Blijham

Plaats
Dorp
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Blijham

Terug naar boven

Status

- Blijham is een dorp in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 31-8-1968 gemeente Wedde. Per 1-9-1968 over naar gemeente Bellingwedde, in 2018 over naar gemeente Westerwolde.

- Onder het dorp Blijham vallen ook de buurtschappen De Bouwte, De Heemen, Lutjeloo, Morige, Tjabbesoord, Voorwold, Westeind, Winschoter Hoogebrug (grotendeels) en Zandstroom. In totaal zijn dit 9 buurtschappen. Onder het dorp viel vanouds ook een deel van de buurtschap Winschoterzijl, tegenwoordig valt een onbebouwd gedeelte van de buurtschap er, blijkens een plaatsnaambordje, nog onder.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1395 kopie in den Ham, 1482 kopie Blyham, 1498 Bleichhamme, 1517 Blyham, 1554 Bleyham, ca. 1660 Bliham, 1781 Blijeham, 1810 Blieham.

Naamsverklaring
Samenstelling van blij 'slib' en ham 'aangeslibd land gelegen in een bocht van een waterloop'. Blijham is gelegen op een zandrug op nieuw aangewonnen land temidden van de Dollardklei. Bleyham wordt vermeld onder de in de Dollard verdronken plaatsen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Blijham grenst in het NW aan Winschoten, in het N aan de A7, Beerta en Oudeschans, in het O aan Bellingwolde, in het Z aan Wedde en in het ZW aan Oude Pekela, en ligt NO van Nieuwe Pekela, ZW van Bad Nieuweschans en NNW van Vlagtwedde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Blijham 120 huizen met 806 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.090 huizen met ca. 2.750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Blijham en de bijbehorende buurtschappen op de site van Werkgroep Streekhistorie Bellingwedde.

- In 2015 is het boek ‘Oorlog en bevrijding. Herinneringen uit Blijham-Wedderveer’ verschenen, met 33 verhalen van inwoners van dit dorp respectievelijk deze buurtschap, die als kind de oorlog en bevrijding hebben meegemaakt. Het boek is een initiatief van Stichting Het Blijhamster Dorpsleven en is verschenen in het kader van 70 jaar bevrijding van het dorp en omgeving. Het dorp is destijds bevrijd door Poolse en Belgische soldaten.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De dorpsraad van Blijham heeft een plan opgesteld met een visie over de toekomst van hun dorp. Een van de zaken die hieruit naar voren kwam, was de inrichting van het dorpsplein. Deze werd als oninteressant en streekvreemd ervaren. De dorpsraad heeft het plan geschetst om de oude structuur van het dorp weer te herstellen. De gemeente Bellingwedde heeft deze plannen in samenwerking met de dorpsraad laten ontwikkelen. In het plan wordt het gehele plein voorzien van gebakken klinkers en worden de parkeerplaatsen logischer ingedeeld. Ook wordt middels verharding, bomen en lichtmasten de oude lijnen van de Hoofdweg en de Raadhuisstraat benadrukt, zodat het karakter van een lintdorp weer in het centrum van Blijham terugkeert. Daarnaast komt er een kunstwerk en komt er een informatiezuil over het dorp en met wandelroutes. Hiermee moet het plein weer aantrekkelijk worden voor Blijhamsters en voor toeristen, waar de aan het plein grenzende ondernemers van zullen profiteren. Als het goed is is dit plan medio 2016 gerealiseerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Blijham heeft 11 rijksmonumenten.

- De huidige Hervormde (PKN) kerk en toren (Oosteinde 31) dateren uit 1783. De vorige kerk, uit de 16e eeuw, is in 1781 gesloopt als gevolg van een volledig geëscaleerde ruzie in het dorp over de benoeming van de schoolmeester. De luidklok uit 1901 is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters geroofd en in 1948 vervangen door de huidige. De toren raakte tijdens de oorlog beschadigd door een neergestort vliegtuig en is pas in 1977 gerestaureerd. Het kerkorgel van orgelmaker Petrus van Oeckelen dateert uit 1869 en is in 2012 gerestaureerd door de fa. Bakker & Timmenga.

- Gevelstenen in Blijham.

- Het Poppentheatermuseum geeft een overzicht van het poppenspel en haar ontwikkeling. Er zijn poppenspelobjecten uit een ver verleden, maar ook van voorstellingen die tot voor kort nog werden gespeeld. Naast de traditionele figuren als Kasperl, Jan Klaassen en Katrijn, Punch en Judy, zijn er ook figuren uit verre streken zoals Birma, India, Indonesië, Mali, Sri Lanka en Thailand. Daarnaast is er ook een groot aantal poppen als kinderspeelgoed en zijn er papieren theatertjes uit Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en de Verenigde Staten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Gemengde zangvereniging Cecilia uit Blijham houdt op de vrijdag en zaterdag voor Moederdag jaarlijks haar traditionele Bloemenmarkt, op het Dorpsplein bij dorpshuis Het Oude Wapen. Op vrijdag van 8.30-16.30 uur en zaterdag van 8.30-14.00 uur worden diverse soorten geraniums (pelargoniums) in diverse kleuren; hangend, staand, dubbelbloemig en de zogeheten Oostenrijkers verkocht. Ook zijn er hanging baskets en perkplanten.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Blijham.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Blijham.

- Dorpshuis: - Eetcafé-Zalencentrum Het Oude Wapen in Blijham is van oudsher een dorpshuis. Het is in 1997 geprivatiseerd en gekocht door Fally en Thijs Spit, die in een eerdere periode als beheerder dit complex hebben vormgegeven. Van een knus dorpshuis is dit door Fally en Thijs en later, na het overlijden van Thijs, door Fally verder uitgebouwd tot een zalencentrum waar vele countrybandjes furore hebben gemaakt. Het is de bakermat van countryband Texas Renegade.

- Onderwijs: - Basisschool De Wiekslag. - Basisschool De Loopplank. - "Sinds september 2017 heeft POPPIEZ ook een locatie in Blijham. We beginnen met een kleine groep van tussen de 3 en 6 kinderen per dag. We mogen doorgroeien tot een groep van 12 kinderen per dag. Onze leidster Mariska Erdman, die zelf woonachtig is in het dorp, leidt de groep. Zij wordt ondersteund door nog een leidster en 2 stagiaires. De locatie is en blijft kleinschalig in opvang. Ook verzorgen wij de VSO en BSO in de school. Ook deze groep start met een groep van 3 tot 6 kinderen en kan uitgroeien tot een groep van 12 kinderen per dag. Ook dit is een kleinschalige opvang. Dit biedt ook de mogelijkheid om leuke activiteiten buitenshuis te doen. Wij zitten natuurlijk op een leuke plek in het dorp en kunnen wat dat betreft alle kanten op!"

- Muziek: - Brassband en Drumband D.O.K.. - Popkoor The Blue Happy Bacon (TBHB) is opgericht in 2001. Bij TBHB staat plezier in het zingen voorop. Ze willen iedere belangstellende zangliefhebber een gezellige avond bezorgen met veel zangplezier (6-stemmig). Iedereen die houdt van popmuziek vanaf de jaren zestig tot heden kan lid worden. Dus wil je graag in het koor zingen, laat het hen weten. Je bent van harte welkom een keer mee te zingen om een indruk te krijgen.

- Sport: - Voetbalvereniging ASVB. - Volleybalclub Blijham. - Tennisvereniging Odivia. - Luchtschietsportvereniging S.S.V. B.L.I.J.H.A.M. is in 1989 opgericht onder het motto: "Beter Lol In Je Hobby Als Meesterschutter". Zoals je ziet hebben zij de dorpsnaam gebruikt voor het motto van de vereniging. De vereniging beoogt gezelligheid en sportiviteit samen te laten gaan. Zowel topschutters als recreatieschutters, vanaf 12 jaar, vinden bij hen onderdak. Zo kan iedereen plezier beleven aan deze sport. Ze bezitten een eigen accommodatie met grote kantine, 8 schietbanen en ondersteunende faciliteiten. Je kunt uitstekend bij hen terecht voor het schieten van 10 meter luchtgeweer en luchtpistool. Ze hebben ook 5-meterbanen, maar kennen de combinatie met de vuurwapensport niet. De schietbanen worden enkel gebruikt voor het schieten met luchtpistool of luchtgeweer.

- Paardensportvereniging Omlandia bestaat formeel sinds 1979, maar de verenigingshistorie gaat terug tot in de jaren twintig van de vorige eeuw. De vereniging heeft ca. 80 leden en staat open voor ruiters en menners. Ze verzorgen groepslessen, en ze organiseren wedstrijden in beide disciplines. - Ponyclub Blijham e.o.. - Hengelsportvereniging HC De Blankvoorn is opgericht in 1947 en heeft ca. 200 leden. - Dartclub DCB. - Wandelsportvereniging De Blije Wandelaars.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging Rondom T'Vloat. - MC Mios '93 is een actieve motorclub voor berijders van toermotoren. De ca. 125 leden van MC Mios '93 rijden graag op hun motor en doen dat veel in clubverband. MC Mios '93 is opgericht in 1993 in Blijham. De afkorting staat voor "Motorrijden Is Onze Sport" en dekt het doel van de vereniging; samen veel plezier beleven aan het motorrijden.

- Spelen: - Speel-O-Theek 't Ganzenbord is er voor kinderen van 0 t/m 10 jaar. Ook opa’s, oma’s en verzorgers kunnen lid worden. Eenmalig lenen kan ook. 't Ganzenbord heeft een vaste ruimte in MFC De Koningsspil in Blijham. Deze staat vol met leuk en verantwoord speelgoed voor binnen en buiten en gezelschapsspelletjes voor groot en klein. Spelen is dé manier voor kinderen om zich te ontwikkelen. Het lidmaatschap is ook ideaal voor gastouders en grootouders. Zo heb je voor weinig geld het hele jaar afwisselend en uitdagend speelgoed voor de kinderen, waardoor ze gestimuleerd worden om te spelen. Het lidmaatschap kost slechts €20,00 per gezin per jaar.

Daarnaast kunnen ook scholen en verenigingen er grote spellen en speelgoed lenen voor activiteiten en feesten. En je kunt er ook verjaardagskisten huren voor een kinderfeestje. Verder is er tegenwoordig veel aandacht voor taalontwikkeling. Scholen, kinderdagverblijven en bibliotheken springen hierop in. De speelotheek wil hier ook zijn steentje aan bijdragen. Daarom hebben ze nu ook spellen en speelgoed wat speciaal gericht is op de taalontwikkeling.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Blijham.

Reactie toevoegen