Veele

Plaats
Dorp
Vlagtwedde
Westerwolde
Groningen

Veele Giezelbaargbloazers [640x480].jpg

Veele, de Giezelbaargbloazers is een van de verenigingen in dit dorp, met unieke, zelfgemaakte Westerwoldse midwinterhoorns.

Veele, de Giezelbaargbloazers is een van de verenigingen in dit dorp, met unieke, zelfgemaakte Westerwoldse midwinterhoorns.

Veele

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Veele.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Veele.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Veele.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Veele (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Veele is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Vlagtwedde.

- Het dorp Veele heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Veele daarom 'in' Vlagtwedde.

- Onder het dorp Veele valt ook de buurtschap Oud Veele.

- De slogan van Veele is "gehucht tussen beek, es en bos".

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1475 Veille, 1634 Veele.

Naamsverklaring
Moeilijk te duiden. Men gist dat dit woord verband houdt met het bijvoeglijk naamwoord vaal 'bleekgeel'. Anderen denken aan het werkwoord valgen 'licht beploegen' (vergelijk Oostervalge), of aan het Oudhoogduitse felewa 'wilg'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Veele ligt direct NW van Vlagtwedde, rond het Mussel Aa Kanaal, de Veelerweg en de parallel aan de provincialeweg N368 lopende Wedderstraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Veele omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tot heden zijn hier en daar wel artikelen verschenen over Veele, maar een alomvattend boek geheel gewijd aan de geschiedenis en ontwikkeling van Veele is er tot heden niet. Dit is een lang gekoesterde wens van Plaatselijk Belang Veele. In 2014 heeft men de medewerking van de in dat jaar - op de kanalisaties van Westerwolde - afgestudeerde historicus Geert Volders uit het nabijgelegen Onstwedde kunnen verkrijgen. Volders is anno 2015 doende met zijn onderzoek. Wanneer het boek verschijnt, is nog niet bekend.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oorlogsmonument naast de Rolinbrug, die is genoemd naar P.H. Rolin, die is omgekomen bij de bevrijding van Veele (zie hierna). Deze vaste betonnen brug is de opvolger van een oude klapbrug. In 2010 was er in Veele de herdenking van het feit dat de buurtschap 65 jaar geleden werd bevrijd door het 1e regiment Belgische Parachutisten o.l.v. Kolonel E. Blondeel (naar wie de weg aan de noordkant van het kanaal is vernoemd). Aanwezig waren o.a. de oud-strijders Jack Daemen en Freddy Vanderveken, die de tijdens de bevrijding van Veele omgekomen vrienden P.H. Rolin, J. Breuer en E. Hazard kwamen gedenken. Rolin stierf gelijk na de landing op Nederlandse bodem. Rolin stierf na zich te hebben verontschuldigd bij zijn commandant, kolonel Blondeel, omdat hij gewond was geraakt.

- Veele heeft voor zover wij weten nooit een kerk gehad, maar heeft wél een kerkhof, het Veelerkerkhof (wat strikt genomen dan eigenlijk begraafplaats zou moeten heten, omdat het niet bij een kerk ligt).

Rijksmonumenten
Veele heeft 2 rijksmonumenten:

- De boerderij aan de Veelerweg 8.

- De Geselberg, Geeselberg of Galgenberg, in het Gronings Giezelbaarg (NW van Veele, N het horizontaal lopende deel van de Westerweg) is een door mensenhanden opgeworpen heuvel, die eertijds diende als gerechtsplaats. De drost van Wedde, even noordelijker gevestigd, zat hier zijn ‘crimineel gerichte’ voor. De laatste heksenverbranding in Nederland vond in februari 1597 op dit heuveltje plaats. De heuvel is inmiddels begroeid. Hoewel de Geselberg zich vlakbij Wessinghuizen en iets ten zuiden van Wedde bevindt (beide in de gemeente Bellingwedde), ligt deze voormalige executieplaats officieel in de gemeente Vlagtwedde.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Midwinterhoornwandeling (op een zaterdag begin januari).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute door en rond Veele.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Veele heeft niet veel voorzieningen meer, maar wát ze nog doen, doen ze wel goed: van heinde en ver komen mensen voor de ambachtelijke hele roggebroden van bakkerij Leta, die op de ouderwetse manier worden gebakken, nog een beetje "klaimsk" zoals de Westerwolders zeggen.

Terug naar boven

Overnachten

- Camping Boerenbont van Ella en Herman Volders is door de VeKaBo uitgeroepen tot de beste minicamping van 2010 in de provincie Groningen. De camping is op basis van evaluaties van gasten genomineerd. Ook is de camping bezocht door een mysterieguest die de camping en de gastvrijheid heeft getest en beoordeeld.

Terug naar boven

Beeld

- Meer dan 700 oude en recente foto's, ansichtkaarten van en krantenartikelen over Veele.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Veele.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Veele.

Reactie toevoegen