Ter Borg

Plaats
Buurtschap
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Ter Borg

Terug naar boven

Status

- Ter Borg is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

- De buurtschap Ter Borg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sellingen.

- De buurtschap Ter Borg ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Terborga, Ter Borch, Ter Borgh.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ter Borg ligt direct ZW van het dorp Sellingen en ZO van het dorp Jipsingboertange, rond de Borgerweg, en ligt aan de O oever van het water de Ruiten Aa.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Ter Borg 3 huizen met 20 inwoners.Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ter Borg heeft 5 rijksmonumenten, zijnde de boerderijen op Borgerweg 1, 3, 4 en 7, en de 17e-eeuwse schaapskooi op nr. 6, die nog altijd in gebruik is. De boerderijen op nr. 1 en 3 zijn eigendom van de hieronder vermelde J. en A. ter Borg Stichting, die ze verhuurt. In 2017 zijn de panden grondig gerenoveerd. Dat heeft ca. 400.000 euro gekost, deels betaald door de stichting, deels gesubsidieerd door de provincie. De panden zijn nu ook goed geïsoleerd, waardoor de voorheen forse energierekeningen flink omlaag zijn gegaan, wat samen met de renovatie de panden ook in de toekomst goed verhuurbaar houdt.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- 500 jaar is de fam. Ter Borg hier bezitter geweest van landbouwgronden en natuurterreinen. De laatste eigenaren, de broers Jurjen en Aike, sterven in 1961 en 1964. Bij testament lieten zij hun bezit na aan een toen te vormen J. en A. ter Borg Stichting, waarvan ze bepalen dat die hun akkers en boerderijen moest beheren en verpachten.. In 1996 is een deel van de gronden, exclusief de gebouwen, naar Staatsbosbeheer overgegaan. (bron: Stichting Historie Joods Groningen, die vermoedt dat hier ook sprake is van een Joodse begraafplaats, maar dat is kennelijk nog niet bewezen. Zie verder de link) De stichting heeft nog ca. 100 ha in bezit, die zij verpacht. De inkomsten daarvan gebruikt zij voor het reguliere onderhoud van de monumentale boerderijen die zij hier in bezit heeft (de nrs. 1 en 3).

Reactie toevoegen