Gramsbergen

Plaats
Stad
Hardenberg
Salland
Overijssel

gemeente_gramsbergen_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Gramsbergen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Gramsbergen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gramsbergen

Terug naar boven

Status

- Gramsbergen is een stad in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2000.

- Wapen van de voormalige gemeente Gramsbergen.

- In de praktijk vallen onder de stad Gramsbergen de buurtschappen De Haandrik, De Meene en De Schans; echter, voor de postadressen valt buurtschap De Haandrik onder de buurtschap en formele woonplaats Holtheme, buurtschap De Meene onder de buurtschap en formele woonplaats Holthone en buurtschap De Schans onder de buurtschap en formele woonplaats Ane.

Terug naar boven

Ligging

Gramsbergen ligt NO van Hardenberg, ZW van Coevorden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft de gemeente Gramsbergen 270 huizen met 1.648 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 88/526 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Ane 65/358, Anerveen 37/222, Anevelde 9/62, Holthone 15/130, Holtheme 32/191, Den Velde 15/98 en Loozen 9/61. Verder is in 1869 het dorp De Krim grotendeels onder deze gemeente komen te vallen, en is naast de genoemde buurtschappen verder nog sprake van de buurtschappen De Haandrik, De Schans en Engeland. De Meene wordt tegenwoordig niet meer als buurtschap beschouwd. Deze buurtschap omvatte in de 19e eeuw ca. 5 gezinnen en bestond uit de Mommeriete, de Bisschopsdijk en de Woagkolk (= Bisschopskolk).

- Tegenwoordig heeft Gramsbergen ca. 1.200 huizen met ca. 3.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gramsbergen heeft 9 rijksmonumenten.

- Gramsbergen heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Gramsbergen.

- In de oude binnenstad van Gramsbergen is het Historisch Cultureel Info Centrum Vechtdal gevestigd. Hier kun je kennis maken met de cultuur en historie van het prachtige Nederlandse en Duitse Vechtdal. Monumenten, landschappen en recreatiemogelijkheden worden hier op een eigentijdse wijze voor het voetlicht geplaatst. Het Info Centrum Vechtdal is bij uitstek geschikt als startpunt voor uw tocht door de omgeving. In het streekmuseum kun je een permanente expositie met als rode draad de rivier de Vecht en het Vechtdal bezichtigen. Daarnaast worden er tal van bijzondere bodemvondsten en streekgebonden bezienswaardigheden tentoongesteld. Ook wordt in het museum de beruchte Slag bij Ane, die op 28 juli 1227 in de buurtschap Ane plaatsvond, middels een uitgebreide expositie belicht.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Bostheater Gramsbergen is een openluchttheater in het Gramsberger Bosje. Van het voorjaar tot het najaar zijn er regelmatig voorstellingen. De programmering vindt plaats door een werkgroep onder auspiciën van Stichting ProGram.

- De Oranjevereniging is (mede) organisator van de activiteiten tijdens Koningsdag, de Nationale Dodenherdenking op 4 Mei en Gramsbergen Lichtstad (= rond 31 augustus), een begrip in de wijde omgeving: 9 dagen lang activiteiten voor jong en ouder, sportief en cultureel. De festiviteiten ontlenen de naam aan de met tienduizenden lampjes verlichte en versierde straten.

- De Dirty Monkey Run (DMR) in Gramsbergen (september, in 2019 voor de 3e keer) is een obstacle run voor jong en ouder met meer dan 40 uitdagende obstakels en verschillende afstanden. De 1e editie van 2017 was met bijna 900 deelnemers een groot succes. Vandaar dat het een jaarlijks evenement is geworden. "Als organisatie doen wij er met minstens 200 vrijwilligers alles aan om ervoor te zorgen dat het telkens weer een plezierige, knotsgekke maar vooral een sportieve en gezellige dag wordt die een hoop goede herinneringen achterlaten."

Enkele citaten uit de Tips voor deelnemers: Neem een vuilniszak mee om je smerige kleding in te doen na de run. Begeleiders van de springaapjes 3,5km: kom in oude kleren. Je komt er niet schoon en droog vanaf! Op het parcours zijn diverse glijbanen, hier geldt alleen zittend er vanaf, en geef elkaar de ruimte. Meedoen aan de DMR betekent een verhoogd risico op blessures. Kijk dus uit wat je doet! Sloten zijn circa 50 tot 80 cm diep. DMR draait om plezier, jezelf overwinnen en samen de finish halen. Zoek een maatje op om de hindernissen te trotseren. Help elkaar en ook anderen waar dat nodig is. Doe mee met de warming-up in het startgebied. Op deze manier gaat je hartslag alvast omhoog en kun je direct van start. Afspoelen verplicht: achter de hoofdtribune van SV Gramsbergen is een speciale afspoelplek. Hierna kun je je douchen bij de voetbalvereniging.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Gemeente Hardenberg en Waterschap Vechtstromen gaan een plan opstellen voor een herinrichting van de Vecht bij Gramsbergen. In de eerste helft van 2019 gaan zij samen met inwoners en andere betrokkenen zoals grondeigenaren, Stadsbelang en plaatselijk belangen aan de slag om een plan voor dit gebied te maken. Tijdens sessies werken deelnemers met elkaar aan ontwerpen die moeten leiden tot een inrichtingsplan. Met een nieuwe inrichting van het gebied langs de Vecht keert ook deze stad "het gezicht naar de rivier". Het gebied biedt veel mogelijkheden voor water, beleving en natuur. Het gaat om de Vecht en haar uiterwaarden tussen de Hardenbergse wijk Baalder en de Haandrik, met uitzondering van de Loozense Linie. Ook de voormalige zandwinningsplas Gat van Joosten wordt bij het plan betrokken. Een haventje, wandel- en fietspaden en meer ruimte voor water moeten zorgen voor een aantrekkelijke verbinding tussen de stad en de Vecht. Daarnaast is er aandacht voor natuurinclusieve landbouw. (bron: Waterschap Vechtstromen, maart 2019)

- Kanaal Almelo-De Haandrik heeft in 2018 bij Gramsbergen een natuurvriendelijke oever gekregen. Langs dit tracé is het kanaal breed genoeg om een natuurvriendelijke oever te realiseren. Het gaat met name om de westkant. Een natuurvriendelijke oever is een oever die zorgt voor een geleidelijke overgang van water naar land. Achter een palenrij die de oeverrand van het kanaal markeert, is ruimte gecreëerd voor ondiep water waar vissen en andere waterdieren zich terug kunnen trekken. Ook is beplanting aangebracht zodat er op termijn een kleinschalig natuurgebied ontstaat met bijzondere flora.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Gramsbergen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Gramsbergen.

- Nieuws: - Maandblad De Groene Gramsberger is via de link ook online te lezen. - Nieuws uit Gramsbergen op Facebook.

- MFC: - Het in 2013 gerealiseerde MFC De Binder is het multifunctioneel centrum voor Gramsbergen en de bijbehorende buurtschappen. Het MFC biedt onderdak aan het Dorpshuis, Thuiszorg Carinova, Fysiotherapie De Binder, de Bibliotheek, een huisartsenpraktijk, en Kinderdagverblijf De Dassenburcht. Sinds de oplevering van het nieuwe gebouw ‘bemoeit’ de gemeente zich niet meer met het Dorpshuis en moeten zij zelf ‘de broek ophouden’. "Vrijwilligers hebben er veel tijd en energie in gestoken om alle ruimten voor de gebruikers zo comfortabel mogelijk te laten zijn. De ruimten waren licht, maar we hoorden vaak dat ze steriel en ongezellig aandeden. Dijk Natural Collections heeft kosteloos decoratiemateriaal ter beschikking gesteld. Daarnaast zijn vrijwilligers druk geweest met het maken en verven van lambrisering. Dit breekt de hoge muren en doet warmer aan. En op de wanden staan nu prachtige afdrukken van foto’s van Gramsbergen en omgeving, die Dianne de Goeijen speciaal hiervoor belangeloos gemaakt heeft.

Na een periode van 5 jaar waarin Harry en Trees Pelgröm het nieuwe dorsphuis in Gramsbergen een vliegende start gaven, hebben zij in oktober 2018 het stokje overgdragen aan de nieuwe beheerders Jan Altena en Albert Hidding uit Coevorden. Jan en Lambert brengen een jarenlange horeca-ervaring mee en zetten die vol enthousiasme in voor het MFC. In het concept zal in de basis weinig veranderen: het laagdrempelige karakter blijft, de verbinding met activiteiten voor jong en ouder wordt verder uitgebreid. Nieuw wordt de uitbreiding van de menukaart en de mogelijkheid voor compleet verzorgde feesten en partijen. Jan en Lambert hebben naast hun horeca-ervaring veel entertainmentervaring. Daarmee wordt het aanbod voor een compleet feest uitgebreid met mogelijkheden voor ballondecoraties, een showprogramma of een quiz-, spel- of thema-avond.

- Sport: - "Loopgroep Gramsbergen is opgericht in 2009 en telt nu al ca. 70 leden.We maken geen reclame om er nieuwe leden bij te krijgen, ze komen vanzelf. Hoe dat komt? Door de unieke formule: je moet plezier hebben en houden in het lopen en het niveau is voor iedereen toegankelijk. In de personen van René Marissen en Henk Meppelink hebben wij twee ervaren looptrainers, die de beide groepen enthousiast begeleiden. De training is zowel voor de gevorderden als ook de recreant. Ook beginners zijn van harte welkom. De trainingen worden altijd naar persoonlijk niveau aangepast. De training is op de dinsdagavond van 18.45 tot 20.00 uur en op woensdagavond van 20:30 tot 21:30 uur. Je bent van harte welkom om een aantal trainingen vrijblijvend mee te maken."

- Voetbalvereniging SV Gramsbergen is opgericht in 1945.

Reactie toevoegen