Emmen

Plaats
Stad en gemeente
Emmen
Zuidoost Drenthe
Drenthe

emmen groeten uit 1962 [640x480].jpg

Emmen, Groeten uit, 1962

Emmen, Groeten uit, 1962

DR gemeente Emmen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Emmen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Emmen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Emmen

Terug naar boven

Status

- Emmen is een stad en gemeente in de provincie Drenthe.

- De gemeente Emmen is in 1998 vergroot met de gemeente Schoonebeek.

- De gemeente Emmen omvat naast de gelijknamige stad verder nog de dorpen Barger-Compascuum, Barger-Oosterveld, Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen, Erica, Klazienaveen, Klazienaveen-Noord, Nieuw-Amsterdam, Nieuw-Dordrecht, Nieuw-Schoonebeek, Nieuw-Weerdinge, Noordbarge, Oranjedorp, Roswinkel, Schoonebeek, Veenoord, Weerdinge, Weiteveen, Zandpol, Zuidbarge en Zwartemeer, en de buurtschappen Amsterdamscheveld, Barger-Erfscheidenveen, Barger-Oosterveen, Ermerveen, Foxel, Koelveen, Middendorp (bij Nieuw-Schoonebeek), Middendorp (bij Schoonebeek), Oosterse Bos, Schutwijk, Westenesch, Westerse Bos en Wilhelmsoord. In totaal zijn dit 1 stad, 21 dorpen en 13 buurtschappen. Het voormalige dorp Emmerschans wordt tegenwoordig als wijk beschouwd. Het kennelijk voormalige dorp Munsterscheveld wordt tegenwoordig als onderdeel van Emmer-Compascuum beschouwd.

- In 1976 heeft de gemeente middels een grenscorrectie de buurtschap De Maten afgestaan aan de Groningse gemeente Vlagtwedde.

- Wapen van de gemeente Emmen.

- In en direct rond Emmen ligt een aantal kernen die door de inwoners - en ook door ons - doorgaans nog wel als 'plaats' (d.w.z. dorp dan wel buurtschap) worden beschouwd, hoewel ze in 1978 geen eigen postcode en bijbehorende plaatsnaam hebben gekregen, en daarom sindsdien voor de postadressen 'in' Emmen liggen. Ter plekke staan ook doorgaans witte plaatsnaamborden, om aan te duiden dat de gemeente ze tegenwoordig kennelijk als wijken van de stad beschouwt. Het betreft Barger-Oosterveld, Noordbarge, Weerdinge (heeft wel blauwe borden en is ook nog duidelijk een apart van de stad gelegen dorp), Westenesch en Zuidbarge (dat op richtingborden in de buurt nog wel met de layout van een plaats, zijnde wit op blauw, wordt aangegeven). Angelslo heeft borden waarop expliciet 'wijk' staat aangegeven.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Emmen.

- Onder de stad Emmen vallen ook een deel van de buurtschap Ermerveen en de buurtschappen Westenesch en Wilhelmsoord.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van Emmen is een Emder.

In het dialect
Emm.

Oudere vermeldingen
1139 kopie 16e eeuw en 1232-1233 Emne, 1327 kopie 1471, 1381 Empne, 1395-1396 Emmene, 1510 Empne, 1551 Emmen.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Emne gaat volgens sommigen terug op emnî* 'effen, vlak gebied', bij het Oudsaksische ebhan 'vlak, effen', met als overtreffende trap het Oudsaksische emnist, in contrast met Noordbarge en Zuidbarge. Hiermee verwant is Ende (Dld), bij Dülmen (890 Emnidi). Daar echter de hoogtekaart van Emmen en omgeving weinig steun voor deze verklaring biedt, heeft men ook gedacht aan de wortel amb*- 'rivier' (o.a. in Drents eem 'water'), een - niet overgeleverde - oude naam voor de Sleenerstroom, die dan destijds voor het gehele nederzettingsgebied zou moeten hebben gegolden. Ter vergelijking wordt gewezen op de Duitse namen Holtemme, 814 Holtemna, 1369 Holtempne (dat echter ook wordt geduid als Holtmanni*, een samenstelling van holt 'hoogopgaand loofbos' en manni 'water') en Emen, ca. 1000 Embini en Emmeln, 1160 Eimblem. Het in 1381-1383 genoemde Kerspel van Emnynchem wordt ook als Emmen geïdentificeerd.(1)
* Gereconstreerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Emmen ligt in het ZO van Drenthe. De gemeente Emmen grenst in het O en Z aan Duitsland, in het W aan de gemeente Coevorden, in het N aan de gemeente Borger-Odoorn en de provincie Groningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Emmen heeft ca. 45.000 huizen met ca. 109.000 inwoners, waarvan ca. 23.000 huizen met ca. 57.000 inwoners in de stad (de twee laatstvermelde aantallen zijn inclusief de aantallen voor de dorpen die voor de postadressen 'in' Emmen liggen; in totaal gaat dit om ca. 1.930/ca. 4.900 (= ca. aantal huizen/ca. aantal inwoners), gespecificeerd naar dorp zijn de aantallen: Barger-Oosterveld ca. 1.100/ca. 2.800, Noordbarge ca. 400/ca. 1.000, Weerdinge ca. 280/ca. 700 en Zuidbarge ca. 150/ca. 400). Met 337 km2 is Emmen qua oppervlakte een van de grootste gemeenten van ons land.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Emmen, kun je terecht bij de volgende instanties en site:

- Historisch Emmen.

- Getuige enkele berichten in de media is er kennelijk een Historische Vereniging Zuid-Oost Drenthe. Er is echter vrijwel niets over deze vereniging op het internet te vinden, behalve het artikel onder de link (en hier, waar sprake is van een lezing en een jubileum van de vereniging in 2017. Om hoeveel jaar het gaat staat er helaas niet bij). Voor zover ons bekend zijn zij niet middels een website of -pagina op het internet aanwezig, noch kunnen wij er anderszins iets inhoudelijks over vinden.

- "Mijn naam is Pauline Berens. Broer Berens (1916-2013) was mijn vader. Zijn hobbies waren regionale geschiedenis en stamboomonderzoek. Sinds zijn overlijden in 2013 ben ik bezig zijn hobbyspullen te catalogiseren. Het betreft vooral eigen en verzameld werk van mijn vader en van mijn eigen werk voor zover onze hobbies elkaar overlapten. Centraal thema is Barger-Compascuum, vooral bewoners en geschiedenis. Maar ook veel informatie over andere kernen in de gemeente Emmen en elders in Zuidoost-Drenthe. De Catalogus Collectie Broer Berens is via het internet beschikbaar, om informatie te delen met een groter publiek, als eerbetoon aan mijn vader en als hulpmiddel voor de verdeling ooit." Wij - de redactie van Plaatsengids.nl - hebben enkele steekproeven genomen en het is werkelijk een enorme schatkamer aan historische teksten, genealogische gegevens, oude foto's e.a. documenten, plattegronden, akten, ingescande oude boeken etc., dus zeer de moeite waard om eens goed voor te gaan zitten voor wie in de geschiedenis van Zuidoost-Drenthe geïnteresseerd is.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanaf 2013 wordt er gewerkt aan een nieuw Centrumplein in Emmen.

- In 2012 is de recreatieve vaarverbinding Erica-Ter Apel gereed gekomen. Een 'beleefkanaal' maakt deel uit van de plannen. In het kader van natuur en duurzaamheid voorzien de plannen in een ecoduct, natuurzones en een spaarsluis. Er zijn voorzieningen gerealiseerd voor afmeren, wandelen, fietsen, sportvissen en kleine watersport. Daarnaast is bij de aanleg rekening gehouden met het landschap en de cultuurhistorie. Dit heeft vorm gekregen door het accentueren van hoogveenrestanten, de aanleg van een koppelsluis met in totaal 5 meter verval en herstel van veenkanalen en een oude trambrug.

- De N391 loopt van de N366 bij Ter Apel naar Emmen en sluit daar aan op de N34 bij Erm. Bij Emmen vormt deze weg de gemeentelijke rondweg. Het is de belangrijkste verbinding tussen Zuidoost-Groningen en Zuidoost-Drenthe en heeft daarmee een ontsluitende functie voor het Veenkoloniale gebied met het landelijke wegennet (N34 en A37). Tevens is hierdoor de verkeersveiligheid verbeterd in de dorpen waar het verkeer vroeger doorheen reed. De N391 is 21 km lang en is in 2000 gereed gekomen als 80-kilometerweg. Bij de aanleg is al rekening gehouden met mogelijk t.z.t.noodzakelijke verbreding. Die is in 2017 uitgevoerd. De maximumsnelheid is nu 100 km/uur. Ook de aansluitende N366 naar Stadskanaal is verbreed en ook daar is de maximumsnelheid verhoogd naar 100 km/uur. De kruising van deze wegen was voorheen een rotonde. Die is ongelijkvloers gemaakt, wat de doorstroming ten goede komt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Emmen heeft 55 rijksmonumenten.

- Emmen heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Emmen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Retropop (weekend in juni) is een (sinds 2018 2-daags) festival aan de Grote Rietplas in Emmen. Het festival is in 2002 voor het eerst georganiseerd onder de naam Back to the 80's. Sinds 2010 heeft het evenement de huidige naam. Retropop neemt je mee op een unieke muzikale reis met bands uit het verleden, via het heden naar de toekomst.

- Internationaal Vliegerfestival Emmen (weekend in augustus, in 2018 voor de 30e keer).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Dierenpark Emmen is in 2016 verhuisd naar de rand van Emmen, in het gebied Noordbargeres, en heet sindsdien Wildlands Adventure Zoo. Over een herbestemming van het oude terrein van het Dierenpark wordt anno 2017 nog nagedacht.

- Het in 2016 gereed gekomen Atlas Theater vormt de verbinding tussen het Raadhuisplein en Wildlands Adventure Zoo. Het gebouw fungeert ook als toegang tot de Zoo.

- De Emmerdennen is een bosgebied van ca. 250 hectare, tegenwoordig geheel omsloten door woonwijken van Emmen. Het is eind 19e eeuw aangelegd om de dorpen in het gebied tegen stuifzand te beschermen. Aanvankelijk was het vooral een dennenbos. Na de overdracht aan Staatsbosbeheer in 1918 is het een gevarieerd rijk bos geworden met veel verschillende boomsoorten. Voor de inwoners van Emmen is het een recreatiebos. Voor Staatsbosbeheer is het deels ook een productiebos. Zij wil hiermee laten zien dat duurzame oogst goed samengaat met recreatief gebruik van het bos. Door selectief te oogsten stuurt Staatsbosbeheer de groei van boomsoorten bij en worden licht en variatie in het bos behouden. De houtproductie in de Emmerdennen is FSC-gecertificeerd. Voor de kinderen is in een deel van het bos Speelbos Emmerdennen gerealiseerd.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Emmen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Emmen. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Emmen.nu is - naast de papieren krant - een nieuwssite voor de regio Zuidoost Drenthe.

- Onderwijs: - Carmelcollege.

- Muziek: - Fanfare en Marching Showband Laus Deo. Het fanfareorkest is opgericht in 1923, heeft ca. 40 leden en speelt in de 4e divisie. Het orkest is te horen tijdens binnen- en buitenconcerten en begeleidt ook regelmatig kerkdiensten. De variatie in genre muziek is breed; rock, pop, muziek uit de filmwereld, oude klassiekers zowel als songs uit de hitparade zijn het orkest niet vreemd. De Marching Showband is opgericht in 1987 en bestaat uit een 30-tal enthousiaste leden. De band is te zien en te horen bij diverse evenementen zoals taptoes en streetparades. Naast optredens in de eigen gemeente verzorgt de band optredens in zowel binnen- als buitenland. De Marching Showband is Engels georiënteerd. Deze stijl is te vinden in zowel het uniform als in de muziek die ten gehore wordt gebracht. De marsen en stilstaande muzieknummers hebben vaak een Engels karakter.

- Sport: - FC Emmen is opgericht in 1925. De club speelt sinds 1985 profvoetbal en komt sindsdien uit in de Eerste Divisie. Het is de enige profvoetbalclub in de provincie Drenthe. - Ook voetbalvereniging v.v. Emmen is opgericht in 1925. - Voetbalvereniging v.v. Bargeres. - Hengelsportvereniging HSV Het Meuntje.

- Zorg: - Zorgboerderij De Hooimijt. - Zorgboerderij Emmen.

- Welzijn: - In 2016 is de Emmense Uitdaging van start gegaan, met als doel het bedrijfsleven structureel te verbinden met maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties, daardoor de samenleving mooier en aangenamer te maken en deelnemende bedrijven te upgraden naar MBO, Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. De Emmense Uitdaging is een stichting met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, die maatschappelijke organisaties met een hulpvraag koppelt aan ondernemingen die daarin kunnen en willen voorzien.

Maatschappelijke organisaties draaien op vrijwilligers die goede dingen doen voor de maatschappij, maar niet altijd genoeg geld en middelen hebben om bepaalde doelen te kunnen realiseren. Subsidies drogen op, ze weten de weg naar ondernemingen niet/onvoldoende, of ze vragen om geld bij een beperkt aantal, meestal dezelfde, bedrijven. Ondernemingen vinden elkaar onderling meestal wel via bijvoorbeeld GreenDrinks, Lions, Ondernemersverenigingen, Commerciële Club, Rotary etc.

Ook hebben zij regelmatig producten, middelen, materialen en menskracht “over”, die ze best beschikbaar willen stellen aan “goede doelen”, maar de zoektocht naar de “juiste” organisatie te veel rompslomp vinden, niet de verkeerde keuze willen maken, anderen niet tekort willen doen etc. Kortom, ze vinden elkaar niet "vanzelf". De Emmense Uitdaging wil daarin voorzien. Je kunt het zien als een bemiddelingsbureau, dat met inzet van het bedrijfsleven de samenleving in de gemeente Emmen leuker, prettiger, aangenamer maakt. Meer samen doen, meer voor de ander doen, beter invulling geven aan de participatiemaatschappij. Een soort “Noaberschap 2.0”, want alles gaat met gesloten beurzen.

- Humanitas afd. Emmen en Borger-Odoorn is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. Ze hebben een groot aanbod aan activiteiten, uitgevoerd en gecoördineerd door vrijwilligers. Denk aan hulp om je financiën en administratie weer op orde te krijgen, vrouwencontactgroep, maatjesproject, taalondersteuning voor en voorlezen bij nieuwe inwoners van ons land, telefooncirkel voor alleenstaanden, topclub voor jongeren met autisme, kindervakantieweken, Sinterklaas speelgoedactie, steun bij rouw, vastleggen van je levensverhaal. Wat dit allemaal inhoudt, kun je lezen onder de tweede link.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Emmen Boerdijk, - idem Kerkhoflaan noord, - idem Kerkhoflaan zuid.

Reacties

(2)

Als jaarlijks evenement kunt u Retropop toevoegen. Muziek evenement met diverse podia, dit jaar voor het eerst over 2 dagen verspreid.

Dank voor de tip! Ik heb het evenement toegevoegd. U kunt dat over een dag zien, omdat de site naar de bezoekers toe 1x per dag wordt bijgewerkt.

Reactie toevoegen