Sellingen

Plaats
Dorp
Vlagtwedde
Westerwolde
Groningen

sellingen dorpsgezicht 1950 [640x480].jpg

Sellingen dorpsgezicht 1950

Sellingen dorpsgezicht 1950

Sellingen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Sellingen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Sellingen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sellingen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sellingen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Sellingen is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Vlagtwedde. Het is de hoofdplaats van de gemeente (d.w.z. het gemeentehuis staat in deze plaats).

- Onder het dorp Sellingen vallen ook de buurtschappen Ter Borg, Borgertange, Borgerveld, Jipsingboertange, Jipsinghuizen, Leemdobben, Over de Dijk, Rijsdam, Sellingerbeetse, Sellingerzwarteveen, Wessingtange, Ter Wisch en Zuidveld.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Zèlng.

Oudere vermeldingen
Ca. 1150 falsum uit latere tijd Sallinge, 1316 Zellynge, 1558 Sellick, ca. 1660 Sellingen, 1825 Zellingen.

Naamsverklaring
Betekent 'bij de lieden van de persoon Selle'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Sellingen ligt ZO van Stadskanaal, NO van Ter Apel, en grenst in het O aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Sellingen, exclusief de buurtschappen, 30 huizen met 220 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorpsgebied (= postcodegebied), inclusief de buurtschappen, ca. 1.000 huizen met ca. 2.400 inwoners. De dorpskern heeft ruim 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In Sellingen is in 2016 een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) gerealiseerd. In deze MFA zijn naast de beide plaatselijke basisscholen (basisschool Het Gebint en basisschool Op d'Esch) de sportverenigingen, een gymzaal en Stichting Rzijn (Steunstee en peuterspeelzaal Lutke Beudels) ondergebracht. Het complex is gebouwd op het terrein van basisschool Op d’Esch.

- Het pand Dorpsstraat 19 was t/m 2015 in gebruik bij peuterspeelzaal Lutke Beudels en nog erern aantal organisaties op het gebied van zorg en welzijn. Door hun verhuizing naar de nieuwe MFA is dit pand leeg gekomen. In 2016 heeft de religieuze groepering 'De Wijnstok, gemeente in cellen' zich er gevestigd. Wouter en Valerie van der Hee zijn hier in 2012 mee begonnen. "De eerste vestiging in Nederland. Deze christelijke kerk is in 1997 gestart in Brazilië met zo'n 50 mensen. Vandaag de dag zijn wereldwijd 300.000 mensen aangesloten. We zijn een familie van christelijke kerken. We zijn meer familie dan organisatie. We komen samen omdat we samen willen zijn. We erkennen vaderschap en gezag onder ons spontaan, niet vanwege het confessionele opleggen", aldus Wouter van der Hee.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sellingen heeft 1 rijksmonument, zijnde de Hervormde kerk. - Beschrijving van het kerkorgel in tekst en beeld. - Site Hervormde Gemeente.

- Gereformeerde Kerk (Dorpsstraat 11).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Voor het Paasvuur op tweede paasdag wordt in de weken voorafgaand met verzamelde takken een grote paasbult opgebouwd. Op tweede paasdag 's avonds kopen de inwoners fakkels bij een kraam bij het gemeentehuis, waar men in optocht mee naar de paasbult gaat en hem daarmee aansteekt.

- Schildersfestival Montmartre (2e zaterdag van juli, op en rond de Brink) is bedoeld om een breed publiek op laagdrempelige wijze kennis te laten nemen van (amateur)kunst zoals driedimensionale-, schilder-, podiumkunst en straattheater. Kunstenaars kunnen op deze wijze hun 'kunnen' tonen. Er worden verschillende demonstraties en voorstellingen gegeven en je kunt diverse kunst bewonderen en kopen op de markt en op de veiling. Place du Tertre is een sfeervol pleintje met ervaren portretschilders en tekenaars maar ook jonge kunstenaars. Je kunt een tekening laten maken van jezelf of van je evt. kinderen. In de monumentale  Hervormde kerk worden rondleidingen en muziekoptredens verzorgd. Op het terrein zijn terrasjes ingericht. Het geheel is uiteraard in Franse sferen.

- Zomeravondmarkten (2x op een woensdag resp. half en eind juli).

- De Atelierroute De Beetse Ter Borg (1e weekend van augustus) is 7 km lang en voert je langs ca. 15 ateliers in o.a. de buurtschappen Sellingerbeetse en Ter Borg, waar kunstenaars uit de regio hun werk tonen. De route loopt door natuurgebied Borgerveld.

- De Evangelisatiecommissie organiseert op een avond enkele dagen voor Kerstmis een Kerstwandeling. De route is sfeervol verlicht met waxinelampjes, vuurkorven en olielampen. Onderweg zijn er vertolkingen uit het Evangelie in relatie tot de kerst, er zijn midwinterhoornblazers en een kinderkoor zingt kerstliederen. Bij terugkomst kun je genieten van koffie of warme chocolademelk met een vernapering, begeleid door kerstmuziek van het jeugdorkest van Jeduthun.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad De Barkhoorn.

- Sinds mei 2016 is er in Sellingen elke dinsdagmiddag een weekmarkt. De ca. 10 standhouders staan midden in het dorp, tegenover het gemeentehuis. Je kunt er terecht voor o.a. groente en fruit, vlees, vis, kaas, snoep, kleding, noten, boeken en honing, en de organisatie heeft een 'flexibele plek' voor wisselende standhouders die niet wekelijks kunnen komen. Met dit initiatief krijgen niet alleen de dorpelingen een breder 'winkelaanbod' met een gezellige ontmoetingsfunctie, ook hoopt de organisatie hiermee nog meer toeristen naar het dorp te lokken. Bovendien houden oudere inwoners op deze manier het zelfstandig boodschappen doen binnen handbereik.

- Openluchttheater Sellingen is in 1986 door vrijwilligers gebouwd en wordt sindsdien door een stichtingsbestuur met behulp van vrijwilligers in stand gehouden en geëxploiteerd. Van juni t/m augustus zijn er verschillende evenementen op het gebied van muziek, zang en toneel. Het publiekgedeelte is trapsgewijs opgebouwd, waardoor iedereen een goed zicht heeft op het podium. De zitplaatsen bestaan uit houten banken. Wie meer zitcomfort wil, mag een eigen stoel meenemen.

- MTB-route Sellingen is 33 km lang en voert door bossen en langs vennen en heide. De route gaat ook langs het beekdal van de Ruiten Aa. De route bevat technische en enkele uitdagende singletracks. Ook zijn er delen waar even de rug gerecht kan worden.

- De Sellingen-Tangeroute voor paardrijders is 30 km lang, maar er zijn ook kortere trajecten vanaf 5 km mogelijk. De route vormt samen met 9 andere de routestructuur van 'Sprong over het Veen'. Vruchtbare landbouwgronden worden afgewisseld met bossen en historische grond met prachtige boerderijen. Samen maken deze elementen de route tot een bijzonder aantrekkelijke route. Sommigen noemen deze route zelfs 'de Koningsroute' van Sprong over het Veen. Maar dat is aan jou om te bepalen. De route leidt je ook naar oude buurtschappen als Laude en Ter Borg, en bij Wessingtange en de Hasselberg kun je de grens over naar Duitsland.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Sellingen.

- Actualiteiten uit Sellingen op Facebook.

- Muziekvereniging Jeduthun is in 1925 opgericht en heeft ca. 40 leden. Het is nog altijd een jong en dynamisch orkest met enthousiaste muzikanten. De activiteiten variëren van enkele malen per jaar een concert, deelname aan concoursen en begeleiding van kerkdiensten tot bijdragen aan festiviteiten in het dorp en serenades. Met de activiteiten varieert ook het repertoire: concoursstukken, film- of popmuziek, koralen, licht klassiek en marsmuziek.

- De Sprankelgroep is een toneelvereniging die tijdens de wintermaanden een mooi toneelstuk in 3 bedrijven opvoert.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sellingen.

Reacties

(3)

Gaarne zou ik wat willen horen over een periode dat ik gewerkt heb in het Kamp Westerwolde van de kinderbescherming. Mijn naam is Hélène Engelage-Scholte en ik heb daar een korte periode gewerkt in de administratie, cursussen gevolgd en na een paar maanden getrouwd, nooit meer wat gehoord en gezien. Wat is er van terecht gekomen, het was voor mij een indrukwekkende periode.

Reactie:
Via groningerarchiefnet:
13-8-2006 G. NOORDANUS (dumpie_2hotmail.com)
Sellingen Wie van u heeft wel eens gehoord van "Jongensstad Westerwolde" in Sellingen? Het was een soort school heropvoedingskamp midden in de bossen waar ik in 1957 drie maanden verbleef. Niemand lijkt er meer van te weten, en foto's kan ik al helemaal niet vinden. ik zou u zeer erkentelijk zijn voor informatie over "het kamp".Alvast mijn dank voor uw reacties.
Antwoord:
Jongensstad Westerwolde staat ook wel bekend als boefjeskamp, bij de gemeente Vlagtwedde zijn enige krantenknipsels aanwezig. u kunt contact opnemen met Aaldert Kroes, tel. 0599-320183.

Reactie:
Via gava.nl: Er is filmmateriaal van dit jongenskamp Westerwolde.
Catalogus van audiovisueel materiaal, 1914 - 2009.
Nr. AV5172 Jongensstad Westerwolde / J.S. Pater, april 1955 - oktober 1957.
Inhoud:
Jongensstad Westerwolde, Dennenweg 1 te Sellingen. Onder ministerie van OKW ondergebracht in de houten barakken van de werkverschaffing. Het was een driemaandenkamp met vier groepen van 13 kinderen afkomstig uit het hele land, maar voornamelijk uit de grote steden, bovendien waren het moeilijk lerende kinderen. In de volksmond werd het "het Boefjeskamp" genoemd.

Ik heb in het kamp gezeten in 1951. Wij werden geselecteerd vanuit het clubhuis de Stins in Leeuwarden. De naam boefjeskamp is niet juist. Er werden hier kinderen geplaatst uit arme gezinnen. Men ging er toen vanuit om de 10 jarige jongens een kans te geven om zich even uit de ellende van de arme volksbuurten (ijsbaan kwartier) te kunnen onttrekken. Er is in de Leeuwarder Courant een artikel over het kamp geschreven met enkele foto's. Op een van deze foto's sta ik zelf op in de afwaskeuken.

Hoy Jouke
Je hebt helemaal gelijk. Volgens mij was de reden voor drie maanden uitzetting de hopeloze armoede zo kort na de oorlog. Ikzelf zat ook voor drie maanden in het jongenskamp (volgens mij in dezelfde periode als Jouke Pasveer) en was ingedeeld in de Plesman groep, deze groep was geheel gebaseerd op het vlieggebeuren zoals KLM, de naam van de rado ben ik kwijt :-). Erg veel weet ik er niet meer van maar weet wel, dat ik meerdere malen de tuin heb staan harken rond de eetzaal. Erg leuk en spannend waren altijd de speurtochten die door een bepaalde Rado in het plaatselijke bos werden uitgezet, en de verhalen over zijn reizen maakten hem bijzonder populair.

Reactie toevoegen