Hardenberg

Plaats
Stad en gemeente
Hardenberg
Salland
Overijssel

Hardenberg gemeentebord [640x480].jpg

De gemeente Hardenberg heet je aan haar grenzen welkom met een bord met fraai gemeentewapen. Dat zouden meer gemeenten moeten doen :-)

De gemeente Hardenberg heet je aan haar grenzen welkom met een bord met fraai gemeentewapen. Dat zouden meer gemeenten moeten doen :-)

hardenberg_bierpop.jpg

De in Hardenberg geboren Miss Montreal vond het tijd worden voor een popfestival in haar stad, en organiseert daarom sinds 2015 popfestival Bierpop (november). Sinds 2016 is er ook nog een indoorcamping zodat je na afloop zo je tentje in kunt rollen!

De in Hardenberg geboren Miss Montreal vond het tijd worden voor een popfestival in haar stad, en organiseert daarom sinds 2015 popfestival Bierpop (november). Sinds 2016 is er ook nog een indoorcamping zodat je na afloop zo je tentje in kunt rollen!

hardenberg groeten uit 1910 [640x480].jpg

Hardenberg Groeten uit 1910

Hardenberg Groeten uit 1910

OV gemeente Stad Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Stad Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Stad Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

OV gemeente Ambt Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Ambt Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Ambt Hardenberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hardenberg

Terug naar boven

Status

- Hardenberg is een stad en gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Salland.

- De gemeente is per 1-5-1941 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Ambt Hardenberg en Stad Hardenberg.

- De gemeente Hardenberg is in 2001 vergroot met de gemeenten Avereest en Gramsbergen.

- De gemeente Hardenberg omvat naast de gelijknamige hoofdstad verder nog de stad Gramsbergen, de dorpen Balkbrug, Bergentheim, Bruchterveld, De Krim, Dedemsvaart, Heemse (voormalig dorp, thans formeel een wijk van Hardenberg, maar eigenlijk een "dorp in de stad"), Kloosterhaar (grotendeels), Lutten, Mariënberg, Nieuwlande (deels), Oud Avereest, Radewijk, Rheeze, Schuinesloot, Sibculo (grotendeels) en Slagharen, en de buurtschappen Achterin, Ane, Anerveen, Anevelde, Baalder, Benedenvaart, Braamberg (grotendeels), Brucht, Collendoorn, Collendoornerveen, De Belte, De Haandrik, De Haar, De Maat (grotendeels), De Meene, De Pol, De Schans, De Tippe (deels), Dedemsvaart Sluis 6-7 (een tweelingbuurtschap), Den Huizen, Den Kaat, Den Oosterhuis, Den Velde, Den Westerhuis, Diffelen, Ebbenbroek, Engeland, 'Groot Oever en Lutten Oever' (een tweelingbuurtschap), Gouden Ploeg, 't Haantje, Hanekamp, Hardenbergerveld, Heemserveen, Het Bergje, Holtheme, Holthone, Hoogenweg, Keiendorp, Kievitshaar, Kloosterdijk (deels), Loozen, Lutterhartje, Lutterveld, Mulderij, Noord-Stegeren, Ommerkanaal (deels), Oud Bergentheim, Oud Lutten, Rheezerveen, Sponturfwijk, Stegerveld (deels), Strooiendorp, Venebrugge, Westerhuizingerveld (deels) en Witman. Dit zijn 2 steden, 15 dorpen, 1 "dorp in de stad" en 57 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de voormalige gemeente Stad Hardenberg.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hardenberg.

- Onder de stad Hardenberg vallen de buurtschappen Baalder en - in de praktijk - Collendoornerveen; voor de postadressen valt de laatste buurtschap echter onder de buurtschap en formele woonplaats Collendoorn.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Hardenbarg of Haddenbarreg.

Terug naar boven

Ligging

Hardenberg ligt NO van Ommen, ZW van Coevorden, rond de rivier de Vecht en grenst in het O aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft de gemeente Stad-Hardenberg, die alleen de stad besloeg, 165 huizen met 910 inwoners.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Hardenberg ca. 24.000 huizen met ca. 60.000 inwoners (op 1 augustus 2016 is de 60.000-ste inwoner verwelkomd). De gelijknamige stad heeft ca. 8.000 huizen met ca. 19.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Stadsbrand
Op 8 mei 1707 is het stadje Hardenberg vrijwel volledig afgebrand als gevolg van een foutje van de weduwe Aaltje Kraak. Volgens de overlevering ontstaat de brand doordat de weduwe een kaars laat omvallen of een brandende olielamp te dicht bij een rieten dak houdt. Het vuur grijpt als een razende om zich heen en legt vrijwel het hele stadje in de as. Hardenberg telt op dat moment ca. 100, vooral houten, woningen. De schade is extra groot doordat er een sterke wind staat en het lang niet heeft geregend. Slechts 3 huizen en een kerk blijven gespaard. Ook de kerkboeken (met name doop- en trouwboeken) gaan bij de brand verloren. Er komt gelukkig niemand bij om het leven. Na een inzamelingsactie kan de stad binnen een jaar worden herbouwd. Dit keer besluit men stenen woningen neer te zetten. Sinds 2008 wordt de brand in Hardenberg jaarlijks op 8 mei herdacht tijdens de Aaltje Kraakdag. Tijdens deze dag staat men stil bij het cultureel erfgoed van de stad. In 2013 is een beeld onthuld ter nagedachtenis aan Aaltje Kraak en de stadsbrand. (bron: Historiek.net)

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de gemeente) Hardenberg, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Vereniging Hardenberg en omgeving.

- Hardenbergs Archief.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Hardenberg is in 2018 verkozen tot de meest toegankelijke gemeente van Nederland voor mensen met een beperking. De jury is bijzonder gecharmeerd van de 'gewoon doen-aanpak' van de gemeente om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking écht onderdeel zijn van de samenleving. "Hardenberg bouwt actief aan een inclusieve samenleving, waarbij iedereen erbij hoort en mee kan doen. Dit is prioriteit en geen bijzaak. De gemeente toont lef en durft regels aan de kant te schuiven. Bijvoorbeeld als het gaat om geldstromen: er is geen apart potje voor toegankelijkheid, maar de gemeente bekostigt dit gewoon uit de reguliere budgetten. Dat is inclusief denken", onderbouwt juryvoorzitter Otwin van Dijk.

Een concreet voorbeeld waar de jury van onder de indruk is, is dat iedere afdeling in het gemeentehuis een beleidsmedewerker heeft die ambassadeur is van het inclusieve gedachtengoed. En dat talent van mensen het uitgangspunt is bij de zoektocht naar werk, niet een eventuele beperking. Ook op het gebied van fysieke en digitale toegankelijkheid scoort Hardenberg hoog, blijkt uit onderzoek. De gemeente was samen met Ermelo, Goes, Katwijk en Zwolle genomineerd voor de titel 'Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018'. De negenkoppige jury baseerde haar oordeel op een onderzoek naar de mate van inclusie in het onderwijs, de arbeidsmarkt, vrije tijd en de buurt. Dit onderzoek werd in de vijf genomineerde gemeenten uitgevoerd, nadat mensen in een eerder stadium de fysieke toegankelijkheid van hun gemeenten beoordeelden. Het onderzoek in de 5 gemeenten is uitgevoerd door Inclusionlab.

- De gemeente Hardenberg is van plan om Bedrijventerrein Broeklanden in 2018 uit te breiden. In 2017 is er in deze gemeente 13,7 hectare bedrijventerrein verkocht, waarmee zij een toppositie heeft in Overijssel. Om de huidige economische positie en streekfunctie verder te versterken en een zo aantrekkelijk mogelijk ondernemersklimaat te creëren, wil de gemeente Hardenberg Bedrijventerrein Broeklanden aan de zuidzijde uitbreiden. Het plan voorziet in de aanleg van 20 hectare nieuw bedrijventerrein, alsmede 2 woon-werkkavels, groenstructuur en waterberging voor het bedrijventerrein en een regionale waterberging voor het waterschap. Broeklanden-Zuid wordt een geluidgezoneerd bedrijventerrein. Er is daarmee ook sprake van een uitbreiding van het aangrenzende bestaande geluidgezoneerde bedrijventerrein Nieuwe Haven / Bruchterweg. (bron: gemeente Hardenberg, 22-2-2018)

- Het Welstandsnota Buitengebied gemeente Hardenberg is in 2013 vastgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De stad Hardenberg heeft 13 rijksmonumenten, waarvan 4 in het voormalige dorp Heemse.

- Hardenberg heeft 20 gemeentelijke monumenten.

- Huize Nijenstede (Hessenweg 51, Heemse) dateert uit 1865 en was tot 2007 een museum met streek-klederdrachten. Thans is het het woonhuis van DJ Edwin Evers, die het pand heeft laten restaureren. De collectie van het voormalige museum is nu in beheer bij Stichting Oud Heemse, die de collectie wil gaan exposeren in Clara Feyoena Heem. (is dat inmiddels al operationeel?, red.)

- Oelemölle te Hardenberg / Heemse.

- Haarmolen.

- Begraafplaats 'Jodenbergje'.

- Joodse begraafplaats ‘Mulopaadje’.

- NH kerk en kerkhof te Heemse - Hardenberg.

- Gevelstenen in Hardenberg.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een vrijdag in april is er de Vrieling Hardenberg City-Run. Wat in 2004 begon als een initiatief vanuit de gemeente, groeide uit tot een van de grootste hardloopwedstrijden van de regio en de grootste Kids-Run van Nederland. Medeorganisator Egbert Meilink vertelt hoe het allemaal is begonnen: "Er bestond een vraag vanuit de gemeente om iets te organiseren waarbij alle nieuwe ontwikkelingen in Hardenberg aan bod zouden komen en te zien zouden zijn." Mede dankzij Luuk Espeldoorn, een van de snelst rennende ambtenaren van Nederland, ontstond zo het idee voor het organiseren van een City Run. "Het was de bedoeling dat de loop dwars door het centrum zou gaan om de stadskern te promoten", aldus Egbert. Alle scholen werden door de organisatie benaderd om mee te doen. Volgens Egbert is dat misschien wel het geheim van de City-Run. "Als een van de weinige wedstrijden slagen wij er jaarlijks in om meer dan 1000 kinderen aan de start te krijgen. Dat is bijna de helft van het totaal aantal deelnemers. Het zijn dan ook met name de kinderen die de City-Run groot hebben gemaakt."

Het succes voor de organisatie zit 'm vooral in het feit dat steeds meer mensen serieus voor de Hardenberg City-Run gaan trainen. Om voor het eerst mee te doen, om hun persoonlijke prestatie op een afstand te verbeteren of om voor een lange afstand te gaan. Initiatieven als de Ultieme Uitdaging, IRun2beFit, de Saxenburg Zorgloop, allemaal met het doel om samen te trainen voor het uitlopen van de City-run. De Kidsrun wordt gesponsord door Gewoon Gezond Hardenberg, een initiatief van de gemeente om jongeren bewuster te maken van de voordelen van een gezondere levensstijl.

- Ballonfestival Hardenberg (op een zaterdag eind juni).

- De Truckersdag Hardenberg (op een zaterdag in september) is in 1994 bescheiden begonnen, als initiatief van Stichting 't Koningskind in samenwerking met de Vakbond van Truckers, later overgenomen door Stichting Hardenberg Promotie, en inmiddels uitgegroeid tot een traditie. Veel mensen zetten zich in om deze dag telkens tot een succes te maken: de EHBO'ers, muziekbandjes, de lokale omroep etc. Natuurlijk de chauffeurs zelf, en hun sponsors: de vele vervoersbedrijven die zomaar een hele dag hun vrachtwagens ter beschikking stellen, en de Evenementenhal die de deuren letterlijk wagenwijd openzet en nog vele anderen die er voor zorgen dat het ieder jaar weer een fantastische dag wordt. - Truckersdag op Facebook. - Filmpje Truckersdag 2016, door Martin Stevens.

- De in de gemeente Hardenberg geboren Miss Montreal vond het tijd worden voor een popfestival in haar stad, en organiseert daarom sinds 2015 popfestival Bierpop (op een zaterdag in november). "Wat hebben bier en goede muziek gemeen? Het is allebei onmeunig lekker. Dat vindt Miss Montreal ook. Zij lust wel een biertje op zijn tijd. Muziek en bier, bier en muziek: dat hoort gewoon samen. En nu pas écht, want nu is er Bierpop. Het leukste nieuwe muziekfestival van het oosten. Georganiseerd door Miss Montreal zelf. Het is wat het is. Bier en goede muziek. Simpel. Lekker", aldus de site van het festival. Sinds 2016 is er ook een heuse indoorcamping voor wie na afloop zo een tentje in wil kunnen rollen. Die tenten staan al kant en klaar in de evenementenhal dus je hoeft alleen maar een slaapzak, luchtbed en kussen mee te nemen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuuractiviteitencentrum De Koppel.

- Eind 2010 is de Structuurvisie Vechtpark Hardenberg vastgesteld. Het te ontwikkelen Vechtpark biedt ruimte voor waterberging en kansen voor recreatie, toerisme, natuur, kunst en cultuur. Het Vechtpark bestaat uit de Vecht en het bijbehorende winterbed in het stedelijke gebied. Globaal loopt het Vechtpark vanaf de hoek van de wijk Baalder aan de noordkant tot de Asjeskampbrug/N343 aan de zuidkant. In het Vechtpark worden de Vecht en de stad Hardenberg weer met elkaar verbonden en is de Vecht een waardevol cultuurhistorisch element. Vooruitlopend op de plannen voor het Vechtpark is in 2009 al de haven in het centrum van de stad gerealiseerd. Voor nadere informatie zie de Structuurvisie Vechtpark Hardenberg.

- "Stichting Vitaal Platteland (SVP) Hardenberg is een enthousiaste club van boeren, burgers en buitenlui die zich inzetten voor het prachtige buitengebied in onze gemeente. Ons doel is om jou als inwoner van het buitengebied te inspireren en te stimuleren om je erf of landschapselementen te onderhouden. Vroeger was dit niet nodig omdat hout en gerief nodig was voor de boer. Prachtige waardevolle elementen als houtwallen, poelen, wijken, hakhoutbosjes en hoogstamfruitbomen zijn beperkt overgebleven uit die tijd. Ontstaan uit een bepaalde noodzaak, tegenwoordig niet meer nodig voor het moderne boerenbedrijf. Het Vechtdal en het buitengebied van de gemeente Hardenberg wordt enorm gewaardeerd door de vele verschillende landschappen. Denk aan het open veenontginningslandschap van Dedemsvaart in contrast met het kleinschalige landschap langs de Vecht. Wij waarderen alle landschappen zoals ze zijn. We zijn er van overtuigd dat met slim werken het landschap niet een bedreiging is maar veel kansen biedt. Kansen voor boeren, burgers en buitenlui, voor alle inwoners en bezoekers van het vitale platteland van Hardenberg."

Terug naar boven

Beeld

- Digitale kavelkaart gemeente Hardenberg (op de kaart aan de linkerkant een paar keer op - drukken en je kunt zo door de hele gemeente 'scrollen').

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hardenberg (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Hardenberg.

- Nieuws: - Weekblad De Sallander.

Reactie toevoegen