Abeltjeshuis

Plaats
Buurtschap
Vlagtwedde
Westerwolde
Groningen

Abeltjeshuis plaatsnaambord.jpg

Abeltjeshuis is, met slechts 1 huis en 2 inwoners, één van de plaatsen in de categorie 'Kleinste plaats van Nederland'. Bovendien is het ook qua oppervlakte de kleinste plaats, want volgens de bebording kom je er daar in en ga je er gelijk weer uit

Abeltjeshuis is, met slechts 1 huis en 2 inwoners, één van de plaatsen in de categorie 'Kleinste plaats van Nederland'. Bovendien is het ook qua oppervlakte de kleinste plaats, want volgens de bebording kom je er daar in en ga je er gelijk weer uit

abeltjeshuis_grenspaal_182_kopie.jpg

Grenspaal 182 N van Abeltjeshuis

Grenspaal 182 N van Abeltjeshuis

Abeltjeshuis

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Abeltjeshuis.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Abeltjeshuis.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Abeltjeshuis.

Terug naar boven

Literatuur

- 'De betekenis van de Linie bij het Abeltjeshuis, de Bakovenkade en de Redoute als natuurgebied'. Botanisch inventarisatierapport van een werkgroep van IVN afd. Bellingwedde / Vlagtwedde-Noord, J.G. Dols, 1975.

Terug naar boven

Status

- Abeltjeshuis is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Vlagtwedde.

- De buurtschap Abeltjeshuis valt, ook voor de postadressen, onder het vestingdorp Bourtange.

- De buurtschap is sinds 2009 voorzien van witte plaatsnaamborden en ligt (dus) buiten de bebouwde kom. Bijzonder is dat de plaatsnaamborden vanuit beide kanten aan 1 paal bevestigd zijn; je komt er dus in en gaat er gelijk weer uit, omdat er immers maar 1 huis staat (zie verder hierna).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1794 Abeldjes huis, 1877 Abeltjeshuis. Overigens heet volgens inwoners uit de regio de buurtschap of het streekje in de volksmond Steine en zou de naam Abeltjeshuis alleen op het woonhuis in kwestie betrekking hebben. Maar toen dat bij de gemeente bekend werd, was de plaatsnaam al formeel vastgesteld en was het kennelijk niet meer terug te draaien / aan te passen.

Naamsverklaring
Naar de persoonsnaam Abeltje.(1)

Terug naar boven

Ligging

Abeltjeshuis ligt vanuit Bourtange gezien aan het eind van de Bisschopsweg, vlak voor de Duitse grens.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Abeltjeshuis omvat slechts 1 huis (met twee inwoners, de familie Jacobs) en behoort daarmee tot de categorie 'kleinste plaats van Nederland'*, althans als je de definitie hanteert "een plaats is een entiteit met een plaatsnaambord waar minimaal 1 huis staat". Als je stelt dat een plaats in ieder geval een plaats is zodra er een plaatsnaambord staat (wat op zich voor de hand liggend klinkt maar het niet is, omdat er enerzijds helaas nog veel plaatsen zonder plaatsnaamborden zijn en er anderzijds entiteiten zijn mét plaatsnaamborden die géén woonplaats zijn)**, is het Koudekerke bij Burgh-Haamstede. Dat heeft namelijk 0 huizen én plaatsnaamborden, maar alleen de toren van dit verdronken dorp staat er nog overeind.
* Daar zijn er overigens nog enkele van in ons land, zoals Takkebos.
** Het is lastig het begrip "plaats" in 1 generieke definitie te vatten, o.a. vanwege de nuances zoals hierboven genoemd. Je kunt er meer over lezen op o.a. de pagina over Plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Geschiedenis

In den beginne
In de middeleeuwen stond hier al een pand Abeltjeshuis. In die tijd was de Duitse familie Langhals de eigenaar. Waarschijnlijk heette een van de telgen Abeke en is zo de naam Abeltjeshuis ontstaan.

In de 15e eeuw schonk de familie de boerderij aan de kerk in het nabijgelegen Duitse Heede. De boerderij en het gebied eromheen werden zo Duits. De bewoners bleven in de eeuwen erna boeren, maar het pand was ook een herberg, een rustplaats en overnachtingsplek voor reizigers die van en naar het Duitse achterland Westfalen trokken. De oude heirweg van Groningen naar Münster passeerde hier de grens.

Strategisch grenspunt
De Staten-Generaal waren er niet blij mee dat dit strategisch belangrijke punt in Duitsland was komen te liggen. Zij voerden langdurige onderhandelingen met de bisschop van Münster, maar tevergeefs. De Franse bezetters lukte het in 1795 wél om de plek terug te veroveren. Abeltjeshuis werd toen een belangrijk punt in de verdedigingslinie (retranchement De Linie) rondom Bourtange.

Gemeentehuis
In 1808 werd het pand zelfs het gemeentehuis van de gemeente Bourtange, vreemd genoeg dus geen pand in de kern Bourtange zelf maar dit pand in het buitengebied. Dat duurde maar kort, want de gemeente Bourtange ging al in 1811 op in de in dat jaar opgerichte gemeente Vlagtwedde.

Tweede Wereldoorlog en daarna
Helaas is het historisch zo belangwekkende pand aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in april 1945, verwoest. Na de oorlog werd de huidige boerderij gebouwd, gelukkig met behoud van de oude linden. In 1999 is de famlie Jacobs hier komen wonen, vanwege de rust en de ruimte. Extra bijzonder is dat ze nu ook nog officieel de enige inwoners van hun buurtschap zijn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stichting Het Groninger Landschap heeft het gebied rond Abeltjeshuis in 1936 verworven. Diverse onderdelen van de verdedigingslinie zijn nog goed in het landschap te herkennen; de 637 meter lange liniedijk en de plaatsen waar de bastions, de redans en de redoute Bakoven hebben gelegen.

(de informatie over deze buurtschap is grotendeels ontleend aan een interview met historicus Jochem Abbes in Dagblad van het Noorden, 3-12-2008)

Reactie toevoegen