. Ter Breedwisch, natuurgebied De Vennekampen, door het beekdallandschap van en over maaipaden van het riviertje Ruiten Aa. Langs de oude nederzetting Laude, met oude boerderijen. Een pingo aan de Poststruikenweg. Zandzuigerij De Beeste. Jipsingboertange. Theater der Natuur. Fraaie vennetjes waar de in herfsttooi gekleurde Amerikaanse eiken zich spiegelen in het vlakke heldere water. In deze fraaie omgeving zijn routes uitgezet van 10, 22 en 32 km.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Site met ca. 30 wandelroutes in Westerwolde.

- Natuurgebieden in Westerwolde van Staatsbosbeheer. - Mooi artikel van 2 Staatsbosheheer-vrijwilligers over hoe zij natuurgebieden in Westerwolde onderhouden.

- IVN Westerwolde.

- Site over de herinrichting van het beekdal van de Ruiten Aa.

- Buurtbus Westerwolde is een kleine (8-persoons) bus, die door ca. 35 vrijwilligers wordt gereden. De bus rijdt tussen de plaatsen Sellingen, Jipsinghuizen, Jipsingboertange, Kopstukken, Mussel, Vledderveen en Stadskanaal.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Westerwolde.

- Muziek: - Westerwolds Volkslied.

- Welzijn: - Ruilwinkel Westerwolde.

Reactie toevoegen