Harpel

Plaats
Buurtschap
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Harpel

Terug naar boven

Status

- Harpel is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

- De buurtschap Harpel valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vlagtwedde.

- De buurtschap Harpel heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Harpel ligt ZW van Vlagtwedde, ZO van Onstwedde en O van Stadskanaal, en ligt rond de kruisingen van de Harpelerweg met de Molenkampweg, Z. Buurkeweg en Turfweg, en de tussen deze kruisingen gelegen gedeelten van de Harpelerweg. 1 pand aan de Harpelerweg valt onder het dorp Onstwedde (en daarmee de gemeente Stadskanaal), zijnde het pand W van het Mussel Aa Kanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Harpel omvat ca. 50 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 130 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Omwonenden uit Harpel, Jipsingboertange en Blekslage hebben zich fel verzet tegen de komst van een megazonnepark met 320.000 zonnepanelen op een akker van 105 hectare bij het Mussel Aa Kanaal. Het zonnepark moet 26.000 huishoudens van energie kunnen voorzien. De gemeenteraad van Vlagtwedde heeft dit plan in september 2017 met een nipte meerderheid goedgekeurd. De rechtbank in Groningen heeft op 9 februari 2018 de bezwaren van 2 omwonenden tegen de verleende vergunning ongegrond verklaard. De rechter ziet hen namelijk niet als belanghebbenden, gezien de afstand van hun woning tot het geplande zonnepark, dat vanaf het erf van de bezwaarmakers, ook in de winter, nauwelijks zichtbaar is, aldus de rechter. Het is niet aannemelijk dat het zonnepark gevolgen van enige betekenis voor hen zal hebben in de vorm van trillingen, geur, emissie, licht, geluid of bijzondere risico's voor de omgeving. Er is daarom voor hen geen objectief en persoonlijk belang.

De aanleg van het zonnepark door de firma Powerfield uit Dokkum is voorjaar 2018 gestart en beoogt eind 2019 gereed te komen. Het terrein bij buurtschap Harpel wordt aangekleed met blauwe bessenstruiken. Het plukken van de bessen en het onderhoud van de struiken gaat werk bieden aan 20 mensen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Harpel.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Harpel is opgericht in 1946.

- Buurthuis: - Buurthuis Òns Buurthoes is in 1958 gerealiseerd. Daar kwam nogal wat bij kijken voor het zover was. Hoe het allemaal zo gekomen is, kun je lezen onder de link.

Reactie toevoegen