Ter Apelkanaal

Plaats
Dorp
Vlagtwedde
Westerwolde
Groningen

ter apelkanaal aardappelmeelfabriek [640x480].jpg

Ter Apelkanaal, aardappelmeelfabriek

Ter Apelkanaal, aardappelmeelfabriek

Ter Apelkanaal

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Ten Apelkanaal.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Ter Apelkanaal.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ter Apelkanaal.

Terug naar boven

Status

- Ter Apelkanaal is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Vlagtwedde.

- Onder het dorp Ter Apelkanaal vallen ook de buurtschappen Jipsingboermussel, Slegge en het O deel van het Groningse deel van het dorp Zandberg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermelidngen
1877 Ter Apelerkanaal.

Naamsverklaring
Het dorp is genoemd naar de ligging aan het Ter Apelkanaal, het kanaal tussen Musselkanaal en Ter Apel.

Terug naar boven

Ligging

Ter Apelkanaal ligt ZO van Stadskanaal en Musselkanaal, N van Ter Apel, langs het Ter Apelkanaal. Het grenst in het Z (voor het horizontale deel) en het W (voor het verticale deel) aan de provincie Drenthe. Het dorp bestaat in feite uit 3 delen: het horizontale deel is in het N de buurtschap Jipsingboermussel en in het Z het O Groningse deel van de kern Zandberg, beide aangegeven middels witte naamborden onder blauwe borden (komborden) Ter Apelkanaal. Ten derde het eigenlijke dorp Ter Apelkanaal zelf, dat als lintbebouwing langs het verticale deel van het kanaal ligt, langs de wegen Ter Apelkanaal West en Ter Apelkanaal Oost.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Ter Apelkanaal heeft ca. 400 huizen met ca. 1.050 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1765 besluit de stad Groningen een kanaal te laten graven van Bareveld (Z van Veendam en Wildervank) tot aan Ter Apel (nabij de buurtschappen Barnflair en Munnekemoer, waarna het op Drents grondgebied verder gaat als Stads-Compascuum Kanaal), ter bevordering van de ontginning van het hoogveen van het Bourtangermoeras. Het 38 km lange kanaal komt als een lineaal langs de Gronings-Drentse grens te lopen. Het kanaal komt in 1856 gereed. Door de turfvaart, en later het vervoer van aardappelen voor de aardappelmeelindustrie en stro voor de strokartonfabrieken, is het een drukbevaren kanaal, waar de wachttijden bij de sluizen soms tot enkele uren oplopen. Rond die plekken vestigen zich daarom cafés en winkeltjes. Wat weer leidt tot dorpsvorming van respectievelijk van NW naar ZO de kernen Stadskanaal, Musselkanaal en Ter Apelkanaal. Tegenwoordig wordt het kanaal ter plekke van deze kernen volgens de atlas betiteld als respectievelijk het Stadskanaal, het Musselkanaal en het Ter Apelkanaal, hoewel volgens inwoners uit de regio het hele kanaal in de praktijk nog altijd Stadskanaal wordt genoemd. In 1877 wordt ook gesproken van het Stads-Ter Apelkanaal.

Door de opkomst van de vrachtwagens en de schaalvergroting in de binnenvaart vanaf begin 20e eeuw, verliest het kanaal vanaf de jaren dertig zijn betekenis als waterweg. In de jaren zeventig zijn er plannen om het kanaal te dempen, maar acties van inwoners weten dit te voorkomen. Tegenwoordig is het kanaal nog in gebruik voor de recreatievaart.

Op Ter Apelkanaal Oost 128 heeft een houten Hervormd kerkje gestaan, dat hier in 1926 is geplaatst (en voorheen in Klazienaveen-Noord heeft gestaan, dat in 1923 de huidige stenen kerk heeft gekregen). Dit kerkje is inmiddels afgebroken.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis D'Oale School is, zoals de naam al suggereert, genoemd naar het feit dat het in het voormalige schoolgebouw is gevestigd. Bijzonder aan dit gebouw is dat het kort na de Tweede Oorlog als onderdeel van de zogeheten Marshallhulp is gebouwd, grotendeels van zeer goed Fins grenen hout. Het pand verkeert nog altijd in zeer goede staat.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ter Apelkanaal.

Reacties

(2)

Bedankt voor publicatie van deze foto van de Aardappelmeelfabriek in Ter Apelkanaal aan de M en O-weg. Ik weet nog dat er voor het eerst een bord langs deze weg kwam te staan. M en O stond voor Musselkanaal en Omstreken, maar we voelden ons helemaal geen 'omstreken' van Musselkanaal. We waren meer een eigen streek: Jipsingboermussel. Ik ben er als jongen van een jaar of 7-8 (1958-1959) héél vaak langsgefietst. Op weg naar Sellingerbeetse, naar mijn neefje Theo Brünen, oom Hendrik Brünen en tante Liedje, de zus van mijn vader Geert die de boerderij van Schuringa had gekocht. In een kleine kast, een vroegere bedstee, zou mijn opa nog geslapen hebben toen hij knecht was op de boerderij en als veehoeder vanuit Duitsland de grens was overgetrokken. Gistermiddag (21 sept. 2014) kreeg ik in het Boschhuis te Ter Apel een schilderijtje van Herman Kocks met zijn idee van hoe het was op basis van deze foto van deze fabriek in Zuid-Oost Groningen.

Red.:
Bedankt voor het delen van dit prachtige verhaal. Inderdaad is M en O-weg een curieuze naam voor deze weg. Want Musselkanaal is gem. Stadskanaal (vanouds gem. Onstwedde) en dit is toch grondgebied van Ter Apelkanaal, gemeente Vlagtwedde. En wat je al aangeeft: Ter Apelkanaal bestaat in feite uit drie gedeelten en gemeenschappen: Jipsingboermussel N van het kanaal, het Groningse deel van Zandberg Z van het kanaal, en het eigenlijke dorp Ter Apelkanaal langs het verticale deel van het kanaal. Bijzondere grensgevallen dus.

Geplaatst namens Henk Bartelds:
De Aardappelmeelfabriek roept bij mij ook zeer vele herinneringen op. Ik ben opgegroeid in het Stadskanaal. In mijn herinnering loopt het Stadskanaal van iets voorbij Bareveld naar Barnflair en kreeg het niet bij elk lintdorp weer een andere naam.

We leefden met acht personen in een roef van een paar meter bij een paar meter bij ruim minder dan een paar meter. Mijn vader kon er niet rechtop in staan. Meestal waren er minder dan acht personen aan boord, omdat er altijd wel iemand, meestal ik, overboord was gevallen. Ik herinner me dat we nog wel een zeil aan boord hadden, maar de mast was waarschijnlijk opgestookt in de oorlog. We maakten gebruik van een duwboot, hoewel ik ook nog wel paarden op het jaagpad schepen heb zien trekken. In de herfst vervoerden we aardappelen.

De foto toont de oude fabriek van dichtbij. De tweede schoorsteen hoort dan bij de nieuwe fabriek, waar ons schip, de Risico, meestal werd gelost. De aardappelen werden met een grijper (niet zo kleinschalig en zo lek als een mandje als op de kermis) uit het ruim gelost. Als er 's nachts werd gelost dan hoorde ik in mijn bed de stalen grijpermessen over de houten vloerdelen schuren en de volle grijper daarna langs de scheepswand krassen. Als het een beetje waaide, klotsten de golven tegen de scheepsromp mij in slaap.

De aardappelen gingen de fabriek binnen, waarin de machines in beweging werden gehouden door een wirwar van drijfriemen, die door een centrale stoomketel werden aangedreven, en ze kwamen er gemalen weer uit. De gevulde meelzakken waren loodzwaar en ze werden door sterke jongens, vaak boksers, gewichtheffers of worstelaars, opgestapeld.

Mijn vader was schipper, roerganger en matroos. De motorboot duwde ons schip naar de fabriek, maar voor het lege schip waren trekpaarden nodig om het schip achteruit naar het Stadskanaal te trekken. Mijn moeder en ik trokken het trekzeel aan en deden het werk van twee trekpaarden.

Ik weet niet uit welke tijd de foto van de ansichtkaart stamt, maar de aardappelmeelcampagne is duidelijk nog niet begonnen. In 1944 is de fabriek gebombardeerd en in 1951 is de fabriek afgebrand. Ik stond op 3 oktober 1951 's avonds in het donker in Jipsingboermussel bij de klapbrug over de wijk naar de fabriek en zag dat M & O in lichterlaaie stond. Het was een prachtig gezicht. We voeren daarna met onze vracht naar de Oostermoer en met volgende vrachten door de stad Groningen naar de Woudbloem. Woudbloem is enkele weken geleden getroffen door een aardbeving. Ik hoop dat mijn lagere school er nog staat.

Net als Theo Mensen ben ik vaak langs de fabriek naar Sellingerbeetse gefietst, maar dan om er te zwemmen. Bij mij in de klas heeft nog een Wim Mensen gezeten en dat moet welhaast een allernaaste familielid van Theo zijn geweest, want in hun deel van Vlagtwedde woonden maar weinig mensen.

Reactie toevoegen