Hardenberg

Plaats
Stad en gemeente
Hardenberg
Salland
Overijssel

Hardenberg gemeentebord [640x480].jpg

De gemeente Hardenberg heet je aan haar grenzen welkom met een bord met fraai gemeentewapen. Dat zouden meer gemeenten moeten doen :-)

De gemeente Hardenberg heet je aan haar grenzen welkom met een bord met fraai gemeentewapen. Dat zouden meer gemeenten moeten doen :-)

hardenberg_bierpop.jpg

De in Hardenberg geboren Miss Montreal vond het tijd worden voor een popfestival in haar stad, en organiseert daarom sinds 2015 popfestival Bierpop (november). Sinds 2016 is er ook nog een indoorcamping zodat je na afloop zo je tentje in kunt rollen!

De in Hardenberg geboren Miss Montreal vond het tijd worden voor een popfestival in haar stad, en organiseert daarom sinds 2015 popfestival Bierpop (november). Sinds 2016 is er ook nog een indoorcamping zodat je na afloop zo je tentje in kunt rollen!

hardenberg groeten uit 1910 [640x480].jpg

Hardenberg Groeten uit 1910

Hardenberg Groeten uit 1910

OV gemeente Stad Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Stad Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Stad Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

OV gemeente Ambt Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Ambt Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Ambt Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hardenberg

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hardenberg.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Hardenberg.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hardenberg (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Hardenberg is een stad en gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Salland.

- De oorspronkelijke gemeente Hardenberg is per 1-5-1941 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Ambt Hardenberg en Stad Hardenberg.

- De gemeente Hardenberg is in 2001 vergroot met de gemeenten Avereest en Gramsbergen.

- De gemeente Hardenberg omvat naast de gelijknamige hoofdstad verder nog de stad Gramsbergen, de dorpen Balkbrug, Bergentheim, Bruchterveld, De Krim, Dedemsvaart, Heemse (voormalig dorp, thans formeel een wijk van Hardenberg, maar eigenlijk een "dorp in de stad"), Kloosterhaar (grotendeels), Lutten, Mariënberg, Nieuwlande (deels), Oud Avereest, Radewijk, Rheeze, Schuinesloot, Sibculo (grotendeels) en Slagharen, en de buurtschappen Achterin, Ane, Anerveen, Anevelde, Baalder, Benedenvaart, Braamberg (grotendeels), Brucht, Collendoorn, Collendoornerveen, De Belte, De Haandrik, De Haar, De Maat (grotendeels), De Meene, De Pol, De Schans, De Tippe (deels), Dedemsvaart Sluis 6-7 (een tweelingbuurtschap), Den Huizen, Den Kaat, Den Oosterhuis, Den Velde, Den Westerhuis, Diffelen, Ebbenbroek, Engeland, 'Groot Oever en Lutten Oever' (een tweelingbuurtschap), Gouden Ploeg, 't Haantje, Hanekamp, Hardenbergerveld, Heemserveen, Het Bergje, Holtheme, Holthone, Hoogenweg, Keiendorp, Kievitshaar, Loozen, Lutterhartje, Mulderij, Noord-Stegeren, Ommerkanaal (deels), Oud Bergentheim, Oud Lutten, Rheezerveen, Sponturfwijk, Stegerveld (deels), Strooiendorp, Venebrugge, Westerhuizingerveld (deels) en Witman. Dit zijn 2 steden, 15 dorpen, 1 "dorp in de stad" en 55 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de voormalige gemeente Ambt Hardenberg.

- Wapen van de voormalige gemeente Stad Hardenberg.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hardenberg.

- Onder de stad Hardenberg valt in de praktijk de buurtschap Collendoornerveen; voor de postadressen valt deze buurtschap echter onder de buurtschap en formele woonplaats Collendoorn.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Hardenbarg of Haddenbarreg.

Terug naar boven

Ligging

Hardenberg ligt NO van Ommen, ZW van Coevorden, rond de rivier de Vecht en grenst in het O aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Stad-Hardenberg, die alleen de stad besloeg, 165 huizen met 910 inwoners.

- In 1840 had de gemeente Ambt-Hardenberg 530 huizen met 3.313 inwoners, verdeeld in dorp en hoofdplaats Heemse 74/481 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Brucht 32/195, Bergentheim 32/243, Sibculo 42/249, Diffelen 24/153, Rheeze 32/196, Collendoorn 19/122, Lutten 34/236, Baalder 44/252, Radewijk 18/130, Venebrugge 3/37, Rheezerveen 9/56, Heemserveen 46/254, Collendoornerveen 20/176 en Slagharen 101/533.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Hardenberg ca. 24.000 huizen met ca. 60.000 inwoners (op 1 augustus 2016 is de 60.000-ste inwoner verwelkomd). De gelijknamige stad heeft ca. 8.000 huizen met ca. 19.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de gemeente) Hardenberg, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Vereniging Hardenberg en omgeving.

- Hardenbergs Archief.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het Welstandsnota Buitengebied gemeente Hardenberg is in 2013 vastgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De stad Hardenberg heeft 13 rijksmonumenten, waarvan 4 in het voormalige dorp Heemse.

- Hardenberg heeft 20 gemeentelijke monumenten.

- Huize Nijenstede (Hessenweg 51, Heemse) dateert uit 1865 en was tot 2007 een museum met streek-klederdrachten. Thans is het het woonhuis van DJ Edwin Evers, die het pand heeft laten restaureren. De collectie van het voormalige museum is nu in beheer bij Stichting Oud Heemse, die de collectie wil gaan exposeren in Clara Feyoena Heem. (is dat inmiddels al operationeel?, red.)

- Oelemölle te Hardenberg / Heemse.

- Haarmolen.

- Begraafplaats 'Jodenbergje'.

- Joodse begraafplaats ‘Mulopaadje’.

- NH kerk en kerkhof te Heemse - Hardenberg.

- Gevelstenen in Hardenberg.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De in de gemeente Hardenberg geboren Miss Montreal vond het tijd worden voor een popfestival in haar stad, en organiseert daarom sinds 2015 popfestival Bierpop (op een zaterdag in november). "Wat hebben bier en goede muziek gemeen? Het is allebei onmeunig lekker. Dat vindt Miss Montreal ook. Zij lust wel een biertje op zijn tijd. Muziek en bier, bier en muziek: dat hoort gewoon samen. En nu pas écht, want nu is er Bierpop. Het leukste nieuwe muziekfestival van het oosten. Georganiseerd door Miss Montreal zelf. Het is wat het is. Bier en goede muziek. Simpel. Lekker", aldus de site van het festival. Sinds 2016 is er ook een heuse indoorcamping voor wie na afloop zo een tentje in wil kunnen rollen. Die tenten staan al kant en klaar in de evenementenhal dus je hoeft alleen maar een slaapzak, luchtbed en kussen mee te nemen.

- De Truckersdag Hardenberg (op een zaterdag in september) is in 1994 bescheiden begonnen, als initiatief van Stichting 't Koningskind in samenwerking met de Vakbond van Truckers, later overgenomen door Stichting Hardenberg Promotie, en inmiddels uitgegroeid tot een traditie. Veel mensen zetten zich in om deze dag telkens tot een succes te maken: de EHBO'ers, muziekbandjes, de lokale omroep etc. Natuurlijk de chauffeurs zelf, en hun sponsors: de vele vervoersbedrijven die zomaar een hele dag hun vrachtwagens ter beschikking stellen, en de Evenementenhal die de deuren letterlijk wagenwijd openzet en nog vele anderen die er voor zorgen dat het ieder jaar weer een fantastische dag wordt. - Truckersdag op Facebook. - Filmpje Truckersdag 2016, door Martin Stevens.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuuractiviteitencentrum De Koppel.

- Eind 2010 is de Structuurvisie Vechtpark Hardenberg vastgesteld. Het te ontwikkelen Vechtpark biedt ruimte voor waterberging en kansen voor recreatie, toerisme, natuur, kunst en cultuur. Het Vechtpark bestaat uit de Vecht en het bijbehorende winterbed in het stedelijke gebied. Globaal loopt het Vechtpark vanaf de hoek van de wijk Baalder aan de noordkant tot de Asjeskampbrug/N343 aan de zuidkant. In het Vechtpark worden de Vecht en de stad Hardenberg weer met elkaar verbonden en is de Vecht een waardevol cultuurhistorisch element. Vooruitlopend op de plannen voor het Vechtpark is in 2009 al de haven in het centrum van de stad gerealiseerd. Voor nadere informatie zie de Structuurvisie Vechtpark Hardenberg.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Hardenberg.

- Weekblad De Sallander.

Reactie toevoegen