Weende

Plaats
Buurtschap
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Weende

Terug naar boven

Status

- Weende is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

- De buurtschap Weende valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vlagtwedde.

- De buurtschap Weende ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Weende ligt ZO van Vlagtwedde, rond een deel van de Weenderweg (de weg van Vlagtwedde naar Sellingen, een deel van de N976), uitgaande van de plaatsnaambordjes Weende en Ellersinghuizen, het deel tussen, van N naar Z, rond de huisnummers 65 en 66 en iets N van de kruising met de weg Lokstreek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Weende 11 huizen met 83 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In buurtschap Weende vind je nog veel fraaie oude boerderijen, waaronder de rijksmonumenten op nr. 46, 47 en 53.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Lieftinghsbroek is een bosgebied van 20 hectare. Het ligt ZO van Vlagtwedde, W van de buurtschap Weende. Het Lieftinghsbroek is het oudste bos van Westerwolde. Het is op Europees niveau als bijzonder gebied bestempeld, een zogeheten Natura 2000-gebied, omdat er op een relatief kleine oppervlakte verschillende typen natuurlijk bos met kenmerkende ondergroei voorkomen. Het Lieftinghsbroek is een loofbos op de dalflank van het riviertje de Ruiten Aa. Het bos behoort tot het eiken-haagbeukenbos, beuken-eikenbos en broekbos. De ondergroei is met name in de natte delen rijk ontwikkeld. Plaatselijk wordt de struiklaag gedomineerd door hulst.

Natuurgebied het Lieftinghsbroek heeft in 2017 een eigen beheerplan gekregen. Hierin staat wat er nodig is om ervoor te zorgen dat het karakteristieke blauwgrasland en plantensoorten als de gevlekte orchis, blauwe knoop en moerasviooltje er kunnen blijven groeien. Nadere informatie: - Besluit aanwijzing Lieftinghsbroek tot Natura2000-gebied. - Beschrijving Lieftinghsbroek op de site van de Rijksoverheid. - Beschrijving Lieftinghsbroek op de site van de KNNV, waar je ook een folder over het Lieftinghsbroek kunt downloaden.

Reactie toevoegen