Oldambt (gemeente)

Gemeente
Oldambt
Oldambt
Groningen

Oldambt (gemeente)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oldambt (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Oldambt is een gemeente in de provincie Groningen, in de streek Oldambt. De hoofdplaats van de gemeente is Winschoten.

- De gemeente Oldambt is in 2010 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten.

- De gemeente Oldambt omvat de stad Winschoten, de dorpen Bad Nieuweschans, Beerta, Blauwestad, Drieborg, Finsterwolde, Heiligerlee, Midwolda, Nieuw Beerta, Nieuw Scheemda, Nieuwolda, Oostwold, Scheemda, 't Waar en Westerlee, en de buurtschappen Beersterhoogen, Booneschans, Bovenstreek, Carel Coenraadpolder, De Heemen (deels), Eexta-Zuid, Ekamp, Finsterwolderhamrik, Ganzedijk, Goldhoorn, Hamdijk, Hongerige Wolf, Kopaf (deels), Kostverloren, Kromme Elleboog, Kroonpolder, Meerland, Modderland, Napels, Niesoord, Nieuwe Statenzijl, Nieuwolda-Oost, Oostereinde, Oostwolderhamrik, Oude Statenzijl, Oudedijk, Oudezijl, Reiderwolderpolder, Scheemdermeer, Scheemderzwaag, Scheve Klap (of: De Leegte; deels), Stadspolder, Tranendal, Ulsda, Winschoter Hoogebrug (deels) en Winschoterzijl (deels). Dit zijn 1 stad, 14 dorpen en 36 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Oldambt.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Oldambt.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
- De naam van de gemeente is door een verkiezing onder de inwoners tot stand gekomen. De inwoners van de drie 'oude' gemeenten konden kiezen uit de namen Reiderland, Winschoten en Oldambt, waarbij de laatste 62 procent van de stemmen kreeg.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Oldambt grenst in het W aan Meeden, Zuidbroek en Noordbroek, in het NW aan Siddeburen en Wagenborgen, in het N aan Woldendorp, in het NO aan het water de Dollard - het grootste en centrale deel hiervan ligt binnen de gemeente, het W deel valt onder Woldendorp en Termunten en ligt in de gemeente Delfzijl en het O deel ervan ligt in Duitsland -, aan buitengebieden van Woldendorp, Termunten en Termunterzijl, aan de rivier de Eems, Duitsland (bij de NO grens van de gemeente is de Nederlands-Duitse grens niet definitief vastgesteld) en de Duitse plaats Emden, in het O ook aan Duitsland en de Duitse plaats Bunde en in het Z aan buitengebied van Bellingwolde en aan Oudeschans, Blijham en Oude Pekela, en ligt NO van Veendam, O en NO van Muntendam, O van het Knooppunt Zuidbroek (A7/N33), Sappemeer en Hoogezand, ZO van Delfzijl en Appingedam, W en NW van de Duitse plaats Weener, NW van de Duitse plaats Papenburg, N en NW van Bellingwolde en N en NO van Nieuwe Pekela. De A7 loopt Z door de gemeente, van W naar O, en gaat in Duitsland over in de A280. De hoofdplaats Winschoten ligt ZW in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Oldambt omvat ca. 15.400 huizen met ca. 38.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De gemeente Oldambt heeft 1 gemeentelijk monument.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De herders van Stadskudde Oldambt beheren met hun Schoonebeeker heideschapen openbaar groen en natuur in de gemeente en daarbuiten. Voor iedereen maar vooral ook voor gezinnen met kinderen is het altijd een feest om de schapen met hun lammetjes te bekijken. Op hun Facebookpagina laten ze weten wanneer ze (vanaf medio april) waar te vinden zijn.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Oldambt. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - RTV Logo (Lokale Omroep Gemeente Oldambt) is verdeeld in Dollard Radio voor het radio-gedeelte en RTV Blauwestad voor het tv-gedeelte. Te ontvangen op de kabel en via de ether. De omroep is er voor inwoners van de gemeente en voor toeristen.

Reactie toevoegen