Zandberg

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn Vlagtwedde Stadskanaal
GroningenDrenthe

Zandberg

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zandberg.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zandberg (met prijsvergelijker).

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zandberg.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Zandberg.

Terug naar boven

Status

- Zandberg is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn. Dit betreft de 'postale woonplaats' Zandberg met de kern en kerk. Er is ook nog een deel dat onder de provincie Groningen, gemeenten Vlagtwedde en Stadskanaal valt. Die delen vallen onder respectievelijk de dorpen Ter Apelkanaal en Musselkanaal.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Zandberg dankt zijn naam aan de zandkop, die ook wel de Schaapsberg wordt genoemd, in de groengronden langs de beek die stroomopwaarts van Zandberg Valtherdiep heette en stroomafwaarts Mussel-Aa. Deze heuvel werd gebruikt om schapen te weiden. Mogelijk hebben hier hutjes gestaan voor de hoeders van het vee. Het gebiedje lag op de grens van de marken Onstwedde en Valthe en werd door beide betwist. De Semslinie (een verdedigingslinie die als een lineaal langs de Drents-Groningse grens loopt) besliste deze twist in het voordeel van Valthe.

Terug naar boven

Ligging

Zandberg ligt W van Ter Apelkanaal, ZO van Musselkanaal, op een driesprong van drie gemeenten en twee provincies (zie verder bij Status). Een bijzonder, bijna Baarle Nassau-achtig grensgeval dus. De dorps-, gemeente- en provinciegrens loopt hier midden door de Schaapsbergweg. Het Z deel (even nummers) valt voor de postadressen onder de plaats Zandberg, gemeente Borger-Odoorn, provincie Drenthe. Het N deel (oneven nummers), evenals de N parallel daaraan lopende weg Zandberg, valt voor de postadressen onder het dorp Ter Apelkanaal, gemeente Vlagtwedde, provincie Groningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Zandberg 12 huizen met 308 inwoners onder de gemeente Odoorn. Dat is, ook voor die tijd, extreem veel inwoners (26!) per huis. Het gemiddelde was in die tijd 6 tot 10 mensen in 1 huis. Wellicht waren er in een aantal huizen tijdelijk extra arbeiders gevestigd, omdat in genoemd jaar nog werd gewerkt aan de aanleg van het Stadkanaal en, in het verlengde daarvan, in de omgeving van Zandberg, het Musselkanaal en het Ter Apelkanaal.

- Het Drentse deel van Zandberg is een formele woonplaats (dus met eigen postcode - 9564 - en postale plaatsnaam) met een bebouwde kom (blauwe plaatsnaamborden) en omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners aan de wegen Kerklaan en Schaapsbergweg. In het aangrenzende Groningse Ter Apelkanaal is verder nog sprake van een langgerekte weg Zandberg, met witte borden Zandberg onder blauwe borden Ter Apelkanaal (dat deel ligt dus binnen de bebouwde kom van laatstgenoemde dorp).

Terug naar boven

Geschiedenis

Zandberg is begin 19e eeuw ontstaan als veenkolonie. De eerste bewoners kwamen uit het aangrenzende deel van Duitsland, waardoor Zandberg een katholieke enclave is in het verder overwegend protestantse Noorden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zandberg heeft 1 rijksmonument, zijnde de Sint Josephkerk. Tot 2015 was dit een zelfstandige parochie. In dat jaar is de parochie gefuseerd met de parochies van Ter Apel, Musselkanaal, Mussel en Stadskanaal tot de nieuwe regionale Parochie van het Heilig Kruis.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Zandberg.

Reactie toevoegen