Bellingwedde

Gemeente
Bellingwedde
Westerwolde
Groningen

Bellingwedde

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Bellingwedde.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Bellingwedde.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Bellingwedde.

Terug naar boven

Status

- Bellingwedde is een gemeente in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde. De gemeente is per 1-9-1968 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Bellingwolde en Wedde. Het gemeentehuis bevindt zich in Bellingwolde.

- De gemeente Bellingwedde omvat de dorpen Bellingwolde, Blijham, Oudeschans, Veelerveen, Vriescheloo en Wedde. Dit zijn 6 dorpen in totaal.

- In 2013 zijn op initiatief van de Werkgroep Streekhistorie Bellingwedde (zie de nieuwsberichten aldaar, vanaf 04-2013 en jonger) bij de volgende ca. 30 buurtschappen en streekjes in de gemeente Bellingwedde plaatsnaamborden geplaatst: Bovenstreek, De Bouwte, De Bult, De Heemen, De Kuilen, De Oerde, De Vennen, Draaierij, Hongerige Wolf, Hoorn, Hoornderveen, Kerkhörn, Kielhuppen, Klontjebuurt, Koemarke, Lutje Ham, Lutjeloo, Lyskemeer, Meulenhörn, Morige, Ossenmarke, Tjabbesoord (ook wel Tjabbesstreek genaamd), Vogelzang, Voorwold, Wedderbergen (voormalige buurtschap, thans natuur- en recreatiegebied), Wedderheide, Winschoter Hoogebrug (deels in deze gemeente), Winschoterzijl (deels in deze gemeente) en Zandstroom. Ook bij 4 oude kolken, waaronder de Jeudenkolke, zijn bordjes - met toelichting - geplaatst. Overzicht plaatsing buurtschapsborden. Wat Plaatsengids.nl betreft een goed initiatief dat in de vele gemeenten in ons land waar nog geen plaatsnaamborden bij buurtschappen staan, navolging verdient! Wij vermoeden dat de heemkundekring zich hierbij heeft laten inspireren door buurgemeente Vlagtwedde, die in 2009 reeds plaatsnaambordjes heeft geplaatst bij al haar buurtschappen.

- De volgende buurtschappen waren al langer voorzien van plaatsnaamborden: De Lethe, Den Ham, Klein-Ulsda, Rhederbrug, Rhederveld (grotendeels) en Wedderveer. Dit zijn 6 buurtschappen in totaal.

- Verder is er in de gemeente nog sprake van de volgende buurtschappen: De Straat (Engelkes), De Westert, Koudehoek, Oosteinde, Veendijk, Verbindingsweg en Westeind. Dit zijn 7 buurtschappen in totaal.

- Al met al is er in de gemeente Bellingwedde sprake van 40 à 45 buurtschappen en streekjes.

- De buurtschap Nienoordstreekje bestaat niet meer (de huisjes aldaar zijn in 1958 afgebroken).

- Wapen van de gemeente Bellingwedde.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Bellingwedde.

- De gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde gaan in 2018 fuseren tot de nieuwe gemeente Westerwolde.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Wedde-Bennewold, ook Wedde-Bennewòl.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de kernen van de gemeente Bellingwedde, kunt u terecht bij de in 2010 opgerichte Werkgroep Streekhistorie Bellingwedde. - Facebookpagina Werkgroep Streekhistorie.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Bellingwedde.

Reactie toevoegen