Weite

Plaats
Buurtschap
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Weite bord [640x480].jpg

Weite is een buurtschap in de gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

Weite is een buurtschap in de gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

Weite

Terug naar boven

Status

- Weite is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

- De buurtschap Weite valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vlagtwedde.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1913 Weite.

Naamsverklaring
Herkomst onduidelijk. De naam refereert mogelijk aan verbouw van boekweit, maar ook zou hier vroeger een beek de Weite, 1483 in eime becke geheten de Weyte, hebben gelopen, die uitkwam in de Ruiten Aa.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Weite ligt direct O van Vlagtwedde en NW van Bourtange, rond de provincialeweg N365, die ter plekke Vledderkamp heet, en de kruising met het Ruiten A Kanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Weite niet apart vermeld (de meeste buurtschappen van de gemeente Vlagtwedde worden in dat jaar wél apart vermeld). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Van 1919 tot 1968 heeft buurtschap Weite een basisschool gehad. In 1919 begint de school met 76 leerlingen. In de jaren dertig groeit zij tot 110 leerlingen en kan er een 3e leerkracht worden aangesteld. In 1968 zijn er nog 25 leerlingen, maar in het nieuwe schooljaar zou dat zakken tot onder de 20, waardoor het een éénmansschool zou worden. Het bestuur meent dat dit niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van het onderwijs en besluit daarom tot sluiting over te gaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In buurtschap Weite bevindt zich de vanouds Gereformeerde kerk (tegenwoordig PKN) uit 1920 of 1934 (Vledderkamp 58). Fraai eenklaviers orgel, dat omstreeks 1935 in deze kerk is geplaatst vanuit de Gereformeerde kerk te Emmen. In laatstgenoemde kerk plaatste J. Proper uit Kampen in 1904 dit oude orgel, dat in de tweede helft van de 18e eeuw gebouwd moet zijn. - Site Protestantse Gemeente Vlagtwedde. - De kerkdiensten zijn via deze link terug te luisteren. - Leden van deze kerk kunnen de diensten ook live beluisteren via een thuis te installeren ontvanger.

Reactie toevoegen