Emmen

Plaats
Stad en gemeente
Emmen
Zuidoost Drenthe
Drenthe

emmen groeten uit 1962 [640x480].jpg

Emmen Groeten uit 1962

Emmen Groeten uit 1962

DR gemeente Emmen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Emmen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Emmen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Emmen

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Emmen.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Emmen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Emmen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Emmen is een stad en gemeente in de provincie Drenthe. De gemeente Emmen is in 1998 vergroot met de gemeente Schoonebeek.

- De gemeente Emmen omvat naast de gelijknamige stad verder nog de dorpen Barger-Compascuum, Barger-Oosterveld, Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen, Erica, Klazienaveen, Klazienaveen-Noord, Nieuw-Amsterdam, Nieuw-Dordrecht, Nieuw-Schoonebeek, Nieuw-Weerdinge, Noordbarge, Oranjedorp, Roswinkel, Schoonebeek, Veenoord, Weerdinge, Weiteveen, Zandpol, Zuidbarge en Zwartemeer, en de buurtschappen Amsterdamscheveld, Barger-Erfscheidenveen, Barger-Oosterveen, Ermerveen, Foxel, Koelveen, Middendorp (bij Nieuw-Schoonebeek), Middendorp (bij Schoonebeek), Oosterse Bos, Schutwijk, Westenesch, Westerse Bos en Wilhelmsoord. In totaal zijn dit 1 stad, 21 dorpen en 13 buurtschappen. Het voormalige dorp Emmerschans wordt tegenwoordig als wijk beschouwd. Het kennelijk voormalige dorp Munsterscheveld wordt tegenwoordig als onderdeel van Emmer-Compascuum beschouwd.

- In 1976 heeft de gemeente middels een grenscorrectie de buurtschap De Maten afgestaan aan de Groningse gemeente Vlagtwedde.

- Wapen van de gemeente Emmen.

- In en direct rond Emmen ligt een aantal kernen die door de inwoners doorgaans nog wel als 'plaats' (d.w.z. dorp dan wel buurtschap) worden beschouwd, hoewel ze geen eigen postcode en bijbehorende plaatsnaam hebben, dus voor de postadressen 'in' Emmen liggen. Ter plekke staan ook nog doorgaans witte plaatsnaamborden, om aan te duiden dat de gemeente Emmen ze tegenwoordig kennelijk als wijken van Emmen beschouwt. Het betreft Barger-Oosterveld, Noordbarge, Weerdinge (heeft wel blauwe borden en is ook nog duidelijk een apart van Emmen gelegen dorp), Westenesch en Zuidbarge (dat op richtingborden in de buurt nog wel met de layout van een plaats, zijnde wit op blauw, wordt aangegeven). Angelslo heeft borden waarop expliciet 'wijk' staat aangegeven.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Emmen.

- Onder de stad Emmen vallen een deel van de buurtschap Ermerveen en de buurtschappen Westenesch en Wilhelmsoord.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van Emmen is een Emder.

Terug naar boven

Ligging

Emmen ligt in het ZO van Drenthe. De gemeente Emmen grenst in het O en Z aan Duitsland, in het W aan de gemeente Coevorden, in het N aan de gemeente Borger-Odoorn en de provincie Groningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Emmen heeft ca. 45.000 huizen met ca. 109.000 inwoners, waarvan ca. 57.000 in de stad. Met 337 km2 is Emmen qua oppervlakte een van de grootste gemeenten van ons land.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Emmen, kun je terecht bij

- Historisch Emmen.

- Historische Vereniging Zuid-Oost Drenthe.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanaf 2013 wordt er gewerkt aan een nieuw Centrumplein in Emmen.

- In 2012 is de recreatieve vaarverbinding Erica-Ter Apel gereed gekomen. Een 'beleefkanaal' maakt deel uit van de plannen. In het kader van natuur en duurzaamheid voorzien de plannen in een ecoduct, natuurzones en een spaarsluis. Er zijn voorzieningen gerealiseerd voor afmeren, wandelen, fietsen, sportvissen en kleine watersport. Daarnaast is bij de aanleg rekening gehouden met het landschap en de cultuurhistorie. Dit heeft vorm gekregen door het accentueren van hoogveenrestanten, de aanleg van een koppelsluis met in totaal 5 meter verval en herstel van veenkanalen en een oude trambrug.

- Rapport Emmen revisited, over wijkvernieuwing in Emmen (2006).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Emmen heeft 55 rijksmonumenten.

- Emmen heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Emmen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Dierenpark Emmen is in 2016 verhuisd naar de rand van Emmen, in het gebied Noordbargeres, en heet sindsdien Wildlands Adventure Zoo.

- Het in 2016 gereed gekomen Atlas Theater vormt de verbinding tussen het Raadhuisplein en Wildlands Adventure Zoo. Het gebouw fungeert ook als toegang tot de Zoo.

- De Emmerdennen is een bosgebied van ca. 250 hectare, tegenwoordig geheel omsloten door woonwijken van Emmen. Het is eind 19e eeuw aangelegd om de dorpen in het gebied tegen stuifzand te beschermen. Aanvankelijk was het vooral een dennenbos. Na de overdracht aan Staatsbosbeheer in 1918 is het een gevarieerd rijk bos geworden met veel verschillende boomsoorten. Voor de inwoners van Emmen is het een recreatiebos. Voor Staatsbosbeheer is het deels ook een productiebos. Zij wil hiermee laten zien dat duurzame oogst goed samengaat met recreatief gebruik van het bos. Door selectief te oogsten stuurt Staatsbosbeheer de groei van boomsoorten bij en worden licht en variatie in het bos behouden. De houtproductie in de Emmerdennen is FSC-gecertificeerd. Voor de kinderen is in een deel van het bos Speelbos Emmerdennen gerealiseerd.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Emmen.

- Zorg: - Zorgboerderij De Hooimijt. - Zorgboerderij Emmen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Emmen Boerdijk, - idem Kerkhoflaan noord, - idem Kerkhoflaan zuid.

Reactie toevoegen